Salsa de tomate fresco

Sahl-sah day toh-mah-tay fres-kå – eller tomatsaus på godt norsk. 

De gjør liksom alt bedre på Costa Rica. Jeg klarer ikke helt ennå å forstå hva som kjennetegner kjøkkenet deres, utenom at det er mye rene råvarer, mye frukt, mye grønt og lite prosessert mat. Egentlig sånn alle burde spise, men kanskje costaricanerne bare får det best til av alle?

Denne tomatsausen er skikkelig lik slik de lager den i Italia, rett og slett. Her er det ingen hermetiske tomater, men store, ferske. Jeg har verken fjernet skallet eller skåret de i små, pene terninger, men det er noe av det uperfekte her som virkelig gjør meg glad. Du kan helt sikkert jevne den med stavmikser eller i en blender om du foretrekker en mer smooth saus.

Sausen smaker godt sammen med andre costaricanske retter, hell den på toppen av ris, dypp ulike “fritters” i den, eller frekk deg til og server den med pasta.

Ingredienser: 

  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 gulrøtter
  • 6 tomater
  • 1 ss olje
  • 0,5 ts sukker
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss oregano
  • ev. bittelitt vann
  • salt og pepper
  • 1 kvast basilikum

Framgangsmåte: 

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skrell gulrøttene og skjær de i små biter. Skjær det harde stilkfestet av tomatene og skjær resten av de i terninger.

Varm opp oljen til medium varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk og gulrøtter og la de surre til løken blir myk. Ha deretter i tomater, sukker, laurbærblad og oregano og la det hele koke opp. Sannsynligvis er det så mye væske i tomatene at dette går greit, men virker det litt tørt så kan du ha i bittelitt vann.

La det hele koke under lokk i minst 15 minutter – gjerne lenger om du har tid. Smak til med salt og pepper før servering, og grovhakk litt basilikum som du har i helt i slutten.

Sausen smaker godt både varm og kald.

FLERE OPPSKRIFTER FRA COSTA RICA FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *