Bønnegryte fra Jamaica

På dagens læreplan står det hjemmelaget krydderblanding. Lett, tenker du sikkert, blande sammen litt krydder og ferdig, akkurat som når jeg lager mitt eget tacokrydder. 

Men vi skal bli bitte litt mer avanserte.

Å lage sin egen krydderblanding blir mer og mer vanlig, og spesielt tacokrydderet vet jeg nesten ikke om folk som kjøper i butikk lenger. Det er mer digg å lage sitt eget uten salt og sukker. Men vi kan dra det litt lenger – bruke hele frø som du har i en morter istedenfor å bruke malt krydder. Da blir det rett og slett ferskere, og du får mye mer smak. Og for å gjøre det ekstra interessant rister vi frøene litt i en tørr stekepanne før vi morter dem, da kommer enda mer aroma frem, og vi får enda litt mer smak av krydderblandingen.

Krydderblandingen bruker vi for å få den unike smaken av denne bønnegryten fra Jamaica – men du kan fint bruke samme teknikk til andre krydderblandinger også.

Ingredienser til 6 porsjoner:

  • 500 g tørka black eyed peas
  • 2 sjalottløk
  • 2 kinesisk hvitløk
  • 2 røde chili
  • 1 liten bunt timian
  • 6 poteter
  • 2 ss olje
  • krydderblanding (oppskrift under)
  • 2 ts salt
  • 1 l vann
  • 1 boks (ca 4 dl) kokosmelk
  • 1 sitron
  • ev ris og litt bladpersille til servering

Krydderblanding:

  • 2 ss spisskummenfrø (ev malt spisskummen)
  • 2 ss sennepsfrø
  • 2 ss korianderfrø
  • 1 ss bukkehornkløver
  • 2 ts allehåndefrø (ev malt allehånde)

Framgangsmåte:

La bønnene ligge i godt med vann over natten. Sil av vannet.

Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og timian. Skrell potetene og skjær dem i terninger.

Varm opp oljen til medium varme i en stor gryte. Ha først i sjalottløk, og la den surre i et par minutter. Tilsett deretter hvitløk, chili, timian og halvparten av krydderblandingen (oppskrift under), og surr videre i 3-4 minutter. Ha i mer olje om det blir tørt. Ha i bønner, salt, vann, kokosmelk og sitronsaft, og la det hele koke opp. Når gryten har kokt i 15 minutter har du i potetterningene. Kok til de og bønnene er møre, smak eventuelt til med litt mer salt og krydderblanding.

Servér retten rykende varm, gjerne sammen med litt ris og bladpersille.

Krydderblanding:

Rist alle ingrediensene i en tørr stekepanne i 3-4 minutter, til det begynner å lukte godt. Avkjøl krydderne, ha dem deretter over i en morter og knus alt sammen til en jevn krydderblanding.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED BØNNER OG LINSER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *