vegansk tomatsalat oppskrift

Tomatsalat

Da jeg var mindre var jeg overbevist om at jeg ikke likte tomater. Jo da, jeg likte ketchup. Og pizzasaus, og etterhvert tacosaus. Men tomatene var jeg ikke spesielt imponert over.

Og vet dere hva? Jeg tar ikke selvkritikk for det. Mener ikke at det var foreldrene mine sin skyld heller, som ikke tvang en vanskelig unge til å spise opp maten sin. Jeg klandrer tomatene til fem kroner kiloet, de knallharde, med i beste fall en slags grå oransjfarge, som var de vi stort sett fikk fatt i tidligere.

De som mener at alt var mye bedre før kan følge med nå. For det gjelder i alle fall ikke i grønnsaksdisken! På et eller annet tidspunkt gikk nemlig tomatseksjonen i butikken fra ett valg til en hel rekke med muligheter. Små, mellomstore, kjempestore, gule, grønne, røde og knallrøde (gjett hvem som ikke har lært seg tomatnavn?) – den ene saftigere enn den andre. Alle har hver sine nøkkelegenskaper. Noen passer best til burger, der de er sterke nok til å bære burgeren over brødet. Noen er best til koking og sauser, noen er fabelaktige med bare et par dråper olivenolje, og noen er *kremt* best på bilder.

I denne oppskriften hyller jeg alle disse tomatene. Her kjører jeg på med en så variert miks som jeg klarer, og med hjelp av en slags pesto, litt løk og noen urter så blir det en supergod salat som stjeler oppmerksomheten til både øyne og smakssans.

Ingredienser til 1 stor salat:

 • en håndfull småtomater, gjerne i ulike farger
 • en håndfull mellomstore tomater
 • 4 store tomater
 • 1 rødløk
 • 1 kvast bladpersille
 • 1 kvast basilikum
 • noen stilker mynte
 • 30 g pinjekjerner
 • 0,5 dl olivenolje
 • litt salt
 • noen dråper balsamicoeddik

Framgangsmåte:

Skjær de små og mellomstore tomatene i to. De store tomatene skjærer du i båter eller skiver. Fordel de utover på et stort fat.

Skjær rødløk i tynne skiver og fordel utover tomatene.

Ha persille, basilikum (spar gjerne et par blader til pynt), mynte, pinjekjerner, olivenolje og litt salt i en blender og kjør jevnt. Fordel blandingen utover tomatene. Topp det hele med noen dråper balsamicoeddik og resten av basilikumbladene, og servér!

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED TOMATER. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *