Mange store navn til Vegan Weekend

Vegan Weekend – Sandnes egen veganfestival – nærmer seg, og alle hjerter gleder seg. Festivalen pleier hvert år å ha et veldig sterkt foredragsprogram, og i år blir intet unntak. Jeg vil velge å påstå at de har toppet seg selv skikkelig denne gangen.

Disclaimer: Jeg er også en del av dette programmet. Men det har jeg vært de to siste årene også, så akkurat den delen holder seg relativt konstant. Snakker om alt det andre i dette innlegget. 

Joseph Poore skal holde foredrag på Vegan Weekend.

Jeg tok en prat med Carsten Bonderup, som arrangerer Vegan Weekend sammen med kona Jorunn Bonderup og Quality Hotel Residence i Sandnes, for å høre hva vi har å vente oss helgen 6. – 8. september.

Først av alt. Selveste Joseph Poore kommer ikke rent fysisk til festivalen, men han skal holde et foredrag over Skype.

– Joseph Poore jobber ved University of Oxford, og har stått bak det største forskningsprosjektet til nå som ser på hvordan matproduksjon påvirker klima.  Ut ifra data innsamlet fra mer enn 40 000 gårdsbruk i mer enn 120 land skal han snakke om matproduksjonens ufattelige påvirkning på jorda. Med FN’s klimapanels nylige rapport er det tydelig at noe må gjøres og gjerne fort. Heldigvis vil Joseph også snakke om en mulig løsning, men det haster og vi må alle gjøre vårt, sier Carsten.

Carsten og Jorunn Bonderup arrangerer Vegan Weekend.

Debatt og Norun Haugen

Et annet innslag som blir med i programmet for første gang er en debatt.

– I år gleder vi oss ekstra mye til å åpne for dialog gjennom debatten med spørsmålet «Bør vi slutte å spise kjøtt?». Vi er så heldige at vi har fått tidligere journalist og redaktør i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland, til å moderere en debatt mellom et panel av Vegan Weekends foredragsholdere og ulike aktører i politikk og landbruket. Det blir spennende når to motpoler møtes og får gi uttrykk for sine meninger ledet av en tungvekter som Tom Hetland. Dette ser jeg veldig fram til. 

En av foredragsholderne som har blitt godt kjent i Norge den siste tiden gjennom Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» er Norun Haugen. Hun skal delta i debatten, samt holde to foredrag.

– Dokumentaren vakte stor oppmerksomhet og viste fram hvordan dyrene egentlig har det bak industriens glansede reklamefasade. Under Vegan Weekend skal hun fortelle om «De bortgjemte dyrene» og vil også gi oss et innblikk i hvordan dokumentaren ble til og hva hun opplevde underveis i foredraget «Undercover for dyrene», sier Carsten.

Kurs under Vegan weekend i Sandnes i 2018.

Dansk parti og ektepar fra Australia

– Fra Danmark får vi besøk av stifterne av Veganerpartiet, Henrik Vindfeldt og Michael Monberg. Henrik har gitt sitt foredrag tittelen «If you don’t, nobody will» og vil med det oppfordre folk til å gjøre noe for å redde dyrene i industrien. Michael vil svare på spørsmålet «Hvorfor et vegansk parti» og dele litt om hvordan ideen og partiet ble til.

Stifterne av Veganerpartiet i Danmark, Henrik Vindfeldt og Michael Monberg, kommer til Vegan Weekend.

Og ikke nok med det – festivalen får også besøk fra Down under, nærmere bestemt av Youtube-/aktivistduoen That Vegan Couple.

– Natasha og Luca fra Australia er fulltidsaktivister for dyrene og er for tiden på en verdensturne hvor de holder foredrag, deltar på vigils (vaker ved slakterienes porter hvor dyrenes siste reise dokumenteres), disruptions (forstyrrelse av den normaliseringen forbruk av dyr er gjenstand for). Natasha og Luca vil holde et foredrag om hvorfor en ikke bør spise dyr, og for de som allerede har tatt det valget, et som forteller om hvorfor og hvordan en bør bli aktiv for dyrene.

Youtube-/aktivistduoen That Vegan Couple kommer til Sandnes i september.

Helse og matlaging

Programmet har også på plass et eget innslag om helsemessige fordeler ved å spise plantebasert.

– For de som bryr seg om egen og families helse har vi fått inn almennpraktiserende lege og førsteamanuensis ved Instituttt for global helse og samfunnsmedisin i UiB, Lars T. Fadnes. Lars har vært med på å utforme Helsedirektoratets anbefalinger for vegansk kosthold. I år vil han holde to ulike foredrag: «Hva bør jeg spise for å leve lenge og vel» og «Hva bør jeg vite hvis jeg spiser plantebasert og hvordan optimalisere et slikt kosthold?».

Lars T. Fadnes skal snakke om helse. Foto: Silje Van Der Meeren

Og til slutt skal undertegnede prøve å svare på hvordan en skal lage mat for å holde seg til Lars sine råd.

– I tillegg er vi heldige å ha med oss fantastiske Mari som kommer til Vegan Weekend med sitt smittende vesen. Mari har tidligere år fylt salen med 450 mennesker som kom for å se og lære om deilige veganske matretter og tips til hvordan en med enkle grep kan trylle frem lekre og smakfulle måtid, sier Carsten (av seg selv). 

Til å guide publikum gjennom festivalen, kommer ikke hvem som helst.

– Den alltid blide kvindølingen Samuel Rostøl kommer som konferansier og binder det hele sammen til en flott bukett som vil glede alle som legger turen innom festivalen.

Samuel Rostøl skal igjen være konferansier på Vegan Weekend.

 Jeg vil anbefale alle som har anledning til det til å delta på Vegan Weekend. Inngang til foredrag og standområde er gratis, og du sitter garantert igjen med ny kunnskap og ny inspirasjon. 

Vegan Weekend 2019

Når: 6. – 8. september 2019
Hvor: Quality Hotel Residence Sandnes
Book rom, måltider og inngang til foredrag her: veganweekend.no
Meld deg på Facebook-eventet her. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *