Veganske franske makroner

Veganske makroner laget av kikertlake og cream of tartar lagde jeg for første gang for godt over to år siden. De ble ikke noe fine. Likevel la jeg ut oppskriften på bloggen, fordi jeg følte jeg fortjente litt oppmerksomhet. Det er nemlig litt arbeid. Du må sannsynligvis bestille minst en av ingrediensene på nett, du må vente en del underveis i prosessen, og du har strengt tatt ingen garanti for at det kommer til å gå heller. Og dere lurer på hvorfor jeg ikke blir kåret til årets matblogger hehe.

Et par av de snåle ingrediensene du trenger til franske makroner uten egg:

1. Aquafaba/kikertlake

Kanskje ikke like ukjent for alle lenger, men likevel en snål råvarer. Her tar vi altså laken fra kikertboksen og bruker i en kakeoppskrift. Jeg har gode erfaringer med aquafaba i marengs, men til makroner kreves litt mer enn å bruke den rett fra boksen. Laken må kokes inn til halv mengde, og kjøles godt ned før bruk.

2. Cream of tartar

På norsk: vinsten, vinsyre, kremotartari… og derfor holder jeg meg til det engelske navnet. Dette er et vindundermiddel som rett og slett holder på luften i kaker og marengs, slik at de holde på den fine fasongen sin. Det er ikke noe du finner i de fleste dagligvarebutikker, men hos butikker som spesialiserer seg på baking finnes det hvite pulveret. Det kan også kjøpes på nett.

3. Mandelmel

Tidligere har jeg laget makroner av mandler som jeg har malt selv (og ikke tatt meg bryet med å skolde før bruk). Etter at jeg bannet godt over det i et bakeprosjekt, spurte en hyggelig leser hvorfor bruker du ikke bare mandelmel istedenfor? Og det.. det hadde jeg ikke et godt svar på. Så nå bruker jeg mandelmel. Det finnes også i en del godt assorterte butikker (se i bakehyllen eller allergihyllen), og ofte på helsekost.

En kjøkkenvekt trenger du også. Og, som tidligere nevnt, god tid.

Her bruker jeg en helt vanlig kremostglasur inni makronene. Du kan også ha i vanlig “smør”krem (cupcakeglasur), sjokoladeganache eller faktisk sjokolademousse. Sjokoladeglasuren jeg bruker her fungerer også utmerket i makroner.

Denne oppskriften er for tre stekebrett med makroner. Hvert brett skal stå et par timer i ovnen, så om du ikke har mye benkplass (eller tilfeldigvis flere ovner), så er det en fordel å lage litt om gangen.

Ingredienser: 

 • 200 g aquafaba (skal kokes ned til halv mengde)
 • 0,5 ts cream of tartar
 • 60 g sukker
 • eventuelt litt farge (jeg har brukt rød fargepaste)
 • 140 g mandelmel
 • 140 g melis

Glasur: 

 • 100 g vegansk margarin
 • 100 g vegansk kremost naturell
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 1 ts sitronsaft
 • 4-5 dl melis

Framgangsmåte: 

 1. Start med aquafabaen. Ha kikertlaken i en gryte, og kok den ned til den er ca halv mengde. Bruk gjerne en vekt her – du skal ha 100 g ferdig aquafaba i oppskriften. Avkjøl i kjøleskap fram til bruk.
 2. Ha den ferdige aquafabaen i en bolle sammen med cream of tartar. Pisk til det blir luftig. Tilsett deretter halvparten av sukkeret, og vips til du begynner å få stive topper. Ha i resten av sukkeret og visp til det er jevnt fordelt. Marengsten skal være superstiv nå, slik at du kan holde bollen opp ned uten at marengsen renner ut.
 3. Dersom du bruker fargepaste så har du den i her, og rører den superkjapt inn.
 4. Rør sammen mandelmel og melis i en bolle, slik at det blir helt blandet. Ha halvparten over i marengsen, bruk en slikkepott og vend det raskt inn. Ha deretter i den andre halvparten, vend den godt inn, og vend litt på blandingen til du ikke har stiv marengs lenger, men en særdeles tyktflytende masse som holde på fasongen og som skinner mer enn den superstive marengsen (du kan teste ved å ha en ta ut litt av blandingen med en skje, og prøve å tegne en strek i marengsen. Får du til det er det riktig.
 5. Kle tre stekebrett med bakepapir. Er du heldig har du en silikonmatte med ferdige makronhull i. Du trenger ikke en slik matte for å få til makroner, men den hjelper litt på utseendet. Blir du god til å lage makroner, og baker ofte, da kan du heller vurdere å gå til innkjøp av en matte.
 6. Ha makronrøren i en sprøytepose med rund tupp. Størrelsen er ikke superviktig – det viktigste er at du har ca like mye røre på hver kakebit. Her brukte jeg en av de minste tuppene mine, og lagte fire runder rundt for å få de store nok.
 7. Når røren ligger fint på stekebrettene ser du at det er en del luftbobler i den. For å kvitte deg med disse så holder du hvert brett noen cm over kjøkkenbenken, og slipper det i benken. Da vi de få penere fasong. Gjenta noen ganger til de er helt fine.
 8. La makronrøren tørke på stekebrettene i ca 1 time. Slik setter fasongen seg. Forvarm stekeovnen til 130 grader (varmluft). Sett et brett i midten av den varme ovnen, stek i 5 minutter, skru deretter varmen ned til 100 grader, og stek i 20 minutter til. Skru av ovnen, men la makronskallene stå inni og avkjøle i en halvtime. Ha deretter brettet ut av ovnen, og gjenta med de to andre brettene. La makronskallene avkjøles videre på stekebenken, løft de forsiktig av bakepapiret når de er i romtemperatur. Jeg pleier å bruke en liten kniv under dem, for å være helt sikker på at jeg får alt med meg.

Glasur og montering: 

 1. Kjør margarin, kremost, vaniljeekstrakt og sitronsaft glatt i en kjøkkenmaskin. Spe med melis til du har en fin og kremete konsistens. Ha i en sprøytepose.
 2. Ha kremostglasur på halvparten av makronskallene, topp med de resterende skallene.

  Oppbevares kjølig i lukket kakeboks fram til servering.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE SMÅKAKER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

 1. Skal virkelig prøve meg på disse! Lurer bare på om det er lurest å oppbevare de uten krem? Eller kan man montere de og fryse de ned?

  1. Mari Hult

   De kan oppbevares med krem – men lokkene blir myke før eller siden (ofte etter noen dager), kremen påvirker det ikke så mye. Går fint å fryse ned ferdig montert da!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *