vegansk salat med bygg og gresskar oppskrift vegetarbloggen

Salat med bygg og gresskar

Gjett hvem som har lest seg opp på bygg? På barneskolen, og på quiz i voksenlivet, er bygg alltid den typen jeg ikke kommer på når de fire vanligste kornsortene i Norge skal listes opp. Eneste sjanse jeg har til å komme på bygg, er om jeg er på quizlag med en håndtverksølnerd (som strengt tatt er meget sannsynlig). Men nå har jeg lest meg opp. Og funnet ut at det er den kornsorten vi dyrker mest av her i landet, at den har masse positive egenskaper for helsen vår, at den er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent, og kan dyrkes både høyt og langt nord. Kort oppsummert snakker vi sunn, kortreist og rimelig mat.

Og er det din tur til å dra på quiz? Da kan du notere deg bak øret at bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og trolig er verdens eldste kulturplante.

I denne oppskriften bruker vi bygg sammen med flere av mine favoritter. Knasende valnøtter, saftig flaskegresskar, næringsrik salat og granateple som alltid smaker digg. Servér som tilbehør til falafel, meze, grillmat – eller rett og slett som en hovedrett.

Ingredienser til 6 porsjoner:

  • 2 dl byggryn*
  • 200 g valnøtter
  • 1 flaskegresskar
  • 2 ss olje
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 0,5 granateple
  • 200 g blandet salat

*det finnes flere typer bygg, både perlebygg, byggryn og byggflak (minst). Bare tilbered den typen du har etter anvisning på pakken, alt fungerer i denne oppskriften.

Dressing:

  • 2 sjalottløk
  • 3 ss hvitvinseddik
  • 3 ss lønnesirup
  • 1 ts dijonsennep
  • salt og pepper
  • 8 ss olivenolje

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 190 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Kok bygg etter anvisning på pakken. Sil av vannet.

Grovhakk nøttene, ha de på stekebrettet og bak i ovnen i 5-7 minutter.

Skjær skallet av gresskaret. Skjær det deretter i terninger. Kjernene trenger vi ikke i denne oppskriften.

Når nøttene er ferdigbakte, legger du de i en skål, men lar ovnen stå på. Ha gresskarterningene utover det brukte stekebrettet, ha over olje, salt og pepper, og vend det hele sammen med en stekespade. Bak i ca 20 minutter, til gresskarterningene er myke.

Rens kjernene fra granateplet.

Anrett salaten på et stort fat. Ha bygg, gresskar, nøtter og granateplekjerner over. Hell dressingen over (oppskrift under).

Dressing:

Finhakk sjalottløk. Ha i en liten bolle og rør inn eddik, lønnesirup, sennep, salt og pepper. Visp deretter inn oljen, til dressingen blander seg.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED BYGG. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

  1. Kristina H. Skjelbakken

    Det der. Det så godt ut det. Shit. Den må prøves. Men mannen min er allergisk mot valnøtter, finnes det et godt alternativ? 🙂

    1. Mari Hult

      Prøv noen andre nøtter, eventuelt pinjekjerner 🙂

Leave a Reply to Mari Hult Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *