

Blomkålvinger med pistasj
Dette er en av de oppskriftene som begynte med en råvare. Helt tilfeldig kom jeg over pistasjsmør i en butikk da jeg var på en liten reise. Pistasjsmør er litt vanskelig å få tak i, og sammenlignet med andre nøttesmør er det ganske stress å lage selv – i alle fall om du skal skrelle nøttene. Late Mari kjøpte med seg smøret for å kunne slippe å bruke tid på å lage det selv i framtiden, og jeg hadde nok sjokoladelaging i bakhodet.
Men veien er kort fra sjokolade til blomkål. Helt tilfeldig kom jeg over en oppskrift på nett der jeg lett så at pistasjsmøret kunne passe inn. Så jeg justerte en del, tilpasset oppskriften mine egne ingredienser, og fikk det lagd! Resultatet ble veldig, veldig kjempegodt – og jeg gjentok suksessen ganske snart på et kokkekurs. Der brukte vi en kombinasjon av mandelsmør og pistasjsmør, og det fungerte utmerket det også.

Ingredienser til 6 porsjoner:
- 2 blomkål
- 1,5 dl pistasjsmør (eventuelt mandelsmør)
- 2 ss olivenolje
- 1 ts pepper
- 1 ts salt
- 1 ts hvitløkspulver
- 0,5 sitron
- 1 dl griljermel
Dressing og topping:
- 1 dl pistasjsmør
- 0,5 dl vann
- 1 kvast bladpersille
- 0,5 sitron
- 1 ss olivenolje
- salt og pepper
- 1 ss pistasjnøtter
- 2 ts chiliflak

Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram en mellomstor ildfast form.
Del blomkålene i buketter – prøv å få de cirka like store. Ha i en bolle, og ha i pistasjsmør, olivenolje, pepper, salt og hvitløkspulver, og press i sitronsaften. Vend det hele godt sammen slik at smøret klistrer seg på blomkålene. Ha deretter griljermel i bollen og bland sammen med blomkålbukettene.
Ha over i den ildfaste formen, og stek i 20-25 minutter. Gjør klar dressingen mens blomkålen står i ovnen.
Dressing og topping:
Ha pistasjsmør, vann, nesten all persillen, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper i en blender, og kjør til du har en jevn dressing. Spe eventuelt med litt mer vann.
Grovhakk pistasjnøttene og finhakk resten av persillen.
Når blomkålen er ferdig, heller du dressing over, og topper med nøtter, persille og chiliflak.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED BLOMKÅL.
Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: