Eltefrie valmuerundstykker

Eltefrie rundstykker er et fast innslag hos meg nesten hver eneste helg. Rører sammen deig med kaldt vann og bitte litt tørrgjær på kvelden, lar den heve på kjøkkenbenken over natten, og steker rundtstykker om morgenen. Rundstykkene blir sprø i kantene, og luftige inni. Litt sånn som rundstykkene du får på håndverksbakerier, ikke slik som de nesten myke du kjøper i butikken.

Men nå vet du, nå har det kommet en ny variant ut på internett. Jeg fant den på bloggen Mat på bordet – som må sies å være Norges beste på eltefri bakst. Endringen er først og fremst at vi bruker lunka vann når vi lager deigen, og lar den heve en stund på kjøkkenbenken før den settes i kjøleskapet. Og når den først står i kjøleskapet kan den fint stå i både 1, 2, 3 og 4 dager.

Så tar du ut det du trenger av deig om morgenen, og du vil merke at deigen er enda enklere å jobbe med enn vanlig eltefri deig. Stek rundstykker, og spar resten av deigen til neste anledning. Jeg pleier å sette deigen på torsdag kveld, så tar jeg ut til kveldsmat på fredag, og frokost lørdag og søndag.

Og så var det smaken da. Og konsistensen. Disse rundstykkene blir nemlig enda bedre enn de jeg har laget tidligere. De får fortsatt en sprø og god skorpe, men blir litt mykere inni, og passer rett og slett bedre til å ha pålegg på. Du må nesten bare prøve.

Ingredienser til ca 12 rundstykker: 

 • 4 dl fingervarmt vann
 • 0,25 dl olje
 • 40 g sirup (jeg har brukt yaconsirup, lønnesirup og vanlig lys sirup – alle fungerer)
 • 0,5 ss salt
 • 0,5 ss tørrgjær
 • 600 g hvetemel
 • soyamelk til pensling
 • valmuefrø

Framgangsmåte: 

Ha vann, olje, sirup, salt og tørrgjær i en bolle (pass på at bollen vil få plass i kjøleskapet før du velger den. Snakke ikke av egen erfaring altså…). Rør det sammen med en sleiv eller spiseskje. Ha deretter i hvetemel og rør det kjapt sammen til en slags deig. Trenger ikke røre mye. Dekk til deigen, og la den stå på kjøkkenbenken i et par timer å heve. Flytt den deretter til kjøleskapet, og der kan den stå fram til bruk. Her kan den fint stå i flere dager, jeg forstår at den faktisk kan stå riktig så lenge før bruk. Rekorden min er 4 dager.

Når du er klar til å steke rundstykker har du litt mel på kjøkkenbenken, og tar ut så mye av deigen du tror du trenger (og legger på kjøkkenbenken der det er mel). Merk at deigen skal heve mer før steking, og at rundstykkene vokser i ovnen.

Kle et stekebrett med bakepapir, form rundtstykker av deigen og fordel de utover på stekebrettet. Dekk til og la dem etterheve i en halvtimes tid.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Pensle rundstykkene med soyamelk (eventuelt annen plantemelk), og strø valmuefrø oppå.

Sett i ovnen når den er varm, og stek i cirka 25 minutter.

Avkjøl før servering.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE RUNDSTYKKER OG SMÅBRØD. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

 1. Inger Marie

  Har du prøvd å lage disse glutenfrie?
  Sliter med å finne gode hjemmebakte glutenfrie og vegetar for å bake til dattera..

  1. Mari Hult

   Dessverre, aldri prøvd :/

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *