

10 retter til Valentine’s Day
Nå vet dere, nå har jeg lest meg opp på romantisk mat. Og ingenting er vel mer koselig enn å bli invitert på et skikkelig godt, hjemmelaget måltid på Valentine’s Day?
Det første vi skal tenke på at det er en del råvarer som er mer romantiske enn andre, både på grunn av hva de gjør med kroppen, men også symbolsk og historisk. Blant annet er chili, avokado, pinjekjerner, olivenolje, fiken, sjokolade og banan greie å ha med i handlenettet. Noen retter er ekstra kjekke om du virkelig går for å imponere gjesten din, mens noen er koselige å dele. Det kan også være en hyggelig idé å lage mat sammen.
Det finnes selvsagt også matretter som kanskje kan unngås i en romantisk setting. Uten å gå nærmere innpå dem så kan jeg bare nevne at vi blant annet dropper maten som for eksempel trenger mange servietter og ekstra tannpirkere i dag. På den annen side er det kanskje en festlig icebreaker om spisepinnene fyker gjennom rommet halvveis i daten.
NB Helsefaktaene om de ulike råvarene her har jeg funnet øverst i søket hos Google, og jeg kan ikke gå god for om det er forskningsbasert. F.eks. sier Wikipedia dette om afrodisiakum: “Eventuelle virkninger skyldes som regel en placeboeffekt, det vil si selvsuggesjon og innbilning.” Men gøy er det jo å lage mat til den man er glad i uansett.
Så her har dere dem: Mine 10 favorittretter til Valentine’s Day.
Forretter
Dette er rett og slett en forrett som er ny for de flest, og gøyal å lage sammen. Her skal kokebananen først stekes, så slås (eller presses) flate, før de sprøstekes i ovn eller stekepanne.

Filodeigkopper med sopp, spinat og valnøtter
Dette forretten du lager om du vil imponere. Du trenger et muffinsbrett og litt god tid, men mesteparten her kan gjøres klar i forveien.
Koppene toppes med granateple, som inneholder antioksidanter som er bra for blodomløpet. Valnøttene kan byttes ut med pinjekjerner, som er et afrodisiakum.

Tar du den så tar du den. Forretten er i alle fall skikkelig god, og det meste her kan gjøre klar på forhånd.

Hovedretter
En fyldig og varmende suppe med grønn curry og kokosmelk, som i alle fall går rett hjem hos mine mannlige venner. Plusspoeng for gryta.

Polentahjerter med ratatouille
Trikset er hjerteforma pepperkakeformer. Resten går som en lek.

Er målet med kvelden et “Bella notte”-øyeblikk, da er det denne oppskriften du skal gå for.

Linserisotto med saltbakte rødbeter
Rødbeter er visstnok romantiske. Vet ikke helt hvor den påstanden kommer fra, men tilberedt riktig så blir de virkelig smakfulle. Disse her er helt nydelige, de er både faste i formen, smaker både av søtt og salt og på toppen av alt serveres de på en proteinrik risotto.

Desserter
Sjokoladeganache med pasjonsfruktkrem
Sjokolade og pasjonsfrukt – blir det bedre? Her har jeg brukt hjerteformer, men retten blir like god om du anretter den lagvis i glass.

Luksusboller med hjemmelaget pasjonsfruktkrem. Perfekt blanding av søtt og syrlig!

Verdens koseligste dessert? Her kan du bruke både frukt, bær, vegansk marsipan eller til og med vegansk marshmallows i den flytende sjokoladen.
