Vegansk blomkålsuppe

Når det kommer til blomkålsuppe, er jeg veldig lite villig til å prøve noe nytt. Jeg har alltid kokt den dønn tradisjonelt – blomkål, vann, melk, hvetemel og salt. Kanskje ikke helt i den rekkefølgen, men dere skjønner tegninga. Bilder av den hvite suppen, oppskrift ut på bloggen, massevis av forslag fra lesere på forbedringer, sur, fornærma og irritert Mari, fortsetter med den gamle suppen sin på trass.

Det er rart det der med å ta seg nær av tilbakemeldinger. Jeg er jo ikke i tvil om at dere som kommer med innspill til oppskrifter IKKE gjør det for å være kjipe, og på de aller, aller, aller fleste oppskriftene blir jeg skikkelig glad for det, og ofte resulterer det i nye eller i alle fall forbedra oppskrifter. Men akkurat det der med blomkålsuppa… det satt langt inne.

Faktisk satt det så langt inne, at da jeg bestemte meg for å ta en ørliten vri på suppa ved å tilsette løk, hvitløk og litt urter, jobbet jeg med oppskriften uten å lage den selv. Jeg fikk en gjeng på et kurs jeg holdt til å lage den. Selvsagt ble den god. Mye bedre enn min tradisjonelle suppe som jeg tviholdt på.

Så her har dere den – en tradisjonell suppe som har blitt frisket opp med litt ekstra smak, og med det blitt mye bedre. En smakfull måte å innrømme at jeg tok feil.

Ingredienser til 4 porsjoner:

 • 2 blomkål
 • 1 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • noen stilker timian, rosmarin og/eller basilikum
 • 2 ss olivenolje + ev litt mer til pynt
 • 2 dl usøtet plantemelk (f.eks. soyamelk eller mandelmelk)
 • 6 dl vann med grønnsaksbuljongterning eller -pulver
 • bitte litt salt
 • nykvernet pepper
 • røde chiliflak (kan sløyfes)

Framgangsmåte:

Del blomkålen i ganske små buketter. Skrell stilkene og skjær dem i terninger. Finhakk sjalottløk og hvitløk, grovhakk urtene.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha først en håndfull blomkålbuketter og stek til de blir litt gylne i kantene. Legg til sides (disse skal spares til å ha på toppen av suppen, så forsøk gjerne å holde dem litt varme).

Ha løk og hvitløk i gryten, og surr i noen minutter. Tilsett resten av blomkålen, og hell på melk og vann med buljongterning. Ha i litt salt og la det hele kokes til blomkålen er mør, ca 15 minutter. Tilsett mesteparten av urtene (her er det også greit å spare litt til å ha på toppen). La suppen surre i et par minutter til, kjør den deretter jevn med en stavmikser eller i en blender (pass på at du ikke brenner deg). Smak til med mer salt, samt nykvernet pepper.

Fordel suppen i suppeskåler, topp med blomkålbuketter, urter, røde chiliflak og eventuelt litt mer olivenolje.

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE SUPPEOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

1 Comment

 1. Smakte veldig godt!

  Hadde satt pris på om du var litt mer spesifikk enn ¨noen stilker¨ og ¨bitte litt salt¨. skjønner at det er en smaks sak, men er ganske ny i matlaging og setter stor pris på konkrete oppskrifter 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *