Ble verdens sterkeste på vegansk kosthold

Han har løftet 215 kilo i benk, 310 kilo i knebøy og 360 kilo i markløft. Han har vunnet en stor haug med trofeer, blant annet ble han europamester i vektløft (140 kg) i 2012, samme år tok han verdensrekorden i beer keg lifting (150,2 kg) og i Front Hold 20 kg (1:26,14 minutter). Han tok verdensrekorden i yoke-walk (se bildet litt under) i 2013 med 550,2 kg i 10 meter, og i 2015 tok han den igjen med 560 kilo i 28 sekunder.

Før trening tar han seg en vegansk proteinshake, og etterpå har han en stor smoothie med frukt, frosne bær og grønnsaker. Patrik Baboumian er en strong man så det holder, og også veganer.

Oppvokst i krigsherja Iran har han en større emosjonell bagasje enn de fleste av oss kan forestille seg, og han har en forkjærlighet for dyr som har fulgt ham hele livet. I 2005 ble han vegetarianer, og i 2011 tok han skrittet fullt ut og ble veganer. Nå reiser han verden rundt for å motivere andre til en dyrevennlig livsstil. I mai kommer han til Oslo vegetarfestival.

– De siste årene har jeg gjort endringer i hverdagen min, og gått fra mye trening og konkurranser til å skrive og å holde foredrag. Etter over 20 år med konkurranse var det på tide å gi kroppen min en pause, og prøve litt andre ting. Jeg mener at det er god bruk av energien min å prøve å inspirere yngre mennesker istedenfor å konkurrere for alltid. Og så elsker jeg all den positive energien jeg får på slike arrangementer, sier Baboumian til Vegetarbloggen.

Baboumian tok verdensrekorden i yoke-walk i 2013 med 550,2 kg i 10 meter, og i 2015 tok han den igjen med 560 kilo i 28 sekunder.

– På scenen snakker jeg om mine egne erfaringer på veien fra kjøtteter til vegetarianer, og deretter til å bli vegansk styrkeløfter, og hva jeg har lært underveis. Jeg sammenlignet å være omnivor med å være vegetarianer og veganer, og forklarer hvorfor jeg har fått mine beste resultater på et vegansk kosthold, samt hvorfor folk har så mange fordommer mot veganisme. Publikummet mitt pleier å være en blanding av veganere som liker aktiviststilen min, kjøttetere og vegetarianere som er interessert i veganisme, og allslags folk som er forundret over hvordan jeg har blitt så sterk på et vegansk kosthold. Jeg prøver å fortelle historien min slik at alle disse ulike gruppene får en god forståelse.

I tillegg til å gjøre festivaler og foredrag, har Baboumian hatt en egen Ted-talk. Her snakker han om hvordan alle kan bidra til å redde verden.

– Jeg mener at å være veganer, og generelt prøve å bruke mindre, og å være en bærekraftig forbruker, er de enkleste grepene alle kan gjøre for å ha mindre negativ påvirkning på planeten og de vi deler den med.

Som de fleste andre veganere og aktivister generelt opplever også Baboumian negative kommentarer.

– Jeg sitter ikke på den fullstendige løsningen til å slippe unna negativitet. Jeg synes det er viktig at vi alle prøver å spre det positive budskapet, men samtidig så må en noen ganger adressere alt det negative andres handlinger fører med seg, såvel som å svare på negative kommentarer. Det nytter ikke å alltid være høflig, av og til trenger folk et verbalt kick in the butt for å klare å tenke.

I tilfelle dere lurte: mesteren får også det skeptiske protein-spørsmålet, og må stadig forsvare dietten sin.

– Hele tiden. Det nytter ikke hvor mange ganger du svarer på disse spørsmålene, det er fortsatt millioner med folk der ute som ikke har blitt lært godt nok opp innen kosthold og ernæring, og som trenger å få svar.

– Jeg mener at å være veganer, og generelt prøve å bruke mindre, og å være en bærekraftig forbruker, er de enkleste grepene alle kan gjøre for å ha mindre negativ påvirkning på planeten og de vi deler den med, sier Baboumian.

Å ta disse samtalene, å lære opp folk og å utgjøre en forskjell for både folk og dyr er en stor motivasjon i livet hans.

– Jeg blir motivert over å ha det godt mens jeg er i live, og når livet tar slutt håper jeg at jeg kan tenke at min eksistens var bra for noe. Verden er full av feil, og vi må bruke en del av energien vår på å fikse de mest opplagte.

Hjemme har han to omplasseringskatter, som ofte gjør gjesteopptredener på Instagrammen hans.

– Jeg elsker å være rundt dyr, men siden jeg reiser mye må jeg virkelig ikke prioritere mine egne behov for å ha dyr hjemme. Men kattene… de har veldig uavhengige personligheter, og de bryr seg ikke mye om jeg er borte en uke eller to innimellom.

Oslo vegetarfestival 2019 blir første gang Baboumian holder foredrag i Norge.

– Jeg gleder meg veldig til å møte det norske veganmijøet! I tillegg var jeg en aldri så liten norrøn mytologi-nerd da jeg var yngre, så jeg er også spent på å få se mer av Norges fantastiske natur.

– Blir det sjanse til å ta selfie med deg? 

– Yes, det er det morsomste av alt!

Patrik holder to foredrag under Oslo vegetarfestival:

Lørdag 25. mai klokken 15
The journey to vegan power In this talk Patrik Baboumian will take you on a Journey starting as a 7 year old refugee kid in Germany coming from Iran to becoming Germany’s strongest man and deciding to go vegan to stop committing violence against animals. He will highlight his own self doubts on this journey and how he was able to overcome them, publicly breaking some of the most outdated misconceptions about veganism.

Søndag 26. mai klokken 13-13.45:
V is the new alpha In this talk Patrik Baboumian gives an overview on the health benefits of a plant based lifestyle that led to his continued success as a strength athlete breaking multiple world records after going vegan.
Foredragene er inkluderte i festivalbilletten. Les mer og bestill billett på oslovegetarfestival.no

1 Comment

  1. Hvilket proteinpulver anbefaler du?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *