vegansk valnøttbourguignon med potetstappe

Valnøttbourguignon med potetstappe

Biff bourguignon er en kjent og kjær fransk gryterett, som blant annet ble beskrevet av Julia Child som «en av de mest delikate kjøttrettene som er laget av mennesker». Det er jo ikke verst. I denne veganske varianten bytter vi ut kjøttet med valnøtter, ellers holder vi oss ganske godt til originalen. Her finner du sopp, timian, gulrot, hvitløk og perleløk – og ikke minst rødvin – som gir en fantastisk smak på det hele.

Jeg foretrekker å servere denne retten med potetstappe, men det er visstnok også lov å ha pasta til.

Ingredienser til 6 porsjoner:

  • 1 kg aromasopp eller sjampinjong
  • 2,5 dl valnøtter
  • noen stilker timian
  • 2 gulrøtter
  • 2 sjalottløk
  • 2 kinesisk hvitløk
  • 1 håndfull perleløk
  • 3 ss olivenolje
  • 3 dl rødvin til matlaging
  • 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
  • 2 ss tomatpuré
  • salt og pepper
  • 2 ss hvetemel
  • 0,5 dl vann

Potetstappe:

  • 1 kg poteter
  • 1-2 dl usøtet mandelmelk
  • salt og pepper

Framgangsmåte:

Skjær sopp i skiver. Grovhakk valnøtter og timian (spar gjerne en stilk timian til pynt). Skrell gulrøttene og skjær de i skiver. Finhakk sjalottløk og hvitløk, og skrell perleløk.

Ha 2 ss olje på medium til høy varme i en gryte. Ha først i sopp og perleløk. La de surre i 3-4 minutter slik at de begynner å få litt farge. Løft deretter det hele ut av gryten, og ha i 1 ss olje til. Tilsett gulrøtter, sjalottløk, hvitløk og timian, og la det hele surre i 5 minutter. Rør inn valnøttene, hell deretter i vinen. La den koke til den ca er halvert. (mens du venter kan du godt begynne med potetstappen – oppskrift under).

Ha i vann med grønnsaksbuljongpulver og tomatpuré. La det hele koke opp. Ha i sopp og perleløk, og la det hele småkoke i 10-12 minutter. Smak gryten til med salt og pepper.

Rør eller ris hvetemel og vann sammen, og hell over i gryten i en tynn stråle. Rør litt i gryten, nå skal sausen tykne en del.

Topp med litt timian og server rykende varmt sammen med potetstappe.

Potetstappe: 

Kok opp godt med vann i en gryte. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Kok møre. Sil av vannet. Mos potetene med en gaffel eller tilsvarende. Rør inn mandelmelk, smak til med salt og pepper.

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE FRANSKE OPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

11 Comments

  1. Hmmm. Tåler ikke valnøtter, tror du cashew funker? Det ser veldig snask ut!

    1. Mari Hult

      Det vil jeg tro at går helt greit 🙂 Opplever ikke at det er mye forskjell i hvordan de to nøttene oppfører seg i gryteretter.

  2. Noe jeg kan bytte ut rødvinen med?

    1. Mari Hult

      Hvis du ikke har det kan du bare koke i buljong altså, og gjerne tilsette litt balsamicoeddik for litt kraft i smaken.

  3. Hei 🙂 Det står “ha i sopp og perleløk” på to forskjellige steder i oppskriften. Skal man ha det i fra begynnelsen, der hvor man tilsetter resten av ingrediensene, eller skal man først ha det i buljong og tomatpureen?
    Takker for svar 🙂

    1. Mari Hult

      Den første gangen har du i sopp og perleløk, men tar dem ut igjen etter du har stekt dem. Deretter følger du bare framgangsmåten, og har dem oppi igjen når du har kokt opp gryten med vann og tomatpuré. Var det forståelig? Er egentlig bare å følge oppskriften 🙂

  4. Åh, herre, så godt! Laget dette for første gang i kveld, og det blir ikke siste gang!

  5. Hei. ☺ Hvor finner man perleløk? Jeg finner det ikke på noen butikker i nærheten … Evt. noe man kan erstatte det med?

    1. Mari Hult

      Alle slags små løk fungerer 🙂 Ev. droppe det.

  6. Kristin Ringdal

    Denne er himmelsk! Dersom en bytter ut hvetemelet med maizena er gryta glutenfri i tillegg… Har laget dobbelt opp sånn at det er rester å finne til lunsj på jobb 😀

    1. Mari Hult

      Superherlig å høre!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *