

Veganske kjøttboller
Kjempegode veganske middagsboller som knaser utvendig, er saftige innvendig, henger skikkelig godt sammen og smaker aldeles utmerket!
Disse bollene ble til under et tapaskurs jeg holdt. De er skikkelig typiske til tapas, egentlig, og smaker kanskje aller best bare med en enkel tomatsaus eller vegansk aioli.
Disse bollene kan fint lages litt større og serveres som sliders eller burgere.


Veganske kjøttboller
Kjempegode veganske middagsboller som knaser utvendig, er saftige innvendig, henger skikkelig godt sammen og smaker aldeles utmerket!
Ingredients
- 2 dl tørka kikerter eller 1 boks (ca. 4 dl) hermetiske
- 2 dl ris
- 4 dl vann
- 3 ss linfrø
- 6 ss lunkent vann
- 1 sjalottløk
- 2 kinesisk hvitløk eller 4 hvitløksfedd
- 10 sjampinjong eller aromasopp
- 1 dl valnøtter
- 2 ss olje til steking
- 1 ts salt
- 1 ts røkt paprikapulver
- 1 ts spisskummen
- 1 ts timian
- 2 ss soyasaus
- 2 ss tomatpuré
- salt
- pepper
- 2-3 dl havregryn
Instructions
- Start med kikertene. Bruker du tørka må de bløtlegges over natten (eller i minst 8 timer) for deretter å kokes møre. Bruker du hermetiske så holde det å sile av laken og skylle kikertene i litt kaldt vann.
- Kok opp ris og vann. La det stå og putre med lokket på på lav varme til alt vannet er absorbert. Ta gjerne varmen helt av den siste tiden.
- Knus linfrøene i en foodprocessor eller tilsvarende. Rør de sammen med lunkent vann i en skål. La det stå i et par minutter.
- Finhakk sjalottløk og hvitløk. Grovhakk sopp og valnøtter (det er lov å bruke foodprocessor til dette – bare pass på at det ikke blir helt finmalt).
- Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i sjalottløk, hvitløk, sopp og salt og la det steke til soppen begynner å avgi væske. Hell av denne. Ha eventuelt i litt mer olje, og ha deretter i røkt paprikapulver, spisskummen og timian. La det steke i et par minutter til. Ha pannen av varmen.
- Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.
- Mos kikertene lett med en stavmikser eller i foodprocessoren. Ha over i en bolle, rør inn risen, linfrøblandingen, soppblandingen, valnøtter, soyasaus og tomatpuré. Vend det hele godt sammen. Det skal være jevnt fordelt, men mange ulike teksturer i blandingen. Smak til med salt og pepper. Ha deretter i havregryn, litt og litt, og jobb deigen sammen til du fint kan forme små boller av den.
- Dersom du ikke skal steke bollene med en gang så kan du her sette deigen i kjøleskapet fram til steking. Får den stå kaldt en stund vil det gå enda lettere å forme gode boller som henger sammen.
- Form boller av deigen, fordel de utover stekebrettet, stek i ovn i 16-20 minutter. Snu gjerne på de underveis. De skal være fine og gylne når de er ferdige.
- Server rykende varme, gjerne med en god tomatsaus til.

Advert
Advert
Åh så skikkelig godt, gleder meg til å teste ut 😀
Takk for fin kommentar 🙂 De var skikkelig gode syns jeg!
Kan disse fryses? Litt vanskelig å vite om ting kan fryses eller ikke
Det går fint an å fryse de, men vil anbefale frysing etter ovnssteking 🙂
Jeg lagde disse i forrige uke, de var nydelig! Tror du jeg kan bytte ut “vanlig” jasminris med fullkornsris eller byggris? 🙂
Så lenge risen er klebrig så tror jeg det går fint 🙂 Den fungerer litt som lim i denne oppskriften.
Jeg tåler dessverre ikke valnøtter. Er det noe man kan bytte disse ut med i oppskriften?
tåler du noen andre typer nøtter, så kan du bruke dem 🙂 Eventuelt gresskarkjerner?