Linsegryte med sopp og gulrot

Varmende indisk krydra gryterett med linser, ris og grønnsaker. 

En av mine nyeste gleder, er når jeg kommer på å koke ris sammen med retten den skal serveres med, ikke ved siden av. Skal ikke mye til for å glede hun der, tenker du kanskje, og det skal jeg heller ikke krangle på, men likevel vil jeg anbefale deg å teste denne varianten.

Vanlig hvit kokt eller dampet ris er nemlig sånn passe kjedelig. Tenk bare på vanlig kokt potet – den er jo mye bedre om den får bli most med litt hvitløk og urter, pannestekt med andre råvarer, ovnsbakt eller (omg) fritert! Slik er det også med ris. Jeg elsker stekt ris, ris kokt med ulike krydder og urter. Men dette med å koke den sammen med resten av gryta er altså relativt nytt for meg, og noe jeg håper du vil teste – om det ikke allerede er standard i heimen og du rister litt på hodet av meg som ligger bakpå med trendene.

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 2 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 cm ingefær
  • 2 gulrøtter
  • 200 g sopp (her har jeg brukt kantarell, men østerssopp og shiitakesopp er også kjempegodt til)
  • 2 ss olje
  • 2 ts gurkemeie
  • 1 ts røde chiliflak + ekstra til topping
  • 1 ts korianderfrø
  • 2 ts spisskummen
  • 2,5 dl tørka røde linser
  • 1 dl ris
  • salt og pepper
  • 1 l vann
  • 1 boks kokosmelk
  • 1 lime
  • 1 kvast bladpersille

Framgangsmåte:

Grovhakk sjalottløk. Riv eller finhakk hvitløk og ingefær. Skrell gulrøttene og skjær de i skiver, skjær soppen i litt mindre biter.

Varm opp 1 ss olje til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk og la det surre i et par minutter. Tilsett deretter hvitløk, ingefær, gurkemeie, chiliflak, korianderfrø og spisskummen og la det hele surre i noen minutter.

Skyll linser og ris i vann og ha i. Tilsett også 2 ts salt og 1 liter vann, og la det hele koke opp. Ha på lokk, skru ned varmen og la det hele koke i ca 20 minutter – til risen er mør.

Mens det koker varmer du opp 1 ss olje til høy varme i en stekepanne. Ha i sopp og gulrot og fres til det blir gyllent. Krydre med salt og pepper.

Når gryten er ferdigkokt rører du inn kokosmelk, og smaker til med limesaft og eventuelt litt mer krydder. Riv persillebladene fra stilken.

Topp gryten med sopp, gulrot bladpersille og eventuelt litt mer chiliflak, og servér retten med en gang.

OPPSKRIFTER PÅ FLERE VEGANSKE GRYTERETTER FINNER DU HER. 

2 Comments

  1. Margrethe

    Denne ble veldig våt og jeg tenkte at 1l vann var litt mye – det var ikke kokt inn da jeg hadde kokosmelken oppi. Vurderer å lage den igjen, med 0.5l… Må bare spise opp denne først, holder gjennom helgen.

    1. Mari Hult

      Oi, takk for tilbakemelding! Jeg tror det rett og slett kommer an på om du *kremt* glemmer gryta litt på komfyren eller ikke. Hehe. Supert om du kan melde tilbake om det blir bedre med 0,5l 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *