Vegansk vegetarisk Bourguignon oppskrift vegetarbloggen

Portobello Bourguignon

En nydelig fransk gryterett med sopp, gulrøtter og spinat kokt i rødvin. 

Ingredienser til 2 porsjoner: 

  • 10 g tørket steinsopp (ev annen tørket sopp)
  • 3-4 portobellosopp
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 3 stilker timian
  • 2 gulrøtter
  • 2-3 ss olje til steking
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 dl vegansk rødvin (kan ev erstattes av vann, men da blir det en litt annen rett)
  • 1 grønnsaksbuljongterning
  • 2 laurbærblader
  • 200 g spinat
  • ev balsamicoeddik, salt, pepper og hvetemel
  • potetstappe til servering

Framgangsmåte: 

Bløtlegg steinsopp i ca 3 dl varmt vann. La det stå i 5-10 minutter mens du begynner på resten.

Skjær sopp i skiver. Jeg foretrekker å ha de lange, og med tykkelse på ca 0,5 cm, men her kan du gjøre litt som du liker best.

Finhakk sjalottløk, hvitløk og timian. Skrell gulrøttene og skjær de i skiver.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en panne. Start med å steke soppskivene. Stek til de begynner å bli gylne på hver side. Ha eventuelt i litt mer olje, og deretter sjalottløk, hvitløk og gulrøtter og la det hele surre i et par minutter. Fisk ut steinsoppen fra bløtevannet (ta vare på vannet) og grovhakk. Ha i med det andre.

Rør inn tomatpuré og hell på vinen, bløtevannet fra steinsoppen og ha i buljongterningen og laurbærbladene. La det hele koke, gjerne under lokk, i 15-20 minutter.

Så er det på tide å smake til sausen, og eventuelt gjøre den tykkere. Her kommer det virkelig an på smak og behag, her er et par tips:

  1. balsamicoeddik gir en litt søt dybde til smaken
  2. salt og pepper om du føler det er nødvendig
  3. 2 ss hvetemel rørt helt ut i 0,5 dl vann kan helles i for å gjøre sausen tykkere

Etter at du eventuelt har gjort justeringer så er det på tide å røre inn spinat. Den trenger bare et par minutter for å bli ferdig. Så kan retten serveres, fisk gjerne ut laurbærbladene først bare, de skal ikke spises.

Jeg synes retten er aller best med potetstappe til.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE GRYTERETTER FINNER DU HER. 

13 Comments

  1. Astrid Borge

    Hei, spinaten – den skal vel i mot slutten av koketiden?

    1. Mari Hult

      Godt gjettet og notert… Har rettet opp i oppskriften nå. Takk!

  2. Eva-Jeanette Johansen

    Denne retten var fantastisk smakfull og god. Terningkast 6:)

    1. Mari Hult

      Hurra! Takk for kommentar 😀

  3. Dette er den BESTE retten jeg har laget på lenge. Jeg må innrømme at jeg brukte litt mer sopp og litt mer tomatpuré enn oppskriften, men det spilte nok liten rolle. Trengte hverken salt eller pepper på slutten, denne oppskriften er PERFEKT. Jeg har spist beuf bourguignon i Bourgogne. Dette var bedre.

    1. Mari Hult

      Oi så fantastisk kjekt å høre! Wow! Nå ble jeg kjempeglad 😀

  4. Hei! Takk for oppskrift. Tror du man kan erstatte med tørket trompetsopp eller kantarell?

    1. Mari Hult

      Det tror jeg går helt fint! Så lenge det er en god tørket sopp blir det nok bra 🙂

  5. Hei! Denne retten ser kjempegod ut. Tror du denne retten smaker godt hvis den blir dyfryst og tint opp?

    1. Mari Hult

      Tror egentlig det skal gå veldig bra, har god erfaring med å fryse tilsvarende retter 🙂

      1. Takk for svar. 🙂

  6. 10/10!! En av mine nye favorittretter! Lever for denne bloggen.

    1. Mari Hult

      Så hyggelig! Takk 😀

Leave a Reply to Iren Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *