Vegansk “apple crumble”

Denne oppskriften kom i stand en dag jeg hadde fått en pose med epler som, vel, hadde sett bedre dager. Litt flekker her og der. Og med litt mener jeg mange. Et par ganske stygge partier som var blitt myke var der også. Men likefullt – epler som kunne spises.

Epler tror jeg må være den råvaren jeg er aller minst redd for når det kommer til å holdbarhet. Jeg er vokst opp med å plukke epler på slang i hagen, og jeg lar meg aldri lure av litt uheldig utseende. Sålenge de fortsatt er relativt harde, kan de se ut som de vil. Stort sett skal det bare skrelling til, og eventuelt kutte av et parti og to med en kniv.

Hvert eneste av eplene jeg fikk var brukbart. En del biter ble spist rå. Ganske mange, faktisk. Deretter ble noen kokt til eplemos, og resten ble til denne nydelige desserten. 

Her har jeg laget en slags eplekakesuldrepai-variant, selv om vi kjører smuldredeig og fremgangsmåte på smuldrepai, har jeg nemlig eplet det hele opp litt med de nydelige krydderne muskat, ingefær, kardemomme og kanel. En slags hybrid. Som reddet en pose epler. Og som smaker aldeles utmerket – spesielt lun og med følge av vegansk vaniljeis.

Antall: 4 porsjoner
Tid: 40 minutter

Ingredienser: 

  • 6-8 epler
  • 1 dl hasselnøtter (eller mandler)
  • 0,5 ts malt muskat
  • 0,5 ts ingefær
  • 0,5 ts kardemomme
  • 0,5 ss kanel
  • 2,5 dl havregryn
  • 0,5 dl hvetemel
  • 0,5 dl olje
  • 0,5 dl sirup

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader og finn fram en mellomstor ildfast form.

Skrell eplene og skjær bort eventuelle stygge flekker, samt kjernene. Skjær resten i terninger og fordel utover i formen.

Grovhakk nøttene. Ha i en bolle, tilsett havregryn, hvetemel, muskat, ingefær, kardemomme og kanel. Ha deretter i olje og sirup, og jobb sammen til en smuldrete deig. Fordel deigen over eplene.

Bak i 20-30 minutter, til du får fine brune topper på smuldreblandingen.

Smaker godt med vegansk vaniljeis eller pisket kokoskrem. Eller begge.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED EPLER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *