Gresskar med knas

Ovnsbakt gresskar er skikkelig, skikkelig godt altså! Det blir så søtt, nesten karamelisert, og smaker utmerket som tilbehør til høstens middager.

Her topper vi det med en slags salt granola laget av havregryn og gresskarkjerner, som både bidrar med crunch og ikke minst balanse i smaken. Denne kan jeg tenke meg at er fabelaktiv også på toppen av supper og salater.

Aller helst vil jeg anbefale å servere denne retten som tilbehør til store middager – gjerne helt i Thanksgiving- og julestilen. Du kan også servere den sammen med et par andre typisk tilbehør-retter, og lage et middagsbord der du får smake mye forskjellig. Hva med ovnsbakte småpoteter, “blomkålvinger” og tranebærsaus til?

Tips: Dersom du ikke får tak i flaskegresskar, eller har forbarmet deg over et “Halloween”-gresskar som butikken hadde tatt inn for mange av, da fungerer også det utmerket her. Skrell og skjær i biter på samme måte som med flaskegresskaret.

Antall: 4 porsjoner (som tilbehør)
Tid: 40 minutter

Ingredienser: 

  • 4 ss olje
  • 1 flaskegresskar
  • 1 håndfull salvieblader
  • salt
  • 50 g havregryn
  • 50 g gresskarkjerner
  • 1 ts chiliflak
  • 1 ss ripsgelé (kan erstattes av gelé eller syltetøy av røde bær, eventuelt chilisyltetøy)
  • 3 ss lønnesirup (eller annen sirup)

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir, og gni den ene halvdelen inn med 1 ss olje.

Skjær skallet av gresskaret. Del det deretter i to på langs, grav ut kjernene, og skjær det opp i skiver. Fordel disse over den oljedekte delen av gresskaret.

Grovhakk salvien. Legg halvparten over gresskaret, dryss over litt salt, og sett i ovnen.

Gjør klar toppingen mens gresskaret baker. Den skal inn i ovnen etter cirka 25 minutter.

Ha resten av salvien i en bolle. Rør inn 0,5 ts salt, havregryn, gresskarkjerner og chiliflak. Ha deretter i 3 ss olje, ripsgelé og lønnesirup, og rør det hele godt sammen. Når gresskaret har stekt i 25 minutter har du ut brettet, og skrur varmen ned til 170 grader. Ha gresskarkjerneblandingen på den andre delen av stekebrettet, og sett tilbake i ovnen. Stek i cirka 15 minutter, vend på blandingen underveis slik at den ikke brenner seg.

Sjekk at gresskarskivene er møre med en gaffel eller kniv. Ha brettet ut av ovnen, ha gresskar over på et serveringsfat, topp med kjerneblandingen. Servér det hele rykende varmt.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED GRESSKAR.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *