vegansk vegetarisk ostesaus vegetarbloggen oppskrift

Vegansk ostesaus

Meksikansk cheddarostesaus som er perfekt til tortillachips, nachos, i burritos og sånn generelt. 

Altså, ostesaus. Så utrolig godt! Nå er jo ikke vanlig ost vegansk, men heldigvis finnes det masse alternativer vi kan bruke. Denne sausen er basert på hvite bønner, som gir den masse protein og en god konsistens. For å sette smak på det hele bruker vi løk, chili, masse krydder og ikke minst miso og næringsgjær. De to sistnevnte er litt snåle ingredienser som du nok ikke finner på de minste dagligvarebutikkene, men sjekker du helsekost og økologiske butikker så finner du det nok. Miso finnes også på en del asiatiske matvarebutikker. Sammen bidrar disse to med ostesmak og den berømte umamien.

Ingredienser til 1 stor skål:

 • 2 bokser store hvite bønner
 • 1 sjalottløk
 • 1 jalapeño
 • 2 kinesisk hvitløk
 • 2 ss olje til steking
 • 1 ts røkt paprikapulver
 • 1 ts gurkemeie
 • 2 ts hvitløkspulver
 • 2 ts spisskummen
 • 2 ts salt
 • 6 dl usøtet soyamelk
 • 2 ss maisstivelse
 • 2 ss hvit miso (evt mørk miso eller soyasaus)
 • ca 1 dl næringsgjær

Framgangsmåte:

Sil laken av bønnene og skyll de i litt kaldt vann.

Finhakk sjalottløk, jalapeño og hvitløk. Varm opp oljen til medium varme i en gryte. Ha i sjalottløk, jalapeño og hvitløk. Stek i 3-4 minutter til løken er myk, ha deretter i røkt paprikapulver, gurkemeie, hvitløkspulver, spisskummen, salt og bønnene og la det surre videre.

Ha 1 dl soyamelk i en liten bolle, ha i maisstivelsen og rør det sammen med en gaffel til det er helt jevnt. Hell resten av melken over i gryten med bønnene. La det koke opp, rør deretter inn maisstivelseblandingen. La det hele småkoke til det er tykt. Kjør deretter blandingen jevn i en foodprocessor eller blender. Hell tilbake i gryten, rør inn miso og næringsgjær, og la ostesausen stå på lav varme fram til servering.

NB på bildet er ostesausen toppet med chiliflak.

HER FINNER DU OPPSKRIFTER PÅ FLERE VEGANSKE SAUSER OG DIPPER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *