Vegadeller

Familien min har alltid vært glad i Danmark og dansk mat, og derfor har frikadeller stått på bordet ved mer enn én anledning. Søsteren min lager det alltid til jul og bursdager, så i hodet mitt er dette blitt festmat.

Denne varianten er egentlig tenkt på som et vegansk alternativ til frikadeller til jul, derfor har jeg i ingefær og muskat. Lager du de resten av året så kan du fint droppe disse krydderne, og kanskje kjøre det opp med litt røkt paprikapulver istedenfor (se tips under oppskriften).

Vegadeller er best når de blir servert med poteter, brun saus og tyttebærsyltetøy.

Ingredienser:

  • 1 kartong (4 dl) hermetiske eller 2 dl tørka linser
  • 1 liten/medium blomkål
  • 1 sjalottløk
  • 1 ss vegansk buljongpulver eller 1 terning
  • 0,5 ts løkpulver
  • 1 ts ingefær (kan sløyfes)
  • 1 ts muskat (kan sløyfes)
  • salt og pepper
  • 2 dl havregryn
  • olje til steking

Framgangsmåte:

Sil laken av linsene og skyll de i vann. Bruker du tørka linser så må de kokes møre før bruk.

Kok opp vann i en gryte. Grovhakk blomkålen og ha i. Kok til den såvidt er mør. Heller for lite enn for mye, om du er i tvil. Grovhakk sjalottløken.

Ha linser, blomkål, sjalottløk, buljongpulver og løkpulver i en bolle. Dersom du vil ha julesmak på det hele kan du tilsette ingefær og muskat også. Ha også i havregryn. Mos det hele raskt sammen med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Varm opp olje til medium/høy varme i en stekepanne. Stek først en prøve-delle. Dersom den ikke holder på fasongen kan du ha litt mer havregryn i deigen.

Form vegadeller av all deigen, og stek de gylne på hver side.

Tips: Foretrekker du mer “kjøttsmak” av vegadellene så kan du ha i en halv teskje røkt paprikapulver.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook

Instagram 

Youtube

2 Comments

  1. Å, disse var herlige som julematen! Passet supert til alt det tradisjonelle: rosenkål, poteter, stekte epler og brun saus. Nammenam! Takk for oppskrifta 🙂

    1. Mari Hult

      Herlig! Takk for kommentar 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *