Tomatbrød

Dette er en av oppskriftene jeg ikke hadde trodd skulle bli en av de suksessene.

Jeg skulle ha et falafelkurs, som jeg ofte har, og arrangøren spurte om jeg kunne ha noen oppskrifter med tomater, for hun hadde så mange liggende igjen fra sist kurs. Jeg visste verken hva slags typer det var snakk om, eller hvor lenge de hadde ligget, så jeg tenkte det var best å gi tomatene en form for varmebehandling.

Vanligvis på falafelkursene baker vi pitabrød, men jeg er alltid åpen for forandring, så da ble det til tomatbrød istedenfor. Tanken min var egentlig en flat deig (som til pizza, strengt tatt), fyre på litt hvitløk, tahini, urter, hvitløk og tomater. Ikke noe voldsomt liksom.

Jeg ble stående og prate en del med en mann på kurset. Han var veganer, og samboeren/konen/kjæresten var også med og kokkelerte. De var en veldig koselig duo, med mange fine tanker om det å være veganer i Norge og i verden. Den ene tingen han savnet, forklarte han, var ost. På pizza. Han hadde prøvd ulike erstatninger, men synes det luktet vondt og smakte rart. Jeg vet at mange veganere signerer akkurat den påstanden. Jeg nevnte at jeg synes det er best å ikke prøve å lage en erstatningspizza med vegansk “kjøtt” og “ost”, men heller prøve å lage en variant som er god nok i seg selv, der det ikke skulle vært ost uansett.

Den koselige duoen var ikke ansvarlige for tomatbrødet, og jeg tror ikke de fikk med seg at vi lagte det. Jeg hadde ikke tenkt på den oppskriften som “pizza”, men litt mer tilsvarende focaccia til et måltid. Da vi satt og spiste sammen etter kurset ble brødet stjernen på bordet (som ofte focaccia også blir), og vår venn, veganermannen, kommenterte at det var en “kjempegod pizza”. Totalt uten at jeg hadde planlagt det, men vanvittig kjekt allikevel!

Så her har dere oppskriften – pizza, tilbehørsbrød, kall det hva dere vil! Og ikke vær redde for å bruke tomater som er godt modne her.

Ingredienser til 4 porsjoner:

 • 375 g hvetemel + ekstra til utbaking
 • 2,5 dl vann (ca 37 grader)
 • 2 ss tørrgjær
 • 0,5 ts salt
 • bitte litt sukker
 • 1 ss olivenolje

Fyll:

 • 1 kinesisk hvitløk
 • 500 g blanda tomater (eller bare en sort. Men blanda er best. Gjerne store, små, grønne, røde)
 • 4-5 stilker basilikum
 • 3 ss tahini
 • 3 ss pinjekjerner
 • 2 ts salt

Framgangsmåte:

Ha mel, vann, gjær, salt, sukker og olivenolje i en bolle og elt til du har en smidig deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok om du har.

Dekk til bollen og sett deigen til heving i 45-60 minutter.

Finhakk hvitløk. Skjær tomatene i tynne skiver, fjern de harde toppene med stilkfeste. Grovhakk basilikum.

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Når deigen er ferdighevet kjevler du den tynt ut slik at den kommer til å dekke hele stekebrettet. Overfør forsiktig til brettet. Smør på tahini, dryss deretter over hvitløken. Legg tomatskivene over, her synes jeg det er penest om de dekker litt over kantene til hverandre, men uten et spesielt mønster.

Dryss pinjekjerner, basilikum og salt på toppen.

Sett i ovnen og bak i 15-20 minutter, til brødet er gyllent i kantene. Skjær i skiver før servering (gjerne med et pizzahjul). Litt ekstra, frisk, basilikum på toppen gjør det hele ekstra smakfullt.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED TOMATER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *