bokhvetenudler i kinesisk saus

Bokhvetenudler i kinesisk saus

Rask og god middag med nudler, brokkoli, kål og gulrot.

Da de internasjonale matvarebutikkene begynte å dukke opp her i Stavanger turde jeg ikke å gå innom i frykt for at andre kunder skulle gjennomskue at jeg ikke visste hva noe var der inne. How times have changed. Etter at jeg lærte meg hvor jeg fant soyasaus og vårruller ble jeg varm i trøya, og begynte å teste ut flere og flere produkter. En liten set back hadde jeg på favorittbutikken, der innehaveren kjeftet på meg fordi jeg bløtla og kokte bønner til en og en rett: “Du må koke opp hele posen og fryse ned i porsjonspakker”. Jeg snek meg ut med halen mellom beina, men var straks tilbake igjen fordi ingen andre har jackfrukt i lake.

Fortsett oppdager jeg nye skatter fra sørligere og østligere områder, og min nyeste favoritt er bokhvetenudler, eller sobanudler som det står på pakken. Disse smaker relativt likt hvetenudler, men jeg synes de holder mye bedre på konsistensen sin. I tillegg er de rike på protein, og inneholder alle de essensielle aminosyrene (kilde: Wikipedia). Dette betyr, for min del, at jeg kan droppe typiske kjøtterstatninger i nudelretten. Istedenfor kjører jeg på med gode grønnsaker, og lar i hovedsaken nudlene stå for proteininnholdet.

Ingredienser til 2 porsjoner:

  • 200 g bokhvetenudler
  • 1 brokkoli
  • 200 g kål
  • 1 gulrot
  • 4 vårløk
  • 1 ss seamolje
  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss sesamfrø
  • 1 ts chiliflak (kan sløyfes)

Framgangsmåte:

Kok nudlene etter anvisning på pakken. Sil av vannet.

Skjær brokkoli i buketter. Snitt kål, skjær gulrot i tynne strimler. Skjær vårløk i ringer.

Varm opp olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Ha i brokkoli, kål og gulrot og stek i noen minutter. Tilsett deretter halvparten av vårløken samt nudlene og vend det hele god sammen. Hell på soyasaus. Etter et minutt har du platen av varmen. Anrett nudlene i dype tallerker, topp med resten av vårløken samt sesamfrøene og chiliflakene.

FLERE OPPSKRIFTER MED NUDLER FINNER DU HER. 

13 Comments

  1. Hvor i Stavanger kjøper du bokhvetenudler? 🙂

    1. Mari Hult

      IMS, Norvina og på noen Helgø Meny 🙂

  2. Hmm, litt skeptisk, har lagd scones med bokhvetemel og mandelmel, og syns å huske at bokhveten smaker ganske spesielt. Er det annerledes med nudlene?

    1. Mari Hult

      Jeg må innrømme at jeg trodde det først (de SER jo veldig annerledes ut), men når de ble varmebehandlet og fikk masse saus på seg så smakte de helt likt 😀

  3. Ragnhild

    Hei. Jeg elsker nudler og dette så godt ut som vanlig 🙂 Men jeg tror det er feil at inneholder alle de essensielle aminosyrene. På wikipedia-siden står det at de inneholder alle de åtte, men hvis du klikker deg videre står det at det er 9 essensielle aminosyrer. (som stemmer med det jeg trodde, men jeg er ingen ekspert) Jeg mener å ha lest at når man spiser vegetarisk er det viktig å kombinere proteinkilder, feks korn og bønner, for å få dekket protein/aminosyrebehovet.

    1. Mari Hult

      Hei! Jeg er ingen ernæringsekspert altså, så skal ikke si noe for bastant her. Ser hva wiki skriver, mens whole foods snakker om åtte essensielle. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=11 Tror jeg må forhøre meg med en ernæringsekspert her.

      Angående det med å kombinere proteinkilder så gjelder det ikke i samme måltid, som en tidligere har trodd. Tanja fra Hepla skrev noe veldig bra om det, siterer henne her: Protein er ikke et problem i vegansk kosthold! Tidligere trodde man at man må kombinere korn og belgvekster i samme måltid, men dette er motbevist for lenge siden. Soya, havre, bokhvete, poteter inneholder også alle de essensielle aminosyrene. Her forklarer lege og helseforsker Lars T. Fadnes, som har skrevet doktorgrad om bl.a. ernæring hos spedbarn https://hepla.no/vanlige-sporsmal/proteiner-og-aminosyrer-i-vegansk-vegetarisk-og-plantebasert-kosthold/

  4. Ragnhild

    Hei igjen
    Ville bare si at det på ingen måte var meningen å “sette deg fast”, ernæringsinnhold er jo ikke ditt ansvar. 🙂 Er klar over at man kan få i seg nok protein fra plantekilder. Synes uansett det var interessant med bokvhete, så skal høre mer med PT-en min, hun er ernæringsutdannet. Og jeg tok feil, det ER 8 essensielle aminosyrer ikke 9.

    1. Mari Hult

      Skulle ønske at vi alltid kunne stole på Wikipedia haha 😀 Jeg har litt bokhvete i den nye boken også, og håper å gjøre det litt mindre skummelt for folk 🙂 Er jo så mange geniale råvarer der ute som vi ikke kommer på å bruke!

  5. Nyveggis

    Hei! Bokhvetenudler, er det glutenfritt? Vêr at bokhvete er GF altså, men inneholder de vanlig mel i tillegg?

    1. Nyveggis

      *vet

    2. Mari Hult

      Vet ikke om ALLE er glutenfrie, men tok et raskt Google-søk nå, og alle resultatene som dukket opp på førstesiden der var i alle fall uten gluten!

  6. Et lite tips, rist sesamfrøene i en tørr panne (til de blir lett brune og begynner å avgi lukt) . Takk for tipset om sobanudler, skal definitivt prøve denne retten:)

    1. Mari Hult

      😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *