Rotgrønnsakspletter

Nydelige sprøstekte grønnsakskaker med rødbete, potet, pastinakk og gulrot. 

Ofte trenger vi ikke å gå lengre enn til de lokale grønnsaksåkrene for å finne gode måltid. Jeg bor på Jæren, og her vil jeg påstå at vi har mange av de beste grønnsakene i verden. Noe av det kjekkeste jeg vet er når kortreist mat kan bli skikkelig godt!

Disse plettene er supre både som hovedrett (servér de for eksempel med en god hummus for litt protein, og gjerne med en salat), de kan også brukes som tilbehør til en litt finere middag. De er gode til grillmaten, og de er kjekke å sette fram om du fyller spisebordet med ulike småretter folk kan forsyne seg av.

Jeg har brukt fire ulike grønnsaker her. Du må gjerne droppe en og ha dobbelt av en annen. Ta gjerne de du har liggende i skuffen, det viktigste er at mengden blir cirka lik.

Angående porsjonsberegningen: Denne oppskriften gir maaange pletter. Men har du de som hovedrett så forsvinner de fort. Serverer du de som tilbehør så holder oppskriften til dobbelt så mange.

Ingredienser til 4 porsjoner:

 • 1 rødbete
 • 1 gulrot
 • 1 pastinakk
 • 1 potet
 • 1 sjalottløk
 • 2 ss knuste linfrø (kjøp ferdig knuste – eller knust i en kaffekvern eller tilsvarende)
 • 5 ss vann
 • 2 stilker rosmarin
 • 2 stilker oregano
 • 0,5 dl hvetemel
 • 0,5 dl usøtet soyamelk (eller annen plantemelk)
 • salt
 • olje til steking

Framgangsmåte:

Skrell og grovriv rødbete, gulrot, pastinakk, potet og sjalottløk.

Rør linfrø og vann sammen i en bolle. La det stå i et par minutter. I mellomtiden drar du “nålene” av rosmarinstilkene, og finhakker disse (nålene altså) samt oreganostilkene.

Visp hvetemel og soyamelk inn i linfrøblandingen. Ha deretter i urtene, vend til slutt inn grønnsakene og litt salt.

Ha en stekepanne på middels varme. Ha i litt olje. Ha i et par spiseskjeer av grønnsaksblandingen, press de litt sammen og ned, slik at du får en plett som henger passe godt sammen. Stek gyllen på hver side. Dersom den totalt revner under steking og det blir dårlig stemning så kan du røre inn et par spiseskjeer ekstra hvetemel i røren. Da blir plettene fastere.

Gjenta med all røren. Prøv å dekke de til med litt folie eller et lokk mens de venter på at de andre plettene skal bli ferdige.

Server rykende varme.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER MED ROTGRØNNSAKER. 

3 Comments

 1. Kristine

  Hei! Elsker denne bloggen! Den har blitt som en bibel for meg etter at jeg ble veganer. Gleder meg til å prøve disse!
  En liten p.s: det er kanskje ikke alle som vet dette på forhånd, så det hadde vært fint om du kunne nevne (i denne og andre relevante oppskrifter, slik at alle får det med seg) at linfrø kan gi blåsyreforgiftning og at knuste linfrø må varmebehandles riktig før de er trygge å spise, fordi de frigjør mer blåsyre enn hele 🙂
  http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/kornvarer/er_det_sant_at_linfro_inneholder_blaasyre

 2. Kristine

  Hei!

  Er det noe jeg kan erstatte linfrøene med?

  1. Mari Hult

   De fungerer som lim i denne oppskriften, så det må være noe som limer i så fall. Knuste chiafrø er det beste, eventuelt kan du prøve med en spiseskje kikertmel eller maisstivelse 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *