vegansk vegetarisk gryterett fra costa rica oppskrift vegetarbloggen

Costaricanske uker: Pozole de garbanzo

Nydelig gryterett med kikerter og mais kokt i en kjempegod kraft.

Costa Rica: Det vakre landet med det fantastiske kjøkkenet.

I førkolombianske tider så var pozole en seremonirett som kun prester eller krigere hadde lov å spise. Retten har navnet sitt fra pozolli som betyr “kokt mais”, og den lages veldig ofte med svinekjøtt. I denne veganske varianten så bruker vi kikerter som proteinkilde. Tørka, ikke hermetiske. Grunnen til dette er at de skal ligge i vann i en del timer før bruk, og deretter kokes i den gode kraften vi lager, slik at de får ekstra masse smak. Bruker vi hermetiske kikerter så er de allerede kokt, og smaken blir ikke like bra. For all del – det er lov å jukse om du har det travelt, men da blir det kanskje ikke prest/kriger-nivå på det hele. Så da var dere advart.

Ingredienser til 4 porsjoner: 

 • 2 dl tørka kikerter
 • 2 kinesisk hvitløk
 • 2 sjalottløk
 • 1 paprika
 • 0,5 rød chili eller 1 ss chilisaus
 • 1 ss olje til steking
 • 1 boks knuste tomater (eller 4-5 tomater som du skjærer i terninger)
 • 6-8 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning/-pulver
 • 1 boks mais
 • salt og pepper
 • koriander
 • ev ris til servering

Framgangsmåte: 

Bløtlegg kikertene i godt med vann over natten eller i minst 8 timer. Sil av vannet.

Finhakk hvitløk og sjalottløk. Skjær paprika i små terninger. Grovhakk chili.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i hvitløk, sjalottløk, paprika og chili (om du bruker fersk. Bruker du chilisaus har du den i sammen med tomatene), la det hele surre i et par minutter. Ha deretter i kikertene, tomatene, eventuelt chilisaus samt grønnsakskraft. Vil du ha litt mer stuing-konsistens på retten bruker du 6 dl kraft, vil du ha mye saus så går du for 8 dl.

La det hele koke i ca en time, til kikertene har ønsket konsistens. Liker du at de er litt harde så holder nok 30-40 minutter.

Sil laken av maisen. Rør mais inn i gryten, la den bli god og varm. Smak til med salt og pepper.

Grovhakk koriander og ha over, server deretter retten rykende varm, gjerne sammen med litt ris.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER FRA COSTA RICA.

1 Comment

 1. Cecilius

  Denne ble dagens middag, med egen vri. Brukte tørket paprika i stedet for fersk, og cayennepepper samt svart pepper i tillegg til chilien. Jeg hadde tid til å la suppa koke i timesvis. I stedet for koriander serverte jeg den med rikelig persille, sammen med rød ris og rundstykker. Nydelig!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *