vegansk sitrusgalette oppskrift uten egg og melk vegetarbloggen

Sitrusgalette

Så, funny story. Jeg var overbevist om at galette er en fransk spesialitet, og tok med meg en oppskrift jeg hadde laget på kokkekurs. Snilt å lære deltagerne å bake veganske franske kaker, tenkte jeg.

Med meg på kursene har jeg alltid en arrangør (jeg er jo bare lærer, er dårlig på organisering og alt det der), og denne gangen var det skjønne, FRANSKE, Francine som var med. “Yes”, tenkte jeg. “Nå blir hun imponert. Nå viser jeg virkelig at jeg har peiling på mat fra til og med der hun kommer fra”.

Francine er en herlig dame, som ler av det meste. Da jeg etterhvert begynte å brife med denne franske kaken, reagerte hun ikke noe særlig, og da jeg spurte henne om det var en fransk klassiker sa hun bare “no”. Og smilte.

Så da ble det googling på meg igjen da. Og fant ut at ordet galette kommer fra ordet gale, som betyr flat kake, og det brukes i det franske kjøkkenet for å betegne flate, runde og noe frittformede kaker med skorpe. Dessverre for egoet til verdensvante Mari kan galette også være en bokhvetepannekake med salt fyll, en slags vaffel eller en stor cookie.

Jadda. Her er i alle fall en oppskrift på det som jeg tenkte at var den klassiske, franske desserten galette. Sprø deig som ser litt rustikk ut, masse godt sitrusfyll, og en aldeles nydelig sirup til å servere ved siden av. Nom nom nom!

Ingredienser til én kake:

 • 5 dl hvetemel
 • 0,5 ts salt
 • 0,75 dl sukker
 • 1 dl vegansk margarin
 • 0,5 dl peanøttsmør
 • ca 0,5 dl kaldt vann

Fyll:

 • 2 grapefrukt
 • 2 appelsiner
 • 4 klementiner
 • 3 ss lønnesirup
 • 1 ss maisstivelse
 • 0,5 ts kardemomme
 • litt olje til pensling
 • perlesukker

Sirup og servering:

 • 3 ss lønnesirup
 • 1 klype vanilje
 • 1 pakke Alpro kremfløte til visping

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha hvetemel, salt, sukker, margarin og peanøttsmør i en foodprocessor, og kjør til massen begynner å korne seg. Ha deretter i litt og litt vann mens maskinen går, og hold på til det former seg en ball.

Kjevle deigen ut til en stor runding med tykkelse på 0,5-1 cm. Flytt den forsiktig over på stekebrettet (eventuelt kan du kjevle den ut rett på bakepapiret. Det er litt mer stress, men du slipper flyttingen).

Fyll:

Skjær skallet av grapefrukt, appelsiner og klementiner. Skjær innmaten i skiver. Prøv å ta vare på saften som renner ut – den bruker skal brukes senere i oppskriften. Legg de ferdige skivene i en bolle og prøv å presse de ned slik at mer saft renner ut. Hell saften over med saften fra skjærefjølen, og spar til senere. La frukten ligge igjen i bollen. Rør sammen lønnesirup, maisstivelse og kardemomme, og hell over frukten. Vend forsiktig sammen. Anrett deretter frukten på de den utkjevla deigen. Begynn i midten og legg frukt “lapp på lapp” utover. Spar 3-4 cm ytterst på kanten. Når du er ferdig med frukten så bretter du kanten inn noe, og legger over den ytterste frukten. Bruk fingrene og press ned langs hele ytterkanten, slik at deigen holder seg noe på plass (dette trenger ikke se perfekt ut). Pensle kantene med litt olje, og dryss perlesukker over kaken. Sett i ovnen og bak 40-45 minutter.

Resten av væsken fra frukten i bollen kan du bruke i sirupen. Gjør klar sirupen mens kaken baker.

Sirup:

Ha væsken du sparte på fra frukten i en liten gryte, og tilsett lønnesirup. La det koke til ca halvt volum. Ta gryten av varmen og rør inn vaniljen.

Servér galetten med sirupen, og gjerne pisket plantekrem eller vegansk vaniljeis.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE TERTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *