Slik er oppskriftene i “Sykt enkelt”

Nå er det under to uker til den nye boken min, “Sykt enkelt”, kommer ut! Herlighet så fort tiden går. Vi har jobbet hardt i et år for å virkeliggjøre den, og nå endelig kan jeg fortelle hva som gjemmer seg mellom permene.

“Sykt enkelt” kan forhåndsbestilles herfra. 

272 sider og over 100 oppskrifter

Boken er på 272 sider og inneholder over 100 oppskrifter. Grunnen til at jeg sier “over 100” er ikke for å være sneaky (at det er 101 liksom), men fordi jeg noen plasser er i tvil. Teller det som en eller to oppskrifter når jeg har to variasjoner av stekt sandwich? Teller noe mer som tips enn som oppskrift? Dersom jeg er strengest mulig med antallet, vil det fortsatt være over 100 oppskrifter. Legger jeg godviljen til er det 115. I tillegg til disse igjen, så har jeg en del tips med underveis, som faktisk også kan telle som oppskrifter. Pjuh. Derfor bruker jeg bare “over 100”, for da lurer jeg i alle fall ikke noen. Så var det avklart, om noen skulle lure. Ikke sneaky. Bare dårlig på definisjoner.

Råvarer som er enkle å få tak i

Det er ikke bare oppskriftene i “Sykt enkelt” som er enkle – med boken vil jeg at hele prosessen med handling og planlegging også skal være enkel.

Alle oppskriftene kan lages på maks 30 minutter, og med maks 10 ingredienser. Her regner vi ikke med olje, vann, salt og pepper, bare så det er nevnt. Jeg har prøvd å bruke kun ingredienser som du får kjøpt i en helt vanlig matvarebutikk. Bunnpris ligger rett nedi gata der jeg bor, og på hytta har vi en Joker, så disse to har vært målestokken. For å få inn et par oppskrifter jeg virkelig ville ha med (f.eks “Pinnekødd” og sushibowl) er det noen få ingredienser må du sannsynligvis må på en godt assortert dagligvarebutikk, internasjonal matvarebutikk, helsekost eller internett for å finne – men du får med deg både forklaring på hvor du skal lete og alternativer der hvor det gjelder. Det fine er at etter at oppskriftene ble skrevet i fjor høst og vinter, så har flere av råvarene i denne siste kategorien også begynt å dukke opp på Bunnpris. Og faktisk til lav pris.

Oppskriftene kan med andre ord fint lages av deg som er på studentbudsjett. Jeg har styrt unna de ekstravagante råvarene denne gang, og det går jo ofte an å velge et enda rimeligere alternativ (frosne bær istedenfor nyplukka etc). I tillegg har jeg med mange tips til hva du kan gjøre for å bruke opp råvarer med kort holdbarhet som ikke blir brukt opp i en oppskrift.

En del av råvarene vi brukte da vi laget maten til boken. I tillegg så er det selvsagt masse frukt og grønt med, og andre varer som måtte stå kaldt (tofu, soyamelk etc).

Oppskrifter for hele døgnet

Undertittelen til boken er “rask vegansk hverdagsmat”, og det er viktig for meg å ha med oppskrifter for hele hverdagen. Vi starter med frokost, både pålegg, sandwicher, varme frokostretter (inkludert proteinrike pannekaker) og smoothies. Deretter kommer bowls og supper, som er supre både til lunsj, som en smårett og som middag. Etter suppene kommer tre kapitler med typiske hovedretter, sortert i pasta, gryteretter og panneretter. Her er det rett og slett skikkelig mye digg! Blant favorittene mine er “pinnekødd”, nepeboller, tofu og nudler i peanøttsaus, one pot pasta med artisjokk og den indiske søtpotetgryta.

“Sykt enkelt” kan forhåndsbestilles herfra. 

Deretter kommer kapitlet som jeg har jobbet aller mest med, nemlig søtt. Jeg er uendelig lei av at dessert- og kakealternativet til veganerne alltid er fruktsalat eller en halv melon, så her har jeg gått grundig til verks med hele 16 oppskrifter. I dette kapitlet finner du blant annet crème brûlée, brownies, ostekake, cookies og konfekt. Og ja – alt kan lages på maks 30 minutter og med maks 10 ingredienser! Avslutningsvis har boken et kapittel med tilbehør. Her er det oppskrifter på potetsalat, løkringer, tempuragrønnsaker, samt masse dipper, dressinger og sauser.

Innholdsfortegnelsen i “Sykt enkelt”. I starten av hvert kapittel finner du en oversikt over de ulike oppskriftene.

På slutten av hvert kapittel kommer fire oppskrifter eller tips som skiller seg litt ut fra resten. Noen av de kan de brukes dersom du ønsker å gjøre litt ekstra stas på rettene foran (fire suppetoppinger, fire typer vegansk “bacon” etc), mens noen av de er mer som tips dersom du har ekstra dårlig tid eller noe går galt (fire måter å få ødelagte desserter og kaker til å funke f.eks.).

Smaker fra hele verden

På samme måte som jeg henter inspirasjon fra hele verden her på bloggen, gjør jeg det også i boken. Den inneholder masse indisk, italiensk, en god del thaimat, japansk, amerikansk, fransk og nordisk. Blant annet. Jeg prøver å etterligne ramen som jeg fikk servert i en kjellerrestaurant i Soho i London, den afrikanske gryteretten har jeg hentet fra en supper club her i Stavanger og et par retter ble til fordi jeg leste at neper er populære i New Yorks trendrestauranter nå.

Mye glutenfritt

Som i min forrige bok “Sykt godt”, har jeg også i den nyetilpasset for de som er allergiske mot gluten. 12 av oppskriftene inneholder hvetemel, men er du vant med å erstatte det med glutenfritt mel så vil det gå veldig fint i de aller fleste av disse. I tillegg bruker jeg hvetetortillas i 2 oppskrifter, her kan du bruke glutenfrie tortillas like fint. Soyasaus, pasta og havregryn har alle glutenfrie varianter, og i den ene oppskriften med couscous kan en fint bruke ris eller quinoa. En god del oppskrifter inneholder nudler, men her kan en fint erstatte risnudler, hvetenudler og bokhvetenudler med hverandre.

Tips til hvordan rester kan brukes

Å redusere matsvinn er en hjertesak for meg. Derfor har har mange av oppskriftene fått følge av et restetips. Restetipsene handler om hva du kan bruke rester av den ferdige retten til,  hva du kan gjøre med avskjær av grønnsaker og hvordan du kan bruke opp råvarer som typisk kjøpes i en større forpakning enn det du trenger i den aktuelle oppskriften.

Mange oppskrifter i boken inneholder tips til hva du kan bruke eventuelle rester til.

Her har jeg skikkelig vridd hjernen min for å få på plass så mye som mulig, jeg har snakket med venner og kolleger, samt notert ned de beste restetipsene fra dere blogglesere.

“Sykt enkelt” kan forhåndsbestilles herfra. 

Til salgs i alle bokbutikker

Avslutningsvis så må jeg nevne at dere ikke er nødt å kjøpe bøken på nett. Den er til salgs i alle bokbutikkene. Dersom de ikke har den inne kan de bestille den inn, og jeg setter pris på om dere spør de butikkansatte om nettopp dette. Bøker konkurrerer veldig om å få plass i butikkhyllene, og jeg har selvsagt veldig lyst å se “Sykt enkelt” der!

Nå gleder jeg meg skikkelig til å vise fram boken på ekte. Dersom dere lurer på noe mer så skriv gjerne et spørsmål eller to i kommentarfeltet, så svarer jeg så fort jeg kan!

Her er “Sykt enkelt”! 272 sider, over 100 oppskrifter, vegansk mat som du lager på maks 30 minutter og med maks 10 ingredienser.

HER FINNER DU DE ANDRE INNLEGGENE JEG HAR SKREVET OM “SYKT ENKELT”. 

2 Comments

  1. hoeres bra ut, gleder meg masse! genialt at jeg faar boka naar flyttelasset blir tatt, praktisk med enkel mat da 🙂

  2. Hei! Har alle bøkene dine og de brukes flittig. Jeg tåler dessverre ikke soya, og må derfor finne erstatninger til det. Stort sett er ikke det noe problem, men i ting som majonesen har jeg skjønt at det er spesielle egenskaper ved soyamelken som trengs. Har du hørt om noe som kan gjøre samme nytten?
    Lurer også på om det er mulig å bytte ut soyamelka helt i crème bruleen også, eller om den da ikke tykner slik den skal?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *