Julestek uten nøtter

Mange har spurt etter oppskrift på nøttestek uten nøtter (eller, strengt tatt, vegansk julestek uten nøtter), så da var det virkelig på tide å få inn en slik oppskrift her på bloggen. Denne varianten er full av gode julesmaker, fra blant annet pastinakk, sellerirot, salvie og grønnkål. Den smaker fabelaktig med alt av vanlig julemiddagtilbehør, og den tåler et par dager i både frys og kjøleskap.

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 pastinakk
  • 200 g sellerirot
  • noen salvieblad
  • 2 dl tørka røde linser
  • 2 ss olje
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ts hvitløkpulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts oregano
  • 2 ss soyasaus
  • 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
  • 200 g grønnkål
  • salt og pepper
  • 1 dl pinjekjerner
  • 1-2 dl havregryn
  • 4 plater butterdeig

Framgangsmåte:

Skrell og grovhakk pastinakk og sellerirot. Finhakk salvie. Skyll linsene i kaldt vann.

Varm opp olje til medium/høy varme i en gryte. Ha først i pastinakk og selleri, surr det i noen minutter. Ha i linser, løkpulver, hvitløkpulver, paprikapulver og oregano, rør alt godt sammen. Tilsett deretter soyasaus og vann med buljongpulver. La det hele koke opp, deretter småkoke.

Grovhakk grønnkål og ha i når linsene har kokt i 15 minutter. Rør alt godt sammen og la det koke til all væsken er absorbert. Ha platen av varmen og smak til med salt og pepper. Rør inn pinjekjerner, ha deretter i 1 og 1 spiseskje havregryn, og jobb det hele sammen til du har en relativt fast deig som henger sammen. Ta gjerne et par runder med stavmikseren om det blir for løst.

Forvarm stekeovnen til 200 grader, kle et stekebrett med bakepapir.

Kjevle ut butterdeigen til et stort rektangel. Fordel linsemassen på midten, og rull sammen til en fast og tett stek. Overfør til stekebrettet med brettekanten ned. Skjær forsiktig et rutemønster i toppen, og pensle med litt olje.

Stek i ca 30 minutter.

Skjær i skiver og servér steken rykende varm.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Youtube: 

Facebook

Instagram 

Youtube

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK JULEMAT. 

26 Comments

  1. Hvilken oppskrift synes du selv smaker best; denne eller nøttesteken? Skal lage for første gang nå til jul, men i familien er det bare jeg som ikke spiser kjøtt så da holder det å lage 1 liten (regner med den andre da bare kan halveres mtp ingr)?

    1. Mari Hult

      Den andre kan fint halveres ja 🙂

      Personlig så heller jeg mot nøttesteken, den er virkelig supergod. Men nå er den juletradisjon hos meg, og jeg liker ikke å endre tradisjoner. Vanskelig spørsmål

      1. Ok da blir det nøttestek på meg, takk for raskt svar! Er det andre julekrydder som kunne vært godt oppi? Kan jeg lage massen noen dager i forveien, fryse det, også gjøre resten på julaften?

      2. Mari Hult

        Litt nellik, kanel og ingefær er alltid godt 🙂

  2. Ingunn Helen

    Hei! Så flott med en julestek helt uten nøtter. Ser jo helt fantastisk ut. Gleder meg til å prøve denne. Jeg bare lurer på hva jeg kan erstatte salvieblad med?

    1. Mari Hult

      Du kan droppe det, eventuelt ha i andre urter 🙂 Jeg synes persille, rosmarin og salvie er de beste til jul, men de kan fint byttes litt om hverandre. Eller droppes.

    2. Mari Hult

      Andre urter (rosmarin, persille, timian), eller bare droppe de helt 🙂

  3. kristin Nango

    Hei!
    Spennende med vegetarjul 🙂
    Jeg lurer på linsene i denne oppskriften.. skal ikke de kokes på forhånd?

    1. Mari Hult

      De kokes i selve oppskriften. Det holder det 🙂

  4. Butterdeigen, hvor kjøper du den?

    1. Mari Hult

      De fleste butikker har i frysedisken 🙂

  5. Espen Østrem

    Denne ser sykt god ut. Men husk at mange som reagerer på nøtter, spesielt peanøtter og hasselnøtter, reagerer også på pinjekjerner. Men skal prøve denne i løpet av jula! 😀

    1. Mari Hult

      Takk for innspill 🙂 Det går fint an å droppe pinjekjernene fra denne for de allergiske – det har ikke veldig mye å si for smaken.

  6. Ann Eline

    Stas! 🙂 Kan den lages på forhånd, fryses og tas opp før bruk?

    1. Ann Eline

      Oj. Ser nå at det står at den kan det.

      1. Mari Hult

        Herlig 🙂

  7. Ann Eline

    Har du forsøkt med sopp i?

    1. Mari Hult

      Nei! Det er sikkert kjempegodt i 😀 Men jeg elsker sopp da.

  8. Mmm står på kok her nå har laga denne før og eg syntes det e veldig godt med rosenkål inni visste ikke det med pinjekjerner og nøtteallergi.. så det var godt p vite da eg har ein med hyperallergi mot nøtter..hørtes godt ut med sopp i åg så det må testes neste gang

    1. Mari Hult

      Åååh, håper det smakte!

  9. Ser veldig godt ut! Hvor kjøper du salvie?

    1. Mari Hult

      Takk! De pleier å ha det i godt assorterte dagligvarebutikker (mega, meny), står med de friske urtene 🙂

  10. Det var ikke glutenfri butterdeig å oppdrive, og heller ikke tid til å lage en selv. Men paideig finnes, og med denne blandingen er min første jul som vegetarianer i boks. Sammen med vegisterkaker blir dette strålende!

    1. Mari Hult

      Godt tenkt! Håper julen blir super 🙂

  11. Hei! Vurderer å lage denne en dag i forveien uten å steke den. Burde jeg da lage KUN massen eller skal jeg lage den klar med butterdeig for så å sette i kjøleskapet til dagen etter?

    1. Mari Hult

      Jeg foretrekker å kun lage massen dagen før, men det fungerer fint å ta rundt butterdeigen også 🙂

Leave a Reply to Mari Hult Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *