Julebakt rosenkål

For en grønnsak rosenkål er!

Da jeg vokste opp trodde jeg at jeg ikke likte den, fordi de eneste gangene jeg fikk den servert var ihjelkokt på julebuffet på hotell. Wo-ho, liksom. Sånn skikkelig den siste retten de gadd å prøve å gjøre skikkelig. Derfor takket jeg oftest nei til rosenkål hjemme også, før det plutselig endret seg. Ikke husker jeg hvorfor, men jeg tipper det var en artist, eller en annen jeg synes var kul, som sa at rosenkål var bra. Pleier ofte ikke skulle mer til. Jeg prøvde på litt ulike varianter, og plutselig var jeg frelst!

Nå passer jeg alltid på å ha rosenkål med til julematen, men jeg tilbereder den ulikt fra gang til gang. Denne varianten er inspirert av nordamerikanske juletradisjoner, og gir rosenkålen selskap av gresskar, pecannøtter og tranebær. Kjempegodt!

Julebakt rosenkål kan, overraskende nok, serveres sammen med alt av julemat, samt til søndagsmiddagen hele året. Liker du å gjøre klar mest mulig på forhånd så kan du steke retten i 10 minutter, gjøre klar nøttene, men vente med å ta den siste stekingen før rett før servering.

Ingredienser til 8 porsjoner: 

 • 1 kg rosenkål
 • 1 flaskegresskar
 • noen stilker rosmarin
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 4 ss olje
 • 3 ss lønnesirup
 • 3 ss balsamicoeddik
 • salt og pepper
 • 2 dl pecannøtter
 • 2 dl tørka tranebær

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Skjær stilkfestet av rosenkålen, og del resten av den i to. Skjær skallet av gresskaret, skjær innmaten i terninger med lengde på ca 1 cm. Kjernene trenger vi ikke til denne oppskriften.

Finhakk rosmarin og hvitløk. Ha i en bolle, rør inn olje, sirup, eddik, salt og pepper. Ha i rosenkål og gresskar og vend alt godt sammen. Fordel det deretter utover stekebrettet. Ha i ovnen i 10 minutter. Grovhakk nøttene i mellomtiden. Ha brettet ut av ovnen, dryss nøttene over, og stek i ca 10 minutter til (gresskarbitene skal være møre). Topp med tranebær og server retten rykende varm.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK JULEMAT. 

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook

Instagram 

Youtube

2 Comments

 1. Mums – gott! Jag brukar äta något liknande minst en gång i veckan just nu. Ibland har jag i morötter (gulerot) eller rödlök också. Salvia, timjan eller rosmarin passar också jättebra till. Det är så enkelt att bara slänga in maten i ugnen, så lagar den sig själv och jag kan ta hand om mina bråkiga barn under tiden:-).

  Tack för en kjempefin blogg!

  1. Mari Hult

   Ohlala! Takk for godt tips og fine ord <3

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *