15 ting du kan bruke nøttesmør til

REKLAME FOR HELIOS

Nøttesmør altså – hvilken herlig råvarer! Peanøttsmør med syltetøy har alltid vært brødskivefavoritten min (jeg har en amerikansk tante), og i voksen alder har jeg også fått opp øyene for alle de andre gode typer smør laget av nøtter. Og ikke bare på brødskiven! Faktisk kan nøttesmør brukes i både desserter, bakst, middagsretter, smoothies og allslags, så her har jeg samlet mine 15 beste tips til inspirasjon.

Nøttesmør er ikke bare bra på smak. Sånn helsemessig er det vel verdt å notere seg at EAT Lancet-rapporten anbefaler oss å spise 50 gram nøtter hver dag. Å bruke nøttesmør i matlaging er en enkel måte å snike mer nøtter inn i kostholdet. Nøtter er både sunt og godt – fulle av vitaminer, mineraler og sunt fett, og en veldig fin proteinkilde.

Denne buketten er bra for deg – og bra for miljøet.

I tillegg har jeg hørt på forsker Joseph Poore ved flere anledninger, og han sier at nøtteproduksjon kan være klimanøytralt – du må jo plante trær for å dyrke nøtter! Det synes jeg er kult. Og dette med miljøaspektet innen matproduksjon – det er nøttesmørekspert Helios opptatt av. Faktisk så reiser ikke nøttesmørene dere med fly, produksjonen er klimanøytral og alle produktene er økologiske. Helios var Norges første leverandør av økologisk mat, startet av en gjeng av datidens hipstere på Bislett i Oslo for 50 år siden

En annen ting jeg liker skikkelig godt med nøttesmørene fra Helios er de korte ingredienslistene. Altså – de må være Norges korteste. Her snakker vi utrolig rene produkter uten matsminke: “Hasselnøtter” (det er seriøst den hele listen på hasselnøttsmøret). “Peanøtter”. “Peanøtter og salt”. Her får du virkelig det du skal ha, og ikke noe mer. Unntaket som bekrefter regelen er cashewnøttsmøret, der nøttene har fått selskap av litt solsikkeolje for å gjøre det mer smørbart. Legg merke til at de ikke har fjernet noen god nøtteolje, her er det kun en tilsetting for å øke brukervennligheten. Rene og gode produkter, som er enkle å bruke. Det kan man like!

Nøttesmør fra Helios med det som må være Norges korteste ingredienslister. Eneste som er tilsatt her er litt salt i det ene peanøttsmøret, samt litt solsikkeolje i cashewnøttsmøret.

Alle disse nydelige nøttesmørene fra Helios er i salg i Life helsekost (inkl life.no), snart også i Sunkost (inkl sunkost.no). Deler av serien er også i salg i utvalgte Meny- Spar- Mega- og OBS-butikker, samt på kolonial.no. Jeg pleier å spørre etter dem om jeg ikke finner dem i butikken (så er det større sjanse for at de er der neste gang jeg er på besøk).

Fun fact: lurer du på hvorfor nøttesmør skiller seg? Det er faktisk et kvalitetstegn! Fordi – dersom det ikke brukes emulgatorer, bindemidler og kunstige tilsetninger så skiller nøttesmørene seg i transport, slik at fettet legger seg på toppen av glasset. Som forbruker løser du dette raskt med å røre rundt i glasset før første gangs bruk. Eventuelt kan du sette glasset opp ned i hylla. 

Så her kommer de da, mine 15 beste tips til hvordan du kan bruke nøttesmør:

1. Pålegg

Denne sier seg jo selv, nøttesmør er kjempegodt som pålegg. Min favoritt er bagels med peanøttsmør og banan. Og bær. Og kanskje eventuelt litt syltetøy. Peanøttsmør og banan var visstnok Elvis sin favoritt, og det er jo et pluss. Peanøttene til Helios ristes på en spesiell måte som gir ekstra mye nøttesmak og skikkelig crunch. De har fire ulike varianter, min favoritt som pålegg er den grove med salt.

2. Frokostparfait med yoghurt, granola og nøttesmør

Nøttesmør gir en perfekt protein- og energiboost til frokostyoghurten. Har jeg fem minutter på meg legger jeg yoghurt, nøttesmør og syltetøy lagvis i en skål, og topper med granola for ekstra knas. For en god start på dagen!

3. Krema sauser

En veldig god og lettvint saus, er å koke opp vegansk matfløte, og gjerne ha i litt hvitløk, salt og pepper. Men visste du at en spiseskje mandelsmør oppi det hele gir en mye bedre fylde og smak til sausen? Rask og god fløtesaus – helt vegansk.

4. Kjøleskapsgrøt

Liker du å la havregrøten lage seg selv i kjøleskapet over natten? Rør inn en spiseskje mandelsmør før du legger deg, da får du enda bedre smak på grøten, samt påfyll av protein og godt fett på morgenkvisten.

5. Nice cream og smoothiebowls

Lyst på hasselnøttiskrem i en fei? Kjør tre frosne bananer (de må skrelles og skjæres opp før de fryses ned) i foodprocessoren sammen med bitte litt soyamelk og 1 ss hasselnøttsmør. Da får du virkelig en nydelig dessert! Her har jeg lagt en ekstra luksus-variant med bær, nøtter, kakaonibs og banan på toppen.

Du kan også bruke nøttesmør i smoothiebowls, da foretrekker jeg å bruke peanøttsmør. Det gir god energi og god smak.

6. Dessertquesadillas

Har du hvetetortillarester igjen etter middagen? Smell sammen noen dessertquesadillas da vel! Smør inn en hvetetortilla med peanøttsmør. På den ene halvdelen legger du på banan, sjokolade eller bær. Brett sammen, og stek 2-3 minutter på hver side i en tørr stekepanne eller på grillen. Supergodt, og en perfekt måte å bruke opp rester på.

7. Konfekt

Jeg bruker nesten alltid nøttesmør når jeg lager sjokolade. Lager jeg den fra bunn med kakaosmør, kakaomasse og hele pakka, gir virkelig cashewnøttsmør en ekstra dimensjon til både smak og konsistens. Her har jeg brukt smøret i en litt enklere variant – nemlig i skikkelig gode sjokolade-energikuler. For å få 15-20 kuler brukte jeg 2,5 dl (10-15 stk) dadler uten stein, 3 ss cashewnøttsmør, 50 g grovhakka sjokolade, 1 ss chiafrø og 2 dl havregryn. Kjørte til det ble en stor klump i foodprocessoren, deretter rullet jeg kuler av massen som igjen ble rullet i bringebærpulver, kakaopulver eller kokosmasse.

8. Pannekake- og vaffelrøre

Noen spiseskjeer fint peanøttsmør gjør seg skikkelig bra i pannekake- og vaffelrøren. Visp det inn sammen med de våte ingrediensene.

9. Cookies

Både peanøttsmør, mandelsmør og hasselnøttsmør er kjempegodt i cookies. Virkelig kjempegodt! Enten som hovedsmak, eller i kombinasjon med sjokolade, havre eller kokos. For eksempel. Her er en favoritt med masse peanøttsmør.

10. Hummus

Visste du at nøttesmør er nydelig istedenfor tahini i hummus? Det lærte jeg meg strengt tatt pga latskap (tomt for tahini, brukte peanøttsmør istedenfor), noe jeg ble skikkelig glad for i etterkant. Fint peanøttsmør er nettopp en god erstatning for tahini, men mandelsmør – mandelsmør gjør rett og slett hummusen enda bedre! I denne varianten bruker jeg 4 dl kokte kikerter, 0,5 kinesisk hvitløk, saften fra en halv sitron, litt salt, litt vann og 2 ss mandelsmør. Supergodt!

11. Dressing

Er du en av oss som elsker blomkål”vinger”? Eller er du mer falafeltypen? Jeg er begge, fyi. Men uansett – med mandelsmør som base lager du lynraskt kjempegode dressinger til. En enkel versjon er revet hvitløk, mandelsmør, vann og salt, rørt sammen. For en mer avansert versjon – prøv deg på 1 dl mandelsmør, 0,5 dl vann, 1 kvast finhakket persille, saften fra en halv sitron, 1 ss olivenolje, salt og pepper. Kjempegodt!

12. Kakeglasur

Lager du sjokoladekake og vil imponere ekstra med glasuren? Tilsett 1 ss hasselnøttsmør i den vanlige sjokoladeglasuren, så får du en skikkelig Ferrero Rocher-aktig smak.

13. Woksaus

Middag i en fei? Stek opp grønnsaker og gjerne tofu, og hell over denne fabelaktige sausen (dersom du ikke spiser den med skje før du rekker å steke ferdig grønnsakene): Rør sammen 1 finhakket kinesisk hvitløk, 1 dl peanøttsmør, 1 dl vann, 2 ss soyasaus, 1 ss chili- eller srirachasaus, 1 ss sesamolje, 1 ss lønnesirup og 1 ts lys eddik.

14. Sjokoladepålegg

Hjemmelaget, luksuriøst nøttepålegg i en fei? Rør sammen hasselnøttsmør og kakaopulver, smak til med litt sirup.

15. Supper

Jeg er skikkelig glad i å lage enkle supper, med trioen hvitløk, chili og ingefær i bunn (freser det i litt olje), deretter gulrot eller søtpotet, og så får det koke i vann med buljongpulver og/eller kokosmelk. Sånn suppe på 10 minutter. Liker du også sånne supper – prøv å røre inn én spiseskje fint peanøttsmør rett før suppen er klar. Det er altså så godt!

Håper du fikk litt inspirasjon til å bruke nøttesmør her!

Alle disse nydelige nøttesmørene fra Helios er i salg i Life helsekost (inkl life.no), snart også i Sunkost (inkl sunkost.no). Deler av serien er også i salg i utvalgte Meny- Spar- Mega- og OBS-butikker, samt på kolonial.no. Jeg pleier å spørre etter dem om jeg ikke finner dem i butikken (så er det større sjanse for at de er der neste gang jeg er på besøk).

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

  1. Jo Michaelsen

    I could not have said it better, Mari!
    Peanut butter har alltid vært i livet mitt fra barndommen i USA til jeg kom til Norge i 70-årene. P&J er fortsatt favoritten. Takk for at du husker meg!

    1. Mari Hult

      Peanøttsmør… og mac n cheese 😀 Såklart jeg husker deg!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *