vegansk vegetarisk risotto oppskrift vegetarbloggen plantebasert

Risotto med to typer sopp

Risotto er virkelig en perfekt middag når du er tom for ideer. Så lenge du har den gode risottorisen så klarer du deg nesten med hva som helst oppi. Her bruker jeg sopp, en kombinasjon av tørka og fersk. Bløtevannet til soppen gir masse god smak. I tillegg har jeg i grønne bønner og spinat, men her kan en jo bruke omtrent hva som helst av grønne grønnsaker.

Siden ris og grønnsaker ikke er de råvarene med høyest proteinprosent, har jeg i noen nøtter på toppen. Her fungerer også rista pinjekjerner eller gresskarkjerner.

Det eneste du ikke kan freestyle med risotto, er dette med temperaturen på væsken du bruker og serveringstidspunkt. Du må alltid spe med varm væske i risotto nemlig, hvis ikke stopper kokeprosessen, og det vil vi jo ikke. I tillegg så er jeg ganske bastant på at risottoen må serveres med en gang den er klar. Hvis ikke blir den fort grøtete.

Ingredienser til 2 porsjoner: 

 • 20 g tørka kantarell
 • 4 aromasopp
 • 0,5 sjalottløk
 • 0,5 kinesisk hvitløk
 • 1 kvast bladpersille
 • en håndfull bobbybønner (eller annen grønne bønner)
 • 3 dl risottoris
 • 1 grønnsaksbuljongterning eller 1 ss grønnsaksbuljongpulver
 • 2 ss olivenolje
 • 0,5 dl hasselnøtter
 • en håndfull spinat
 • salt og pepper

Framgangsmåte: 

Kok opp 7,5 dl vann. Ha den tørka kantarellen i en bolle, og hell vannet over. La det stå mens du gjør klar resten av ingrediensene. Skjær soppen i tynne skiver, finhakk sjalottløk og hvitløk, grovhakk bladpersille. Skjær tuppene av bønnene, og del dem deretter i 2 eller 3 mindre biter. Skyll risen i kaldt vann.

Fisk kantarellen opp av det varme vannet. Ta vare på kraften. Mål den opp igjen, og kok deretter opp litt mer vann slik at du totalt har 1 l væske. Rør ut 1 buljongterning eller 1 ss grønnsaksbuljongpulver i det kokende vannet. Hell soppkraften oppi til slutt, og hold det hele varmt mens du lager risottoen.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i aromasopp, og la det steke i noen minutter til den begynner å gi fra seg væske. Rør deretter inn kantarell, sjalottløk og hvitløk, og surr i et par minutter til. Så har du i risen, og vender den sammen med sopp og løk. Hell på en tredjedel av soppkraften/grønnsaksbuljongen, og la den koke inn. Hell på neste tredjedel, og la den også koke inn.

Mens risottoen koker gjør du klar nøttene. Rist de enten et par minutter i en tørr stekepanne på høy temperatur, eller ha de i stekeovnen på 200 grader i 4-5 minutter. Avkjøl og grovhakk.

Når to tredjedeler av soppkraften er kokt inn i risottoen, har du i bobbybønnene og resten av kraften.

La det koke i et par minutter, rør deretter inn spinat, og la risottoen koke til risen har risottokonsistens.

Rør inn persille, og smak risottoen til med salt og pepper. Topp med rista nøtter og servér risottoen rykende varm.

HER FINNER DU FLERE VEGANSKE RISOTTOOPPSKRIFTER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

1 Comment

 1. Google var til forbausende lite hjelp med bobbybønner. Er det det samme som aspargesbønner? Det var nå det jeg kjøpte, i hvert fall 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *