vegansk vegetarisk laks rullade kremost oppskrift vegetarbloggen

Veganske lakseruller med kremost og gressløk

Vegansk laks? Neineineineinei! tenker du sikkert nå. Eventuelt Vegansk laks? Jajajjajajajaaa!

Ikke vet jeg. Jeg synes det er litt rart selv. Men helt siden jeg så “gulrotlaks” på bloggen Veganeren for nesten tre år siden så har jeg vært nysgjerrig på om det går an å gjenskape røkelaks-smaken bare med grønnsaker.

Det er tre elementer her:

 1. Konsistens og utseende – det må jo være oransje. Og mykt nok til å bli fine ruller. Dette har jeg løst ved å ovnsbake oransje paprika slik at den blir myk (og god).
 2. Smak av sjø – her kjører jeg på med noriark, sitronsaft og soyasaus, noe som kan få nesten hva som helst til å smake fisk.
 3. Smak av røyk – her bruker jeg liquid smoke, en gammel favoritt. Akkurat i denne oppskriften foretrekker jeg det istedenfor røkt paprikapulver.

For å toppe hele sulamitten, fyller jeg paprikalaksen med en hjemmelaget vegansk kremost. (En liten digresjon: Dere vet de som HATER når veganere lager veganske versjoner av animalske matvarer? Kanskje ikke tips de om denne oppskriften)

Denne oppskriften tar noen timer å jobbe seg gjennom (selv om mesteparten av tiden er til ovnsbaking , bløtlegging og marinering), og det er mye dill med den. Likevel – den imponerer lett, og er en super forrett i flotte middagsselskaper.

Ingredienser til 8 porsjoner (som smårett):

 • 6 oransje paprika
 • 2 noriark
 • 2 ss olivenolje
 • 4 dl vann
 • 1 sitron
 • 4 ss soyasaus
 • 1 ts liquid smoke

Kremost:

 • 5 dl rå cashewnøtter
 • 2 ss sitronsaft
 • 4 ss næringsgjær
 • 1 ts salt
 • 0,5-1 dl vann
 • en liten bukett gressløk

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Skjær paprika i 5-6 skiver. Fjern frø og stilk. Legg skivene utover stekebrettet med skinnet opp.

Sett inn i ovnen og stek i 20-25 minutter, til paprikaene begynner å bli godt brente i toppen.

Ha brettet ut av ovnen, avkjøl noe og riv deretter av skinnet.

Mens paprikaen baker gjør du klar marinaden – og kanskje til og med kremosten (oppskrift under).

Skjær eller riv noriarkene i litt mindre biter, og ha de i en foodprocessor. Tilsett olivenolje, vann, sitronsaft, soyasaus og liquid smoke, og kjør til du har en ganske jevn marinade. Ha over i en bolle, legg i paprikaskivene, dekk til og la det hele stå og marinere i kjøleskapet i alt fra 30 minutter til 1 døgn. Desto lenger det får stå – desto mer smak. Når du er klar til å lage ruller så tar du de opp av marinaden og tørker godt av de med kjøkkenpapir. Det er viktig at det ikke er noe overflødig væske her.

Kremost og montering:

Bløtlegg nøttene i godt med vann i et par timer, eventuelt over natten. Sil av vannet og ha dem over i en foodprocessor. Tilsett sitronsaft, næringsgjær, salt og noe vann, og kjør til det er jevnt. Tilsett litt og litt vann, til du har en tykk og god kremost. Grovhakk gressløk og vend i for hånd. Sett kaldt fram til montering.

Når du skal gjøre klar lakserullene har du paprikaskivene på et skjærebrett, skinnet skal være ned. Ha ligg kremost i midten, og rull det hele tett sammen. Legg på serveringsfat og gjenta med alle paprikaskivene.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *