vegansk short bread oppskrift

Millionaire’s shortbread med pecannøtter

Dette er en aldeles vidunderlig engelsk kake med de tre klassiske lagene: kjeks i bunn, karamell i midten og sjokolade på toppen. For å frekke meg til litt så har jeg i noen nøtter i det midterste karamellaget. Der røk den invitasjonen til Buckingham Palace.

I den tradisjonelle oppskriften brukes kondensert melk i karamellaget. Denne erstatter jeg ved å koke kokosmelk i en liten evighet. Sammen med sirup så blir det til en nydelig, tyktflytende karamellsaus, og koker du den til den er tykk nok så stivner den ytterligere i kjøleskapet. Er du uheldig og har en litt for tyntflytende karamellsaus så er det ikke krise, da det øverste sjokoladelokket vil hjelpe å holde karamellen på plass. Men prøv å få det til!

En liten kommentar angående dette sjokoladelaget: Da jeg laget denne kaken var det juletid, derav valgte jeg delfiafett. Du kan eventuelt ha i kokosolje istedenfor, eller faktisk kokosmelk, som gir et litt mykere topplokk.

Ingredienser til 1 kake/ ca 16 ruter:

 • 1 boks (ca 4 dl) kokosmelk
 • 1 dl sirup
 • 1 ts vanilje
 • 0,5 ts salt

Kjeksbunn:

 • 100 g vegansk margarin
 • 0,5 ts vanilje
 • 0,5 dl hvitt sukker
 • ca 2,5 dl hvetemel
 • 2 dl pecannøtter

Sjokoladelag: 

 • 200 g melkefri sjokolade
 • ca 25 g delfiafett

Framgangsmåte:

Ha kokosmelk og sirup i en gryte. La det koke i 40-50 minutter, til du får en mørkere og tykkere masse. Rør jevnlig, og hold et øye med gryten hele veien.

Når du har en tyktflytende karamellsaus har du gryten av varmen, og rører inn vanilje og salt.

Begynn med kjeksbunnen mens sausen koker.

Kjeksbunn: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle en ildfast form på ca 20*20 cm med bakepapir.

Visp margarin, vanilje og sukker hvitt. Rør deretter inn hvetemel. Det er litt vanskelig å oppgi nøyaktige mål her, da ulike typer margarin trenger ulik mengde hvetemel. Men tenk at du skal ha en fast deig, rett før den smuldrer. Blir det for tørt kan du hente deg inn igjen med en spiseskje soyamelk eller vann.

Trykk deigen ned i formen, arbeid den helt jevn, og prikk i den med en gaffel noen ganger.

Sett i ovnen og bak i ca 15 minutter, den skal begynne å bli gyllen i kantene.

Gvorhakk nøttene. Varm opp en stekepanne til medium varme. Ha i nøttene og rist de i noen minutter. Fordel de utover over kakebunnen.

Hell karamellen på toppen.

Avkjøl først i romtemperatur, sett deretter kaken i kjøleskapet. Når den er helt avkjølt og karamellen har stivnet, gjør du klar det siste laget.

Sjokoladelag: 

Smelt sjokolade og delfiafett (eventuelt kokosfett eller kokosmelk) i en gryte. Hell over kaken. Sett i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Skjær deretter kaken i firkanter. Oppbevares i lukket kakeboks i kjøleskapet.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE SMÅKAKER.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook
Instagram
Youtube

2 Comments

 1. Denne ser helt himmelsk ut! Kan den lages i langpanne? Jeg fikk veldig lyst til å lage den til bursdagen min og ta den med på jobben (vi er rundt 30 personer). Eller anbefaler du heller å lage to kaker i den angitte formen?

  1. Mari Hult

   Jepp, det går kjempefint med langpanne 😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *