Jeg elsker dere

«Og Hedersprisen går til…. Mari Hult!»

Foto: Silje van der Meeren

To dager er gått, og jeg er fortsatt i sjokk. Sånn sjokk som gjør at jeg ikke klarer å sette ord på hva jeg føler. At jeg ikke husker hva jeg har sagt eller gjort eller tenkt, men det føles som jeg kan se meg selv fra utsiden av kroppen, der jeg går gjennom salen på Litteraturhuset i Fredrikstad. Det sterkeste inntrykket er ikke at navnet mitt ble lest opp. Eller begrunnelsen, for da den ble lest opp hadde jeg null peiling eller forventning om at jeg var vinneren. Jeg trodde den skulle gå til en organisasjon jeg delte bord med – og jeg satt faktisk klar med mobilen for å filme dem. Nei navn og begrunnelse var ikke så sterke inntrykk.

Men da jeg ble ropt opp til vinner av hedersprisen på Gullroten 2019. Det tok noen sekunder før jeg forstod det var meg. Men det jeg husker, er at alle reiste seg. Før jeg reiste meg selv. Så gikk jeg gjennom et rom fullt av mange av de flotteste folkene i hele vegan-Norge, som klappet og ropte og what not. De reiste seg for meg, og de ville ikke slutte å klappe etter at jeg hadde kommet meg opp på scenen. Det føltes som en evighet. For min skyld.

Hvordan respondere på noe sånt? Æren er så stor. Ubeskrivelig stor. Og nå, to dager etterpå, tror jeg at jeg har fått prisen fordi folk har brydd seg om innsatsen min over de siste 10 årene. Først og fremst er det utrolig hyggelig. Eller koselig, som Martin Skadal ville ha sagt.

Jeg er så heldig som får lov å drive med alt det jeg gjør. Og det hadde jeg ikke klart uten dere – mine fantastiske blogglesere. Jeg elsker dere. Virkelig. Snakk om å være heiagjeng. Jeg ser på tallene hvor mange tusen som er innom hver dag, men mer enn det ser jeg på meldingene dere sender, kommentarene dere legger igjen. Jeg vet hvor viktig mat er i livets situasjoner, og jeg kjenner jo på ærefrykt når dere tar mine råd om måltidet på julaften, i konfirmasjonen, ja til og med på en første date. At foreldre som er overrasket over å plutselig ha veganske barn i familien tar kontakt for å finne en ny kurs hjemme gir meg jo følelsen av å ha en verdi for noen.

Glad blir jeg også når dere kommer bort og hilser på, og spesielt når dere forteller om at dere også liker katter eller fotball. Ting vi deler utenfor maten. Dere som følte dere kunne fortelle meg om egne psykiske vansker etter at jeg kom “ut av skapet” med angstdiagnosen min, dere skal vite at det er en ære for meg å få den tilliten.

Dere. Folkene. Enten i salen i Fredrikstad eller bak tastaturet på internett. Dere skulle visst hvor mye dere motiverer meg.

Etter at prisen var mottatt, en særdeles improvisert takketale var overstått, tok det ikke lang tid før jeg hadde låst meg inne på toalettet og grein. Grein og grein. At jeg skulle gå fra å være en person som mange har latt være å bry seg om, til å ha et rom – et stort from – fullt av folk som reiste seg for meg. Det ble for mye. Nå har det gått to dager, og det er fortsatt ganske mye. Alt jeg har klart å komme fram til er at jeg har verdens beste lesere, verdens beste heiagjeng i veganmijøet og ikke minst noen helt spesielle venner som stiller opp døgnet rundt som fotograf, debattcoach, moralsk support og ungdommelig alibi. Og det er jo ikke så verst!

Gullroten food awards arrangeres av de samme glimrende folkene som gir oss Veggispreik. Anbefaler på det sterkeste å følge dem på Facebook, og å bli med på neste arrangement!

10 Comments

 1. Vel fortjent Mari! Hadde lyst til å dra på Vegetarfestivalen i år bare for å møte deg å si at du har gjort livet mitt som veganer så enkelt, spennende og smakfullt! Ble veganer for 1 1/2 år siden og alle middager jeg lager kommer fra bloggen din I dag skal jeg spise afrikansk peanøttgryte som er en av mine favorittoppskrifter Takk for at du finnes og gjør det du gjør

  1. Mari Hult

   Åååå, så utrolig fint å høre! Tusen, tusen takk <3

 2. Du er fantastisk!

  Blir inspirert hver gang jeg er inne på bloggen, Instagram eller blar i «Sykt godt».
  Er vegetarianer på 3. året, og med din hjelp og oppskrifter på god vei til veganer. Min kjøttspisende kjæreste spiser stort sett heller ikke kjøtt hjemme mer, mye pga de gode veganske oppskriftene dine.
  Du fortjener all ære og ros.
  Din stemme for dyrene er uvurderlig. Tusen takk for det du gjør❤️

  1. Mari Hult

   SÅ utrolig fine ord! Tusen takk <3

 3. Ine (fra Kampen!)

  Gratulerer så mye, Mari! Eg heie på deg! Tusen takk for alle de gode oppskriftene!

  1. Mari Hult

   Ine! Tusen takk 😀

 4. Gratulerer, velfortjent <3 <3 <3

  1. Mari Hult

   Tusen takk for det <3

 5. Skulle sååå gjerne vært der, fantastiske Mari! Leser dette nå (sjøl om jeg naturligvis fikk med meg prisen da du fikk den) og blir så utrolig rørt og synes det er så fantastisk og vel fortjent at jeg bare må smile og heie herfra til evigheten <3

  1. Mari Hult

   Ååååh, så utrolig fint å lese. Takk Helene!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *