veganske vegetariske kjøttboller oppskrift vegetarbloggen

Veganske kjøttboller

Kjempegode veganske middagsboller som knaser utvendig, er saftige innvendig, henger skikkelig godt sammen og smaker aldeles utmerket! 

Disse bollene ble til under et tapaskurs jeg holdt. De er skikkelig typiske til tapas, egentlig, og smaker kanskje aller best bare med en enkel tomatsaus eller vegansk aioli.

Disse bollene kan fint lages litt større og serveres som sliders eller burgere.

Veganske kjøttboller

Kjempegode veganske middagsboller som knaser utvendig, er saftige innvendig, henger skikkelig godt sammen og smaker aldeles utmerket!
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins
Course hovedrett
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 2 dl tørka kikerter eller 1 boks (ca. 4 dl) hermetiske
  • 2 dl ris
  • 4 dl vann
  • 3 ss linfrø
  • 6 ss lunkent vann
  • 1 sjalottløk
  • 2 kinesisk hvitløk eller 4 hvitløksfedd
  • 10 sjampinjong eller aromasopp
  • 1 dl valnøtter
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts salt
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts timian
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss tomatpuré
  • salt
  • pepper
  • 2-3 dl havregryn

Instructions
 

  • Start med kikertene. Bruker du tørka må de bløtlegges over natten (eller i minst 8 timer) for deretter å kokes møre. Bruker du hermetiske så holde det å sile av laken og skylle kikertene i litt kaldt vann.

  • Kok opp ris og vann. La det stå og putre med lokket på på lav varme til alt vannet er absorbert. Ta gjerne varmen helt av den siste tiden.

  • Knus linfrøene i en foodprocessor eller tilsvarende. Rør de sammen med lunkent vann i en skål. La det stå i et par minutter.

  • Finhakk sjalottløk og hvitløk. Grovhakk sopp og valnøtter (det er lov å bruke foodprocessor til dette – bare pass på at det ikke blir helt finmalt).

  • Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i sjalottløk, hvitløk, sopp og salt og la det steke til soppen begynner å avgi væske. Hell av denne. Ha eventuelt i litt mer olje, og ha deretter i røkt paprikapulver, spisskummen og timian. La det steke i et par minutter til. Ha pannen av varmen.

  • Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

  • Mos kikertene lett med en stavmikser eller i foodprocessoren. Ha over i en bolle, rør inn risen, linfrøblandingen, soppblandingen, valnøtter, soyasaus og tomatpuré. Vend det hele godt sammen. Det skal være jevnt fordelt, men mange ulike teksturer i blandingen. Smak til med salt og pepper. Ha deretter i havregryn, litt og litt, og jobb deigen sammen til du fint kan forme små boller av den.

  • Dersom du ikke skal steke bollene med en gang så kan du her sette deigen i kjøleskapet fram til steking. Får den stå kaldt en stund vil det gå enda lettere å forme gode boller som henger sammen.

  • Form boller av deigen, fordel de utover stekebrettet, stek i ovn i 16-20 minutter. Snu gjerne på de underveis. De skal være fine og gylne når de er ferdige.

  • Server rykende varme, gjerne med en god tomatsaus til.

Keyword tapas

FLERE VEGANSKE TAPASOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

8 Comments

  1. Åh så skikkelig godt, gleder meg til å teste ut 😀

    1. Mari Hult

      Takk for fin kommentar 🙂 De var skikkelig gode syns jeg!

  2. Synnøve Alexandra Grønhaug

    Kan disse fryses? Litt vanskelig å vite om ting kan fryses eller ikke

    1. Mari Hult

      Det går fint an å fryse de, men vil anbefale frysing etter ovnssteking 🙂

  3. Victoria

    Jeg lagde disse i forrige uke, de var nydelig! Tror du jeg kan bytte ut “vanlig” jasminris med fullkornsris eller byggris? 🙂

    1. Mari Hult

      Så lenge risen er klebrig så tror jeg det går fint 🙂 Den fungerer litt som lim i denne oppskriften.

  4. Jeg tåler dessverre ikke valnøtter. Er det noe man kan bytte disse ut med i oppskriften?

    1. Mari Hult

      tåler du noen andre typer nøtter, så kan du bruke dem 🙂 Eventuelt gresskarkjerner?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating