One pot-artisjokkpasta fra Sykt enkelt

Foto: Erik Sæter Jørgensen

Dette er en av favorittene mine fra min andre kokebok, Sykt enkelt, som kom ut i oktober 2018. Boken handler rett og slett om rask vegansk hverdagsmat, og er blitt skikkelig godt mottatt, både av lesere og presse. Ja den fikk faktisk terningkast fem i Stavanger Aftenblad, noe jeg er enormt stolt over!

Les mer om boken på forlagets nettside. 

One pot-artisjokkpasta kombinerer to av mine favoritter – pasta og peanøttsmør, i tillegg er den virkelig enkel og rask å lage. Oppskriften er en faktisk av de jeg får flest snaps av på ulike spisebord rundt om i landet, noe jeg synes er veldig stas! Så her har vi den, one pot-artisjokkpasta fra Sykt enkelt.

Någe så e løye, og så stokke du!

Venninna mi Miriam og jeg spilte et spill som heter Hint sammen med to kompiser. Spillet går ut på at du får et kort, og så skal partneren din gjette hvilke ord som står på kortet. Du får ikke velge selv om du må synge, mime eller forklare ordene. Det sto uavgjort i finalerunden da Miriam og jeg trekker et kort der hun skal MIME ulike merkedager. Vi var mildt sagt oppgitte. Gutta derimot, de trekker et kort der han ene skal forklare (med ord!) ulike grønnsaker. Seriøst! Og på toppen av det hele er han som skal gjette, veldig interessert i mat. Snakk om å få seieren på forskudd.

Men Miriam mima hun, og herlighet for en miming! Jeg gjetta alle umiddelbart.

Og så kom vi til grønnsakene. Det viste seg at han som skulle forklare – igjen, med ord – kanskje ikke er den ivrigste grønnsaksspiseren. Jeg tror ikke de klarte en eneste en. Men den som brente seg inn i hodet mitt, var denne:
Någe så e løye, og så stokke du!

Arti-sjokk! En fabelaktig grønnsak alle burde lære seg å bruke.

Ingredienser til 2 porsjoner:

 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 boks artisjokkhjerter (ca. 4 dl)
 • 1 ts chiliflak (kan sløyfes)
 • 2 ss næringsgjær (kan erstattes av 1 ss hvit miso eller soyasaus)
 • 200 g pasta (gjerne fusilli eller en annen stilig en, pass på at den er uten egg)
 • 8 dl vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terning
 • 3 ss peanøttsmør
 • 0,5 sitron
 • 200 g spinat

Framgangsmåte:

Riv eller finhakk hvitløk. Sil laken av artisjokkene og skjær dem i 3–4 biter.

Ha en spiseskje olje (gjerne oliven) i en gryte og varm opp til medium/høy varme. Ha i hvitløk og chiliflak og la det surre i 1 minutt. Tilsett artisjokker, næringsgjær, pasta og vann med buljongpulver og la det koke opp. La det koke til pastaen har al dente-konsistens. Rør da inn peanøttsmør, sitronsaft og spinat. Smak til med salt og pepper.

Ha pastaen over i dype tallerkner og server rykende varm.

LES MER OM SYKT ENKELT HER. 

6 Comments

 1. Altså, nå er det like før du får konvertert meg til veganismen her, for dette her var rett og slett skikkelig kosemat. Mannen som kom sliten hjem etter en lang dag var også veldig fornøyd. 2 x kjøttetere er for blodfans å regne.

  1. Mari Hult

   Seriøst? Så stas! Takk for kommentar <3

   1. Åshild

    Seriøst, du er min ledestjerne i jakten på et kosthold med mindre kjøtt. Jeg tror ennå ikke vi har prøvd en oppskrift vi ikke har likt. Snaddermat!

   2. Mari Hult

    ÅÅÅÅÅH så hyggelig å høre!! Tusen takk <3 <3 <3

 2. Hei! Heller du av noe av vannet før du rører inn spinat og peanøttsmør? Jeg gikk ned litt på mengde pasta, så kan hende jeg ikkje gikk ned nok på mengde vann også, men synes det ser ut som mye vann?
  Uansett, lukter skikkelig deilig!

  1. Mari Hult

   Hei! Heller ikke av noe nei, har i akkurat det som står 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *