Lakrissjokolade (og annen sunn sjokolade)

Reklame for kokeboken til min venninne Anette. 

Jeg har blogget i åtte år nå, og det er FÅ sjokoladeoppskrifter på bloggen. Og de som finnes er jo bare at jeg smelter vanlig sjokolade, og lager noe godt av den, aldri at jeg lager sjokolade fra bunn. Hvorfor? JEG VET IKKE JEG HAR PRØVD. Jeg ELSKER sjokolade. Jeg begynte å følge bloggen Siljes reise for en evighet siden (nå er den inaktiv, dessverre), og var grønn av misunnelse på all konfekten hun diska opp med. Jeg googlet etter oppskrifter, bestilte hauger på soyalecitin og andre snåle råvarer fra iHerb, et eget sjokoladetermometer fikk jeg meg også. Jeg gikk bananas med innkjøp av konfektformer (søren at jeg ikke finner Han Solo støpt i kryptonitt-formene lenger), og var som vanlig veldig optimistisk.

Vel, Pippi har ikke alltid rett. Selv om jeg ikke hadde gjort dette før var det ingen måte at jeg kom til å få det til på. Sjokoladen smakte helt okei den, men den hadde enten stygge hvite flekker, klarte ikke å komme seg løs fra formen, eller var så hard at det var farlig for selv de sterkeste veganerhjørnetenner.

Fast forward noen år. Min venninne Anette Borge har signert på samme forlag som meg (YEY! Frisk er amazing), og skal gi ut sjokoladebok. Jeg er selvsagt glad på hennes vegne, selv om jeg ikke mistenker at jeg ikke klarer å få til noe i boka. Etterhvert smeller hun til med tittelen “Sunn sjokolade”, og jeg tenker at nå begynner det å bli veldig interessant her. Oppskriftene i boka blir nemlig laget rene og “ekte” ingredienser som kakaosmør, kakaomasse, agavesirup og kokosolje – helt uten vanlig sukker og fløte. Slik at du rett og slett kan unne deg en sjokoladebit eller to hver eneste dag.

Da jeg får boka i posten blir jeg først og fremst skikkelig imponert over hvor vakker den var. Skikkelig fint design og superflotte bilder. “Sunn sjokolade” byr på over 100 oppskrifter, pluss masse kjekke sjokoladefakta og gode tips. Oppskriftene er delt inn i enkel sjokolade, konfekt og annet godt, desserter, kaker, drikke og til slutt i maten og på skiva. Bakerst i boka får du masse god hjelp med hvor du får kjøpt ingrediensene, hva du kan lage med de ingrediensene du har og selvsagt en alfabetisk overskrift over alle oppskriftene. Jeg har lakrispulver liggende, fordi jeg elsker det, og blar meg raskt fram til oppskriften på lakrissjokolade.

Oppskriften ser enkel ut, og det var den også. Eneste jeg stusset litt på var at det så veldig lite ut. Da jeg stod og smeltet kakaomassen og kakaosmøret trodde jeg at dette umulig kunne bli nok til å dekke brettet jeg hadde satt fram, men da jeg hadde helt den ferdige sjokoladerøren over i brettet så var det likevel mye igjen. Resten helte jeg i konfektformer, og toppet med chiliflak istedenfor lakrispulver. Slik fikk jeg prøvd to ulike varianter med en gang.

Og dommen? Herligheeeeet så godt! Smaken av hjemmelaget sjokolade laget på rene ingredienser som dette her er virkelig noe for seg selv. Det er en nytelse, rett og slett, og du kan kjenne at det er mye bedre for deg enn sjokoladen fra butikken. I tillegg – og nå snakker jeg kanskje bare for meg selv – så er det lettere å holde seg til et par biter når det er sjokolade som ikke er stappfull av sukker og fløte.

Sjokoladen min ble også bra på utseende og konsistens, og det har jeg aldri fått til tidligere, så alt i alt fikk jeg og “Sunn sjokolade” en skikkelig bra start sammen. Gleder meg til å lage mer!

Jeg har fått lov av forlaget å dele oppskriften med dere her, slik at dere kan prøve selv. Boken kan bestilles herfra. Dersom du har tenkt å gi den i julegave så anbefaler jeg å kjøpe inn noen av de mest brukte ingrediensene også, slik at den heldige mottageren slipper å vente til tredje juledag med å begynne å lage sjokolade.

Ingredienser: 

  • 50 g kakaomasse
  • 25 g kakaosmør
  • 20 g yaconsirup
  • 0,5 ts vaniljepulver
  • salt
  • lakrispulver

Framgangsmåte: 

Smelt kakaomasse og kakaosmør. Jeg hadde det rett i en gryte og bruke lav varme (2/10).

Visp inn sirup og vaniljepulver.

Hell over i en sjokoladeform eller konfektformer. Sett i kjøleskapet i ca 5 minutter slik at sjokoladen begynner å bli litt fastere.

Topp med salt og lakrispulver (gjør du det med en gang sjokoladen helles over i formen så vil dette synke ned litt, jeg synes det er best og penest å ha det på toppen av sjokoladen).

Sett i kjøleskapet i ca 25 minutter til, til sjokoladen har stivnet helt. Oppbevares i kjøleskap fram til servering.

Tips: For chilisjokolade dropper du salt og lakrispulver, og har chiliflak på toppen istedenfor.

LES MER OM SUNN SJOKOLADE OG BESTILL BOKEN HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *