veganske vegetariske kikertfries oppskrift vegetarbloggen

Kikertfries

Proteinrike og smakfulle fries som funker like godt som tapas og burgertilbehør. 

Disse skulle egentlig bli glutenfrie brødpinner… Og de fungerer strengt tatt fint til det også. Men altså, de ble fries. For å forstå litt om hvordan jeg bommet her så må vi snakke om kikertmel – hovedingrediensen her. Det er et virkelig fabelaktig mel når det kommer til å erstatte egg. Bruker du et par spiseskjeer av det istedenfor egg i en kake, for eksempel, så hjelper det både med å binde kaken sammen og å gjøre den saftig. I glutenfrie pannekaker og vafler pleier jeg å erstatte hvetemel og egg med 50/50 kikertmel og et annet glutenfritt mel.

Men når kikertmelet får klare seg uten annet mel – da skjer det noe nytt. Da kan det – sammen med vann – erstatte egg i quicher og omeletter. Seriøst! Både med tanke på konsistens og smak (okei, det trenger krydder da, men har du prøvd så forstår du hva jeg mener). Og hvis du varmebehandler det sammen med vann for deretter å kjøle det ned, da blir det nesten som tofu i konsistensen. Det kan lett skjæres i terninger og stekes til type wokretter, og blir et høyprotein og soyafritt alternativ til tofu. Jeg lover, poenget kommer snart!

For – her koker vi opp kikertmelet sammen med vann og masse krydder. Så avkjøler vi det slik at det stivner. Deretter skjærer vi det i pinner som stekes i godt med olje, slik at de får sprø kanter. Og hadde vi hatt en blanding av kikertmel og annet mel i røren så hadde dette blitt brødpinner. Men siden det kun er kikertmel her så blir konsistensen som fries. Og snipp snapp snute…

Fries eller brødpinner – disse er uansett skikkelig smakfulle. Server de som tapas med en aioli til, til burgeren (proteinrikt alternativ til potetfries, bare nevner det), eller frekk deg til og smør på litt vegansk margarin eller kremost. Som med brødpinner, nesten.

Ingredienser til 2 porsjoner:

  • 5 dl vann
  • 1 ts salt
  • 2,5 dl kikertmel
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts chilipulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 3-4 ss olivenolje til steking

Framgangsmåte:

Finn fram en form på ca 15*15 cm. Kle den med bakepapir.

Kok opp vann og salt i en gryte. Rør sammen kikertmel, pepper, chilipulver og hvitløkspulver. Når vannet koker skrur du ned varmen slik at det såvidt putrer, og heller i kikertmelblandingen. Visp godt. La det hele småkoke under visping i cirka 5 minutter – det skal tykne ganske godt.

Hell over i formen, glatt det fint til på toppen, sett deretter i kjøleskapet i minst en halvtimen slik at blandingen får stivne.

Før steking så har du blandingen ut av kjøleskapet, og vender den over på et skjærebrett. Skjær den først i to like rektangeler, skjær deretter disse i pinner som er ca 1 cm brede.

Varm opp ojen til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i pinnene og stek de gylne på hver side (har du ikke en kjempestor panne så er det lurt å gjøre dette i to omganger). Server kikertfries varme, lune eller avkjølt.

NB På bildene er kikertfriesene servert med litt salat og chiliflak.

FLERE TAPASOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *