Knekkebrød

En gang i blant forsøker jeg meg på nytt og bedre liv. Du vet – mindre snop, mer grønnsaker, mindre impulshandling av mat (ofte snop, ikke grønnsaker) og skikkelig matpakke på jobben. Lage mat fra bunn. Hver dag. Eventuelt ha noe på lur til de dagene jeg ikke har tid å lage mat.

Og på herlig vis ble hjemmelagde knekkebrød løsningen på (nesten) alle mine problemer. Denne oppskriften begynte som et oppryddningsprosjekt i tørrvareskuffen, og endte opp med å bli favoritten til både kvelds, frokost og lunsj. Hjemme spiser jeg dem med peanøttsmør og syltetøy, og noen av dem har jeg tatt med på jobb, der jeg spiser dem med vegansk margarin eller banan. Supergodt!

“Trikset” er å få knekkebrødene til å minne om snacks. Og for å få til det pøser jeg på med frø og kjerner, steker dem akkurat litt lengre enn jeg bør, og så har jeg i litt salt og/eller næringsgjær i røren. Helst begge.

Så her er de – knekkebrødene som fikser (nesten) alt:

Ingredienser til to brett: 

 • 4 dl havregryn
 • 2 dl solsikkekerner
 • 0,5 dl linfrø
 • 0,5 dl sesamfrø
 • 3 dl bygg
 • 1 ts salt
 • 2 ss næringsgjær (kan sløyfes)
 • 6 dl vann

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Dekk to stekebrett med bakepapir.

Ha alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Hell i vann og rør alt godt sammen. La det stå og svelle i minst 20 minutter.

Fordel røren over de to brettene. Bruk en stekespade eller slikkepott til å få alt jevnt utover. Det skal være tynne lag. Et triks er å legge et ark bakepapir over før du begynner å smøre det ut – men da blir det ekstra avfall, og det er jo litt dumt.

Stek knekkebrødene først i ti minutter. Ha brettet ut av ovnen, og bruk en kniv eller et pizzahjul til å skjære dem opp i ønsket størrelse. Jeg pleier å gå for 16-20 knekkebrød per brett.

Ha tilbake i ovnen, og stek i ca 30 minutter, til knekkebrødene er gylne og fine. Pass på at du ikke brenner dem. Har du varmluftsovn kan du ha i begge brettene samtidig.

La knekkebrødene stå til avkjøling ti minutter i ovnen, før du skjærer dem ferdig opp (du ser spor der du skar etter ti minutter, men det kan stekes igjen). Det er viktig at du skjærer dem opp før de er helt avkjølt, da blir det vanskeligere.

Legg dem over på en rist for videre avkjøling. De må kjøles helt ned før oppbevaring (og de bør oppbevares i en tett boks).

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK BAKST. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

 1. Ingeborg

  Hei, når du skriver bygg mener du byggmel? Hilsen Ingeborg

  1. Mari Hult

   Hei! Her mener jeg hele byggryn 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *