bakt rødbete

Bakt rødbete med cashewkrem

Jeg var nylig på en dannelsesreise inspirasjonsreise til London, og spiste på noen av byens skikkelig gode restauranter. I løpet av uka jeg var der ble jeg servert noen av de beste kombinasjonene jeg noensinne har smakt. Vi prøvde både klassisk fransk og klassisk britisk mat, ispedd både asiatisk og litt italiensk, men det var det noen råvarer som gikk igjen nesten overalt. En av dem var rødbeten. En fantastisk grønnsak som jeg alltid har vært glad i. Rødbeten dyrkes i store deler av Norge (kanskje hele, til og med?), og er altså både kortreist og superdigg.

Til min store begeistring selges den oftere og oftere i sin skikkelige form i dagligvarebutikken: verken syltet eller vakuumpakket, men uskrelt og nesten litt skitten av jord.

Rødbeten kan syltes, stappes, stekes og spises rå, men aller best liker jeg den ovnsbakt. I denne oppskriften pakker jeg den inn i folie og baker hel – slik at all fuktigheten bevares. Resultatet er en skikkelig saftig rødbete med all sin sødme, og servert med en salt cashewkrem blir det helt fabelaktig.

På bildene har jeg gjort det enkelt og servert med noen tørka roseblader, olivenolje og pepper. For et større måltid kan du fint ha med litt flere ingredienser – for eksempel pannestekt sopp og dampet brokkoli. Serverer du retten som forrett skjærer du tynnere skiver av rødbeten, og oppskriften er nok til dobbelt så mange porsjoner.

Ingredienser til 2* porsjoner: 

  • 2 dl usalta, urista cashewnøtter
  • 1 rå, stor rødbete
  • 0,5 kinesisk hvitløk
  • 4 ss næringsgjær
  • 0,5 sitron
  • salt
  • eventuelt litt vann
  • tørka roseblader (kan sløyfes)
  • olivenolje
  • pepper

*Dette er nok til 2 porsjoner som hovedrett (litt tilbehør kommer utenom), eller 4 porsjoner som forrett.

Framgangsmåte: 

Bløtlegg nøttene i godt med vann før du starter på rødbeten. De kan med fordel ligge en time eller to før resten av retten lages, men det er ikke absolutt nødvendig. Får de ligge lenge får du en mer kremet konsistens på cashewkremen.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Skrell rødbeten og pakk den inn i aluminiumsfolie. Sett den i ovnen og bak i 40-50 minutter. Tiden kommer litt an på størrelsen, men rødbeten er god selv om den ikke er helt gjennomstekt også. Den trenger mindre tid enn en tilsvarende stor potet.

Sil vannet av nøttene og ha de over i en foodprocessor. Tilsett hvitløk, næringsgjær, sitronsaft og salt. Kjør til du har en jevn krem. Du må nok stoppe underveis og dytte massen ned fra kantene med en slikkepott. Spe eventuelt med litt vann for en mindre fast konsistens, og smak gjerne til med med salt og sitronsaft.

Når rødbeten er ferdigstekt, pakker du den ut av folien og skjærer den i skiver. Anrett skivene lagvis med cashewkrem mellom.

Her har jeg servert med tørka roseblader, de kan du fint sløyfe. Men litt olivenolje og nykvernet pepper gjør seg veldig godt til retten.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED RØDBETER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *