Program for Oslo vegetarfestival 2019

Det er rett over to uker igjen til Oslo vegetarfestival 2019, og har du enda ikke bestemt deg for å reise får du nå masse mer motivasjon. I dag slipper de nemlig hele festivalprogrammet, og her er det veldig mye å glede seg til! Og nytt av året er en aldri så liten tjuvstart på fredagen. Jeg tok en prat med festivalarrangør Heidi Røneid om hva som skal skje i år.

– Under festivalen blir det mye deilig streetfood, men vegansk mat kan også være «fine dining». Derfor arrangerer vi en 7-retters middag i samarbeid med Funky Fresh Foods kvelden før festivalen braker løs. Maten kommer til å bli fantastisk og vi gleder oss vilt!

Les mer om arrangementet her. 

Det blir mye mat utenom bodene på selve festivalen også, med et tettpakket kokkekursprogram både lørdagen og søndagen. Undertegnede er så heldig å ha blitt invitert tilbake til festivalen i år også.

– Vi er spesielt glad for at du kommer på festivalen for å holde et fristende kokkekurs om frokost- og lunsjretter og et foredrag om raske retter. Vi er faste brukere av Vegetarbloggen og vet at det du lager kommer til å smake fantastisk, sier Røneid, og sikrer seg med det en plassering på julekortlista til Tobias.

I år skal jeg ha med en makker på det ene kurset, fantastiske Robin Sandvik Helland fra World Saving Hustle. Gleder meg til dere skal få bli bedre kjent med ham!

I kursteltet blir det masse kokkekurs både lørdag og søndag.

Men tilbake til festivalen, og Heidi. I tillegg til kokkekurs har de også et foredragstelt, der det skal bli belyst mange temaer som veggiser er opptatt av.

– En fordom mot personer som spiser plantebasert er at man ikke får nok proteiner og at man blir svak. Dette stemmer så klart ikke og i år henter vi inn Patrik Baboumian for å vise at også veganere kan være råsterke. Baboumian er en tysk Strongman, som har tatt slått flere verdensrekorder innen vektløfting etter at han ble veganer. Under festivalen forteller han hvordan fordeler med å spise plantebasert når man skal bygge muskler, sier Heidi Røneid.

Les mitt intervju med Baboumian her. 

I tillegg til å finne plass til stander, kurs, foredrag og strongmen, skal også det sosiale ivaretas godt i år – for store og små.

– I år satser vi enda mer på de yngste og har dedikert et område til barna. Her blir det klovner, ansiktsmaling, bananløp, photobooth, tegneverksted og mye annet gøy. Så vi håper at folk vil tipse barn de kjenner om at det er på Oslo Vegetarfestival de bør være. For å friste litt ekstra kan jeg tipse om at i år blir det også mange gratis smaksprøver på is! I tillegg blir det også et eget hangout-område på festivalområdet hvor man kan bli kjent med andre som er opptatt av vegetarmat. Her blir det intervjuer med ulike personer og pushup-konkurranse på lørdag.

Det blir mye sosialt på programmet, som her fra en tidligere lokasjon for festivalen.

Gamle favoritter som speeeddating dukker også opp i år, og etter festivalområdet stenger blir det fest.

– I år er det tiende gang Oslo Vegetarfestival arrangeres i den forbindelse arrangerer LOUD – for the animals fest for festivalen lørdag kveld. Et perfekt sted å møte igjen de man likte fra speeddatingen eller bli kjente med enda flere bra folk, sier Røneid.

Her finner du en oversikt over årets utstillere. 

Program Oslo Vegetarfestival 2019

Fredag

7 – retters middag på Funky Fresh Foods
Funky Fresh Foods og Oslo Vegetarfestival inviterer til en nydelig 7-retters middag kvelden før selve festivalen braker løs. Middagen er utviklet av kokkene på Funky Fresh Foods og arrangerer på restauranten i Hausmannsgate 16.

Tid: fredag 24. mai fra 19-21
Pris: 590 kroner per person

Det er begrenset med plasser, for mer informasjon om hvordan kjøpe billett se her.

Lørdag:

11.00: Åpning av Oslo Vegetarfestival ved klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Foredrag

12.00: Politisk debatt:
Hvordan vil politikerne legge til rette for at vi skal spise mer plantebasert? Hvordan kan vi produsere mer vegetabilsk mat i landbruket? Hvordan ser partiene på vegetarisk mat som en del av løsningen for klimakrisen? Det blir også tid til å spørsmål fra salen. Varighet 45 min.

13.00: Plantebasert – attraktivt, sunt og norsk?
Cecilia Midsund Kippe, Nofima

Hør hvordan nye og innovative prosesseringsmetoder gir muligheter for nye typer kjøtterstatningsprodukter – basert på norske råvarer!

Matforskningsinstituttet Nofima forsker på hvordan man kan produsere plantebaserte matvarer i Norge – av norske råvarer. De kommer til Oslo Vegetarfestival for å fortelle mer om de seneste trendene innen platebasert mat og lære oss mer om hvordan forbrukerne tenker.

14.00: Helseeffekter av plantebasert mat
Dagfinn Aune

Hvilken innvirkning har et plantebasert kosthold når det gjelder forebygging av hjerte- og karsykdommer, kreft, type 2 diabetes og prematur dødelighet? Dagfinn Aune (PhD, førsteamanuensis) presenterer den nyeste forskningen vedrørende plantebasert kosthold og forebygging av sykdom, og hvilke matvaregrupper som ser ut til å være gunstige

15.00: The journey to vegan power
Patrik Baboumian

In this talk Patrik Baboumian will take you on a Journey starting as a 7 year old refugee kid in Germany coming from Iran to becoming Germany’s strongest man and deciding to go vegan to stop committing violence against animals. He will highlight his own self doubts on this journey and how he was able to overcome them, publicly breaking some of the most outdated misconceptions about veganism.

This talk is in English

16.30: Møt kjærligheten på speeddating for veggiser.
Her treffer du andre single veggiser og får snakke med hver enkelt i noen få minutter. Fortell litt om deg selv og bli kjent med den andre, før du flytter videre til neste person.​

Det er ingen påmelding til speeddatingen, møt opp og du vil få tildelt en plass. NB. Begrensede plasser så vær tidlig ute, her er det førstemann/-kvinne til mølla.

Dersom det er nok interesse vil det også settes opp egne grupper for homofile og lesbiske. Etter speeddatingen går de som vil sammen til Oslo Vegetarfestivals fest på Vulkan Arena, hvor du kan snakke mer med de fine menneskene du traff på speeddatingen.

Kokkekurs

12.00 Sykt enkel vegansk hverdagsmat
Mari Hult, Vegetarbloggen (www.vegetarbloggen.no/)

Trenger det være vanskelig og tidkrevende å lage vegansk mat, og må jeg gå i hundre ulike butikker for å finne råvarene?

Svaret fra Mari Hult er et rungende NEI, og på dette kurset skal hun underbygge denne påstanden.  I løpet av 45 minutter skal Mari snakke om hvordan du enkelt kan spise vegansk i en travel hverdag, samtidig som hun demonstrerer matlaging i praksis. Med nedtellingsuret på skal hun lage mat fra sin nyeste kokebok «Sykt enkelt – rask vegansk hverdagsmat» (som blant annet fikk terningkast fem i Stavanger Aftenblad). Hvor mange retter rekker hun å lage? Hvordan klarer du å spise vegansk med tidsklemma hengende over deg? Kom på kurs så får du se (og smake)!

13.00 Veganske kjøttalternativer / Vegansk «kjøtt»
Thomas H. Olsen, Veganmannen (www.veganmannen.no)

Thomas H. Olsen fra bloggen Veganmannen.no vil vise deg forskjellige plantebaserte alternativer til kjøtt. Hvordan tilbereder man tofu, hva er tempeh, hvordan lykkes man med tørket soyaprotein, hvordan bruker man glutenmel og hvor får man kjøpt alle disse råvarene.

14.00 Vegansk grillmat – med tilbehøret som gir det lille, store ekstra!
Jane H. Johansen (Veganmisjonen.com) og Mia Frogner (Greenbonanza.com)

Eneste veggisen på grillfesten? Bedt på improvisert grilling i parken? Eller kanskje du har tenkt be hele familien eller vennegjengen på The Grillparty i sommer og vil diske opp med noe skikkelig digg vegansk? Mia og Jane viser deg oppskriftene du trenger for en vellykket grillings. Her blir det blant annet grillburger, grillsalat, smakfulle dressinger og gode praktiske tips for grillfest uten stress! Mia Frogner og Jane H. Johansen er begge matbloggere og kokebokforfattere med flere veganske kokebøker bak seg. I år holder de kurs sammen på Oslo Vegetarfestival for andre gang.

15.00 Vegansk Meksikansk Mat
Chef Sylvia Vavik, Sylvia´s Mexican Kitchen (www.aquicomi.no)

Meksikansk mat er den ultimate comfort food. En av de mest populære stedene å besøke i Mexico er Yucatan med sine fargerike og smakfulle retter. De bruker veldig mange forskjellige grønnsaker og frukt fra området som gjør det lett å lage veganske versjoner av de mest populære rettene. Kom å lære teknikker for å lage Yucatan quesadillas av maismel (glutenfri) fylt med herlig meksikanske hibiscus blomster og frisk sterk salsa.

Bienvenidos! Velkommen!

16.00 Restefest med Too Good To Go
Matredderne i Too Good To Go (https://toogoodtogo.no/no)

Visste du at noe av det viktigste du kan gjøre for miljøet er å spise opp maten din? Matredderne i Too Good To Go jobber hver dag for at mat skal havne i magen og ikke i søpla. De vil lære bort hvordan du kan forvandle slappe grønnsaker, brune bananer, tørt brød eller annet du måtte ha liggende til en deilig restefest!

17.00 Få smaken på en bedre helse
Stephanie Stronegger, PR og markedsansvarlig hos Sunnhetsbladet (www.sunnhetsbladet.no), og klinisk ernæringsfysiolog Linn Helen Stølen

Stephanie og Linn Helene, fra Sunnhetsbladet, kommer til å lage retter som både frister og er enkle å lage. De disker opp med veganske pålegg, spinatvaffler, nøtteboller med saus og to sommersalater med masse digg i.

Sunnhetsbladet er Norges eldste helsemagasin og har i 138 år fokusert på helhetlig helse og vegetarisk matlaging. Bladet består av forskningsbaserte fakta og er støttet av fagfolk innen helse og ernæring. I den siste utgaven av bladet har de laget et spesialnummer med sommermat og mat mot kreft som hovedtema.

Barneområdet

13.00 – 14.00: Underholdning med Nysirkus Pilar (http://nysirkuspilar.no/)
Klovn og sirkusartist Sergio Pilar kan sjonglere, gå på stylter, trylle og mye mer!

12.00 og 15.00: Bananløp
Arrangeres av Fairtrade – hovedsstaden (https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/for-vare-leverandorer/fairtrade-hovedstad/)

Nå kan du delta i årets viktigste, morsomste og mest rettferdige bananløp. Du løper om kapp, så fort du kan, i en Fairtrade-banandrakt! Først i mål vinner!

12.00-15.00: Photobooth

Spesialdesignede bildestriper som du får med deg med en gang. De kan også deles rett på sosiale medier.

13.00-16.00: Tegneverksted med «Dronninga er sjefen» (https://www.facebook.com/helleshumler/)

“Dronninga er sjefen” er en søt faktabok om humlens liv. Tegnet av Helle fire år, og Angel 10 år. Kom og bli bedre kjent med humlene. Tegnebord, spill og salg av boka.

Boka koster 199,- og 50,- pr bok går i dag til NOAH!

Andre aktiviteter

12.00 og 15.00: Balkongdyrking-et såkurs for nybegynnere
Camilla Storm fra Nyttige hager (http://www.nyttigehager.no/)

Dyrk dine egne smaksopplevelser i vinduskarmen eller på balkongen. Et praktisk såverksted, der du vil lære hva frøet trenger for å bli til mat på din tallerken.

Alt du trenger er egne hender og et ønske om å lære noe om dyrking. Det du sår og prikler tar du med hjem.

Kursene varer i 30-45 min. Det er begrenset med plasser så vær tidlig ute, her gjelder «førstemann til mølla».

På festivalen kan du blant annet lære å så.

16.15: Styrkekonkurranse med Hege Jenssen

Vis at også veggiser er sterke! Hvor mange push ups klarer du på rad? Det blir en gutteklasse og en jenteklasse., og en veteranklasse for de over 50. Vi lover fine premier til vinnerne og noe til alle som deltar. Møt opp foran for å delta eller for å heie!

Styrkekonkurransen arrangeres i Hang out-området.

Fest

Lørdag kveld arrangerer Loud For The Animals fest, som en del av Oslo Vegetarfestival. Dette lader opp til å bli den største vegetar- og klimavennlige party Norge kommer til å se i 2019.

Festen arrangeres på Vulkan Arena, som ligger rett ved siden av Kubaparken. Så når du har spist deg god og mett på festivalen er det bare å svinge innom for å hygge deg sammen med andre festivaldeltakere, bli kjent med nye mennesker og kose deg med live musikk.

Dørene åpner fra 17.00 og det blir DJ og live musikk fra 19.00

Billettpriser:
Inngang: 99 kroner
Inngang pluss (for deg som ønsker å gi en donasjon (50 kr) til LOUDS utvalgte organisasjon for dyrevelferd: Nettverk for dyrs frihet): 149 kroner
Aldersgrense: 18 år.

Kjøp billett her: https://tikkio.com/tickets/7836-oslo-vegetarfestival-2019

OBS. Begrenset antall billetter til etterfesten, så førstemann til mølla. Artistene blir lansert fortløpende inn mot festivalhelgen.

Søndag:

Foredrag

12.00: Panelsamtale – hvorfor satser vi på vegetarmarkedet
Det siste året har flere store aktører kastet seg på vegetarbølgen. Hvorfor satser de på vegetarmat nå og hva kan vi vente oss framover?

Møt noen av de største aktørene i matbransjen, hør hva de planlegger og få svar på det du lurer på.

13.00:  V is the new alpha
Patrik Baboumian

In this talk Patrik Baboumian gives an overview on the health benefits of a plant based lifestyle that led to his continued success as a strength athlete breaking multiple world records after going vegan.

(this talk will be in English

14.00: Grønt gründerskap
Siri Mittet.

Siri Mittet startet gründerbedriften Gruten, som gjør gull av gråstein. Gruten bruker kaffeavfall samlet inn fra virksomheter i Oslo til produksjon av såper og til å
dyrke gourmet østerssopp. I dette foredraget forteller hva hun har hun lært siden hun startet opp bedriften og gir gode råd til deg som vil bli en grønn gründer.

15.00: Hva kommer vi til å spise i framtiden?
Christoffer Ringnes Klyve, Framtiden i våre hender

Flere selskaper utvikler ny teknologi for å lage plantebaserte alternativer til kjøtt, støttet av kjente personer som Leonardo Di Caprio og Bill Gates. Samtidig jobbes det iherdig med å dyrke kjøtt uten dyr. Hvor langt har de ulike produsentene kommet, og hvilke spørsmål innen etikk og bærekraft reiser den nye teknologien?

Kokkekurs

11.30 Lunch and learn
Mari Hult fra Vegetarbloggen (www.vegetarbloggen.no) og Robin Sandvik Helland fra World Saving Hustle

Hva spiser veganere til lunch – og hvorfor gjør de det?

Matblogger og kokebokforfatter Mari Hult har slått seg sammen med gateaktivist Robin Sandvik Helland, for å lage et kokkekurs med både god mat og faglig påfyll. Mari demonstrerer hvordan du kan lage enkle frokost- og lunsjretter, mens Robin holder samtalen gående og tar imot spørsmål fra salen. Lurer du på hvorfor veganere ikke spiser egg, eller lurer du mest på hva du skal ha i omeletten istedenfor? Uansett spørsmål så er dette kurset for deg!

Robin fra World Saving Hustle skal holde kurs sammen med undertegnede på søndagen – “Lunch and learn”.

13.00 Veganske kjøttalternativer / Vegansk «kjøtt»
Thomas H. Olsen, Veganmannen (www.veganmannen.no)

Thomas H. Olsen fra bloggen Veganmannen.no vil vise deg forskjellige plantebaserte alternativer til kjøtt. Hvordan tilbereder man tofu, hva er tempeh, hvordan lykkes man med tørket soyaprotein, hvordan bruker man glutenmel og hvor får man kjøpt alle disse råvarene.

14.00 Rawfood – nyt kake til frokost!
Tiril Refsum, OSLO RAW (osloraw.no)

Tiril Refsum, grunnlegger og eier av OSLO RAW nyter sjokoladekake til frokost – hver dag. På workshopen viser hun deg hvordan du enkelt kan bringe mer nytelse inn i hverdagen med plantebaserte søtsaker som gjør oss godt. Du vil lære det grunnleggende om rå mat og hvordan du enkelt kan lage de beste rå godsakene hjemme.

15.00 Få inspirasjon til å lage fermentert mat og drikke
Ingerid Øvreås, klinisk ernæringsfysiolog og eier av Den gode jord helsekostbutikk (https://www.facebook.com/dengodejord/)

I tarmen har vi mange bakterier. Disse er som oss mennesker, de lager et miljø rundt seg som noen trives i, andre ikke. Øvreås vil fortelle hva vi kan gjøre for å lage et miljø i tarmen der de gode bakteriene trives, som er viktig for helsen vår. På kurset vil du lære å lage surkål og annen fermentert mat og drikke som er godt for kroppen.

16.00 «Fine dining»
Camilla Glanfield og Andreas Blatsoukas fra Funky Fresh Foods (www.funkyfreshfoods.no)

Camilla Glanfield er kjøkkensjef på Funky Fresh Foods i Oslo, og hun har tidligere vært innom Tian i Wien, Lucky leek i Berlin og Matthias Dahlgrens Rutabaga i Stockholm. Andreas Blatsoukas har lang erfaring som kokk fra ulike restauranter i Europa, og fra Maaemo her i Oslo.

Disse to kokkene ønsker med dette kurset å skape litt nyskjerrighet og å gi inspiration til å komponere retter, bruke nye teknikker, og å presentere maten både lekent og profesjonelt.

17.00 Vegansk Meksikansk Mat

Chef Sylvia Vavik, Sylvia´s Mexican Kitchen (www.aquicomi.no)

Meksikansk mat er den ultimate comfort food. En av de mest populære stedene å besøke i Mexico er Yucatan med sine fargerike og smakfulle retter. De bruker veldig mange forskjellige grønnsaker og frukt fra området som gjør det lett å lage veganske versjoner av de mest populære rettene. Kom å lære teknikker for å lage Yucatan quesadillas av maismel (glutenfri) fylt med herlig meksikanske hibiscus blomster og frisk sterk salsa.

Bienvenidos! Velkommen!

Barneområdet:

12.00 – 15.00 Ansiktsmaling

Bli malt som ditt yndlingsdyr hos våre flinke ansiktsmalere.

12.00 og 15.00 Bananløp
Arrangeres av Fairtrade – hovedsstaden (https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/for-vare-leverandorer/fairtrade-hovedstad/)

Nå kan du delta i årets viktigste, morsomste og mest rettferdige bananløp. Du løper om kapp, så fort du kan, i en Fairtrade-banandrakt! Først i mål vinner!

13.00-14.00 Underholdning med Nysirkus Pilar (http://nysirkuspilar.no/)

Klovn og sirkusartist Sergio Pilar kan sjonglere, gå på stylter, trylle og mye mer!

VEGANMANNEN: Thomas Olsen skal holde kokkekurs på festivalen.

Andre aktiviteter:

14.00 – 15.30: Plantebyttemarked
Hanne Engebret fra Drabantbybruket (facebook.com/Drabantbybruket/) 

Vi trenger ikke bo på landet eller ha en stor hage for å knytte oss nærmere naturen. En tomatplante på en liten balkong eller noe hjemmesådde urter i vinduskarmen er også fint. Vi må ta utgangspunkt i det vi har og der vi bor.

Engebret holder plantebyttemarked på Oslo Vegetarfestival. Ditt kan du komme og bytte til deg planter du har for mye av, og se om det er noe annet spennende noen andre har for mye av og ta med deg hjem. Du kan også komme å få tips og råd til dyrkingen din.

Begrenset antall plasser, her gjelder «førstemann til mølla».

Hangout – område

I år blir det et eget hangout-område på Oslo Vegetarfestival hvor du kan sette deg og snakke med andre hyggelige mennesker. Her vil du også møte folk fra Veggispreik – Opplysningskontoret for MatGlede (OMG!) og Norsk vegansamfunn, som arrangerer alt som skjer området.

Kom for å slappe av på saccosekker, strandstoler og sofaer, og slå av en prat med likesinnede.

Det vil også bli intervjuer av en rekke inspirerende personer, matbloggere, influensene og aktivister som jobber for å fremme grønne valg, og en dyrevennlig livsstil. Du finner oss i Hang-out-området, med konkurranser, kaffe, testing av veganske produkter og smaksprøver.

For et oppdatert program på Hangout-området følg mer her. https://www.facebook.com/events/329982687663707/

Oslo vegetarfestival 2019

Hvor: 25. og 26. mai 2019 kl 11.00–18.00 begge dager
Når: Kubaparken i Oslo
Kjøp billetter her
Nettside

2 Comments

  1. Rosalind

    Ååh det virker som et helt fantastisk opplegg og ble sykt giret på å gå! Håper jeg får fri til neste år slik at jeg kan være med.

    1. Mari Hult

      Ja det må du få til hehe. Kjempegøy festival!!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *