Vegansk andouillepølse

Andouille er tradisjonelt en røkt pølse med svinekjøtt, som brukes mye i det kreolske kjøkkenet. Pølsen er gjerne brukt i jambalaya, men den kan også stekes og spises med tradisjonelt pølsetilbehør. Jeg synes den er aller best når den stekes godt på høy varme i stekepanne, og skinnet virkelig blir sprøtt.

Dette er en litt kokko oppskrift, som vi utarbeidet til en ølfestival her i Stavanger i høst. Temaet for standen vår var nettopp kreolsk, og vi gikk bananas med veganske crab cakes, gumbo, fritert mais, jambalaya, old bay spice og masse hotsauce.

Pølsene er supergode servert til risretten jambalaya.

Jeg må bare si det – hvis denne oppskriften skulle vært i en av bøkene mine så måtte det blitt i “sykt komplisert” – for her skal vi bruke både snåle ingredienser og ulike teknikker. Det går også med noen timer. Heldigvis går det an å droppe et par av elementene (som pølseskinnet).

Pølsene kan fint lages opp i store kvantum, og fryses ned.

Vi lager vegansk pølse basert på glutenmel, som ordner konsistensen. Dette kan ikke erstattes i oppskriften. En del andre av de snåle råvarene kan erstattes, eller utelates.

Pølser før steking. Du kan se at skinnet sitter på ytterst, det blir først sprøtt når pølsene stekes.

Jeg tar med lenker til hvor du får kjøpt disse rare ingrediensene, for ordens skyld så har jeg ikke noe kommersielt samarbeid med de nettbutikkene det gjelder. Så ikke noe snikreklame her.

Fortsatt ikke skremt? Da starter vi!

Ingredienser til 10 pølser: 

  • 2 dl hvite bønner (ferdig kokte. Ev 1 dl tørka som bløtlegges og kokes)
  • 2 kinesisk hvitløk
  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ss lønnesirup
  • 4 ts røkt paprikapulver (kan kjøpes her)
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 ts oregano
  • 2 ts salvie
  • 2 ts liquid smoke (selges på Meny og Mega, se i nærheten av bbq-sausen)
  • 1 ts salt
  • 1 ts cayennepepper
  • 1 ts pepper
  • 4 dl grønnsakskraft (eller vann med buljongpulver)
  • 5 dl glutenmel (kan kjøpes her)
  • valgfritt: vegansk pølseskinn (kan kjøpes her – hver pakke er på 12 meter)
  • aluminiumsfolie
  • olje til steking

Framgangsmåte: 

Sil laken av bønnene, skyll de i kaldt vann. Grovhakk hvitløk – her gjør det ingenting om det er litt store biter igjen.

Ha bønnene i en bolle. Mos de raskt med en gaffel eller stavmikser. Her er det også okei å ha litt ulike størrelser på bitene, de skal ikke bli helt moste. Rør inn hvitløk, soyasaus, tomatpuré, lønnesirup, røkt paprikapulver, paprikapulver, oregano, salvie, liquid smoke, salt, cayennepepper og pepper. Rør det hele godt sammen. Ha deretter i grønnsakskraften, og rør videre. Ha i glutenmelet til slutt, og elt deigen til den er smidig og fin.

Dersom du bruker pølseskinn er det nå på tide å få på det. Det er lurt å ta det umiddelbart etter at deigen er klar, før den bli for seig og vanskelig å jobbe med. Har du kjøkkenmaskin med pølsefunksjonalitet så er du heldig. Hvis ikke kan du prøve å tre pølseskinnet på en trakt, og presse blandingen inn der.

De ferdige pølsene ruller du inn i aluminiumsfolie. Dersom du ikke har pølseskinn på så gjør det ingenting, du følger bare framgangsmåten videre.

Kok opp vann i en dampgryte, eventuelt legg et dørslag over en gryte, eller en annen “Macgyver-løsning”. Ha i pølsene og la de få bli dampet i 40 minutter. Pakk de ut av folien.

Pølser klare til steking. Når de er ferdig dampes kan de også fint fryses ned.

Nå kan pølsene fryses ned, dekkes til og oppbevares i kjøleskap, brukes i diverse matretter, grilles eller stekes. Jeg synes de er best når de får en runde enten på grill eller i panne, slik at de blir sprø og gode. I vanlig stekepanne steker du pølsene i olje på medium/høy varme i ca 5 minutter.

Et par minutter i stekepanna og de blir klare til servering.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE PØLSER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *