

Vegansk tallkake
Kaster meg på trenden et par år for seint, jeg.
Dette er en kake jeg har hatt lyst å prøve meg på helt siden jeg leste om den på Franciskas vakre verden. I et år har jeg hatt lyst å veganisere kaken, men tiden har bare ikke rukket til. Heldigvis tok jeg på meg ansvaret med å lage dessert til det årlige Arsenal-julebordet (eller nyttårsbord, strengt tatt) her i Stavanger, og holdt av to hele dager til dessertlaging. Jeg hadde lyst å lage noe litt ekstravagant som alle liker, og da ble rett og slett tallkaken det naturlige alternativet.

Her har jeg pyntet den i “Arsenal-farger” (ble litt mer rosa enn rødt da, men de har hatt noen rosa keeperdrakter opp gjennom årene, så det får gå bra), lagt til en grønn gressmatte av kokos, og tallet 49 representerer de 49 ubeseira kampene på rad som det ofte synges om på Emirates.
Kaken fikk seg faktisk en god sang før servering, noe jeg aldri har opplevd tidligere. Vel verdt de to dagene på kjøkkenet.

Et par kommentarer til oppskriften
- Du trenger ikke bruke vaniljekrem mellom lagene. Stivpisket soyakrem (eller annen pisket plantekrem) fungerer like greit.
- Du trenger heller ikke toppe med makroner og pikekyss om du synes det er vanskelig. Friske bær, spiselige blomster og vegansk godteri fungerer like bra.
- Dersom du har en annen oppskrift på sukkerbrød eller langpannesjokoladekake du heller vil bruke så bytt gjerne til dem. Du trenger å fylle to langpanner her, men med et litt tynnere lag enn vanlig sjokoladekake.

Ingredienser til 1 kake/16 porsjoner:
- 6 dl soyamelk
- 2 ss eplesidereddik
- 2,25 dl nøytral olje
- 6 dl sukker
- 2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljepulver, eventuelt innholdet av en vaniljestang
- 1 l hvetemel
- litt salt
- 1 ts natron
- 2 ts bakepulver
Vaniljekrem:
- 2 ss maisstivelse
- 2 ss sukker
- 1 vaniljestang
- 2 dl soyamelk – gjerne med vaniljesmak hvis du vil ha den fine gulfargen
Pynt og montering:
- 1 dl eplejuice til dynking
- 2 dl vegansk fløte til visping (jeg anbefaler Alpro sin “røde)
- bitte litt sukker
- jordbær
- veganske makroner
- veganske pikekyss
- til fotballkake: 3 dl kokosmasse + 2 ts grønn konditorfarge
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader varmluft. Kle to langpanner med bakepapir. Har du bare en langpanne så skal det gå greit med et vanlig stekebrett, bare bygg opp litt kanter med bakepapiret. Eventuelt kan du steke kaken i to omganger.
Visp sammen soyamelk og eplesidereddik i en bolle. Ha det stå noen minutter slik at det tykner en del. Rør inn olje, sukker og vanilje.
Ha i hvetemel, salt, natron og bakepulver. Visp det hele sammen raskt og kraftig.
Fordel røren utover i formene. Stek i 16-18 minutter.
Ta sukkerbrødene ut av ovnen. Ha et fuktig rent tørkehåndkle over hvert sukkerbrød slik at de ikke blir tørre.
Avkjøl før montering.
Vaniljekrem:
Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs og ha i. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Avkjøl kremen i kjøleskap før bruk, da vil den tykne mer.
Pynt og montering:
Tegn opp tallene du ønsker på to stykker med bakepapir eller papp. Da er det enklere få bunnene like store. Hver av de to sukkerbrødene skal bli til to tall. I dette tilfelle betød det to firetall og to nitall. For å kunne bruke benytte mest mulig av sukkerbrødene, bildegooglet jeg rett og slett “49”, og brukte den varianten som var mest tall og minst luft. *Peker meg på hodet*
Klipp ut tallene.

Legg tallene over den ene bunnen, og skjær ut. Gjenta med den andre bunnen.

Visp soyakremen stiv med bitte litt sukker i. Ha over i en stor sprøytepose med stjernetupp. Skjær bærene i to eller fire.
Ha tallene fra den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med eplejuice. Pass på å få nok væske ut i kantene.

Fordel vaniljekremen over.

Ha de to andre tallene over.

Kjør deretter på med krem, makroner, pikekyss, bær og alt du kan ønske deg av pynt. Spar gjerne marengs og makroner til rett før servering, slik at de ikke blir myke.

For å få til det grønne “gresset” som jeg har på kaken på bildene, rører du kokosmasse raskt sammen med grønn konditorfarge, og fordeler rundt kaken på fatet. Easy peasy.

Kaken holder seg fint noen timer i kjøleskapet før den skal serveres.

HER FINNER DU OPPSKRIFTER PÅ FLERE VEGANSKE FESTKAKER.
Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: