Chili sin carne med bønner og bokhvete

Jeg er veldig begeistret for meksikansk mat, og synes det er spesielt gøy å lage retter uten typiske kjøtterstatninger.  Det byr gjerne på nye og spennende smaker. Her lar vi den proteinrike bokhveten spille hovedrollen, og i chiligryten får den selskap av grønnsaker og bønner.

Bokhvete kjøper jeg i godt assorterte dagligvarebutikker, det står vanligvis i hylla med bakevarene.

Sammen med chiligryten har jeg her valgt koriander, lime, chiliflak og vegansk rømme, men her er det virkelig rom for å variere. Hva med mais, hvetetortillas og ris til? Eller kanskje tortillachips og en hjemmelaget pico de gallo på toppen?

Ingredienser til 4 porsjoner: 

  • 2 dl tørka kidneybønner eller 1 boks (4 dl) hermetiske)
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 paprika
  • 1 gulrot
  • 2 ss olje
  • 1 ts chiliflak + ekstra til servering
  • 1 ts kanel
  • 1 ts oregano
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts korianderfrø
  • 0,5 ts røkt paprikapulver
  • 2 dl bokhvete
  • 1 boks (ca 4 dl) knuste tomater
  • 4 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 kvast koriander
  • 1 lime
  • 1 boks vegansk rømme

Framgangsmåte: 

Start med bønnene. Dersom du bruker tørka bønner må de bløtlegges over natten for deretter å kokes møre. Bruker du hermetiske så holder det å helle laken av bønnene, for deretter å skylle de i godt med vann.

Grovhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær paprika i terninger. Skrell gulroten, skjær den i 2 eller 4 på langs, deretter i skiver (slik at du får halve eller kvarte ringer).

Varm opp oljen til medium/høy temperatur i en gryte. Ha i sjalottløk og hvitløk og la det surre i et par minutter. Tilsett deretter paprika og gulrot og la det steke i noen minutter til. Ha i chiliflak, kanel, oregano, spisskummen og korianderfrø og rør det hele godt sammen. Rør deretter inn bokhvete og tomater, og hell på vann. La det koke opp, ha på lokket, skru varmen litt ned og la det koke i ca 15 minutter. Smak til med salt, og rør inn bønnene. La det hele stå og putre i noen minutter til.

Grovhakk koriander og skjær lime i båter.

Server gryten rykende varm, for eksempel med koriander, limebåter, vegansk rømme og chiliflak. Retten er også god med ris, hvetetortillas og mais til.

HER FINNER DU FLERE MEKSIKANSKE OPPSKRIFTER. 

2 Comments

  1. Herlig, takk. Jeg skal prøve å få laget denne. Riktignok uten koriander – for meg smaker det egentlig nærmest såpe.

    Vet ikke om folk er enig med meg, men jeg blir nødt til å spørre om å få tatt vekk korianderen hver gang jeg er på indisk eller meksikansk restaurant.

    1. Mari Hult

      Det har jeg hørt andre si også! Det er noe snodig med koriander, enten elsker folk det ellers så hater de det, virker det som. Kutt den ut du 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *