Gresskarhummus

Jeg har inntrykk av at vi i Norge ikke helt er hundre prosent komfortable med å bruke gresskar i matlaging (til Halloween-lykter, derimot… Don’t get me started). Jeg har en del oppskrifter med gresskar, og hver gang jeg legger ut noe får jeg spørsmål og kommentarer fra folk som aldri har kjøpt med seg et gresskar hjem fra butikken tidligere. Det er ganske kjekt – å få bidra til at folk prøver nye smaker.

Men her har vi en litt vrien sak. I denne hummusen trenger vi ikke så masse gresskar. Derfor bør du ha en plan for hva du skal bruke resten av gresskaret til. Hva med en indisk curry, eller gresskarcupcakes? Eller gresskarfalafel, gresskarsuppe eller gresskar i en salat? Mulighetene er mange. Prøv, da vel!

Tips: I denne oppskriften har jeg i 100 g gresskar. Her kan du eventuelt kjøpe hermetisk gresskarpuré og bruke det, siden det kan være litt mye arbeid å koke eller steke gresskar bare for å lage hummus. For min del er denne hummusen veldig grei når jeg uansett skal lage mat med gresskar, da varmebehandler jeg det som skal i hummus sammen med resten, men uten eventuelt krydder. Fungerer supert.

Antall: 1 stor skål
Tid: 10 minutter + 60 minutter koking + 8 timer bløtlegging

Ingredienser: 

  • 200 g tørka kikerter (ev 1 boks hermetiske)
  • 100 g gresskar
  • 50 g gresskarkjerner
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 0,5 dl olivenolje
  • salt
  • ev. litt bladpersille til pynt

Framgangsmåte: 

Dersom du bruker tørka kikerter, må de bløtlegges over natten, og deretter kokes møre i nytt vamm. Ha gjerne en halv teskje natron i kokevannet, da blir kikertene mykere fortere. Ta vare på kokevannet når kikertene er ferdig kokt.

Bruker du hermetiske kikerter holder det å sile av laken, og å skylle kikertene i litt kaldt vann.

Så var det gresskaret. Det må enten kokes eller bakes i ovn før bruk, slik at det blir mykt. 200 grader i 15 minutter i ovn skal holde, eller like lenge i kokende vann (mindre hvis du skjærer det i mindre biter).

Ha kikerter, gresskar, gresskarkjerner (spar et par til pynt), hvitløk, olivenolje (spar også her bitte litt til pynt) og salt i en foodprocessor, og kjør til du har en helt jevn hummus. Spe med bløtevannet til kikertene for perfekt, kremet konsistens.

Ha utover en tallerken eller i en skål, topp med resten av gresskarkjernene, litt olivenolje og eventuelt litt bladpersille.

Gresskarhummus smaker blant annet godt som middagstilbehør, til kjeks, med falafel og i pitabrød.

HER FINNER DU FLERE HUMMUSOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *