10 retter til Valentine’s Day

Nå vet dere, nå har jeg lest meg opp på romantisk mat. Og ingenting er vel mer koselig enn å bli invitert på et skikkelig godt, hjemmelaget måltid på Valentine’s Day?

Det første vi skal tenke på at det er en del råvarer som er mer romantiske enn andre, både på grunn av hva de gjør med kroppen, men også symbolsk og historisk. Blant annet er chili, avokado, pinjekjerner, olivenolje, fiken, sjokolade og banan greie å ha med i handlenettet. Noen retter er ekstra kjekke om du virkelig går for å imponere gjesten din, mens noen er koselige å dele. Det kan også være en hyggelig idé å lage mat sammen.

Det finnes selvsagt også matretter som kanskje kan unngås i en romantisk setting. Uten å gå nærmere innpå dem så kan jeg bare nevne at vi blant annet dropper maten som for eksempel trenger mange servietter og ekstra tannpirkere i dag. På den annen side er det kanskje en festlig icebreaker om spisepinnene fyker gjennom rommet halvveis i daten.

NB Helsefaktaene om de ulike råvarene her har jeg funnet øverst i søket hos Google, og jeg kan ikke gå god for om det er forskningsbasert. F.eks. sier Wikipedia dette om afrodisiakum: “Eventuelle virkninger skyldes som regel en placeboeffekt, det vil si selvsuggesjon og innbilning.” Men gøy er det jo å lage mat til den man er glad i uansett. 

Så her har dere dem: Mine 10 favorittretter til Valentine’s Day.

Forretter

Patacones

Dette er rett og slett en forrett som er ny for de flest, og gøyal å lage sammen. Her skal kokebananen først stekes, så slås (eller presses) flate, før de sprøstekes i ovn eller stekepanne.

Filodeigkopper med sopp, spinat og valnøtter

Dette forretten du lager om du vil imponere. Du trenger et muffinsbrett og litt god tid, men mesteparten her kan gjøres klar i forveien.

Koppene toppes med granateple, som inneholder antioksidanter som er bra for blodomløpet. Valnøttene kan byttes ut med pinjekjerner, som er et afrodisiakum.

vegansk juleforrett oppskrift

?-antipasti

Tar du den så tar du den. Forretten er i alle fall skikkelig god, og det meste her kan gjøre klar på forhånd.

Hovedretter

Gresskarsuppe

En fyldig og varmende suppe med grønn curry og kokosmelk, som i alle fall går rett hjem hos mine mannlige venner. Plusspoeng for gryta.

vegansk gresskarsuppe oppskrift

Polentahjerter med ratatouille

Trikset er hjerteforma pepperkakeformer. Resten går som en lek.

veganske polentahjerter oppskrift

Nøtteboller i tomatsaus

Er målet med kvelden et “Bella notte”-øyeblikk, da er det denne oppskriften du skal gå for.

veganske nøtteboller oppskrift

Linserisotto med saltbakte rødbeter

Rødbeter er visstnok romantiske. Vet ikke helt hvor den påstanden kommer fra, men tilberedt riktig så blir de virkelig smakfulle. Disse her er helt nydelige, de er både faste i formen, smaker både av søtt og salt og på toppen av alt serveres de på en proteinrik risotto.

vegansk risotto med saltbakte rødbeter oppskrift vegetar vegetarbloggen

Desserter

Sjokoladeganache med pasjonsfruktkrem

Sjokolade og pasjonsfrukt – blir det bedre? Her har jeg brukt hjerteformer, men retten blir like god om du anretter den lagvis i glass.

Pasjonsfruktboller

Luksusboller med hjemmelaget pasjonsfruktkrem. Perfekt blanding av søtt og syrlig!

veganske pasjonsfruktboller oppskrift vegetarbloggen

Sjokoladefondue

Verdens koseligste dessert? Her kan du bruke både frukt, bær, vegansk marsipan eller til og med vegansk marshmallows i den flytende sjokoladen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *