Fylte tomater

Det er ikke mange år siden vegetarmat ofte ble forbundet med fylte grønnsaker, så når de kommer på bordet i 2018 rynker veganmijøet kollektivt på nesen. For å prøve å passe inn i gjengen har jeg nok ubevisst prøvd å styre unna denne klisjematen.

Men nå er det jo en gang slik at 1. ikke alle fylte grønnsaker er like (!) og 2. hallo

Denne varianten smaker skikkelig godt av Italia, du får brukt hele tomaten, du får også brukt masse andre gode råvarer – og ender opp med en rett som er rik på både protein og umami. Server gjerne med en god potetstappe til, eller kanskje stekte grønnsaker. Vil du gå all in på veganerklisjeen så anbefaler jeg å plukke opp noen tips fra han her.

God apetitt!

Ingredienser til 8 porsjoner:

 • 16 tomater
 • 1 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 ss olivenolje
 • 1,25 dl tørka grønne eller brune linser
 • 1,5 dl ris
 • 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
 • 0,5 dl rosiner
 • 0,5 dl oliven
 • 1 god kvast persille
 • 1 kvast oregano
 • 0,5 dl rista pinjekjerner
 • 2 ss næringsgjær
 • ev salt og pepper

Framgangsmåte:

Finn fram en stor ildfast form. Skjær topplokket av tomatene og legg til sides. Riv ut innmaten og ha den over i en skål. Sett tomatene i den ildfaste formen med hullet opp.

Finhakk sjalottløk og hvitløk.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk og hvitløk og la det surre i et par minutter. Ha i linser, ris, innmaten fra tomatene og vann med buljongpulver. La det hele koke opp, ha på lokk, skru ned varmen og la det småkoke. Ha i rosinene etter 10 minutter. La det koke til all væsken er absorbert (ca 20 minutter) – du må kanskje spe med litt vann dersom linsene fortsatt er litt harde.

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Skjær oliven i ringer, grovhakk persille og oregano. Ha oliven, persille, oregano, pinjekjerner og næringsgjær i en stor bolle. Sil eventuelt overflødig væske av risblandingen, ha resten av blandingen i bollen og rør det hele sammen. Fordel det i de “tomme” tomatene, litt haug på er greit. Legg på lokkene.

Sett formen i ovnen. Stek i ovnen i 20-25 minutter. Ta ut av ovnen og servér tomatene rykende varme.

FLERE OPPSKRIFTER MED TOMATER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *