

Blomkålbrownies
«Hvordan klarer du å bake uten egg?» er et spørsmål jeg får veldig ofte. Både veganere, allergikere og andre er veldig nysgjerrige på akkurat det, og det er kanskje ikke så rart: Gjennom altfor mange år har bakst uten egg vært ensbetydende med knallharde formkaker og smuldrete fruktkaker.
Egget har mange funksjoner i bakst. Det kan hjelpe til med hevingen, binde kaken sammen samt gjøre den saftig. Heldigvis har vi andre triks på lur. Her bruker vi bakepulver for å heve kaken, most eple for å binde den sammen og blomkål – BLOMKÅL – for å gi den browniens karakteristiske saftighet.
Kaken er god rett ut av ovnen, gjerne med litt ekstra lønnesirup, eplebiter og kokoskrem. Har du tålmodigheten i orden, venter du til i morgen. Kaken blir nemlig enda litt bedre etter en natt i kjøleskapet.
Denne oppskriften er hentet fra kokeboken min “Sykt godt”.

Ingredienser:
- 1 eple
- 0,75 dl + 0,5 ss vann
- 1 mellomstort blomkålhode eller 0,5 stort
- 2 ss
- mandelsmør1 ts vaniljeekstrakt
- 6 ss kakaopulver
- 2 ss lønnesirup
- 0,75 dl sukker
- 1,25 dl hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 0,5 ts salt
- 100 g melkefri sjokolade
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Finn fram en ildfast form med lengde/bredde på cirka 25/15 centimeter. Kle den med bakepapir.
Skjær eplet i terninger og ha det i en liten gryte med en halv spiseskje vann. Ha varmen på lav/medium og la det hele stå og putre til eplet blir mykt og du kan røre det hele sammen med en spiseskje.
Skrell blomkål og kjør den til bittesmå biter i en foodprosessor.
Ta ut blomkålen og mål opp 2,5 desiliter. Ha den oppmålte blomkålen og epleblandingen tilbake i foodprosessoren. Tilsett mandelsmør, resten av vannet samt vaniljeekstrakt. Kjør det hele til du har en helt jevn røre.
Ha røren over i en bolle. Rør inn kakaopulver, lønnesirup, sukker, hvetemel, bakepulver og salt. Grovhakk sjokoladen og ha den i helt til slutt.
Bak i 30–35 minutter. Avkjøles før servering.