vegansk tomatsaus oppskrift vegetarbloggen

Skamgod tomatsaus

Fyldig og veldig smakfull tomatsaus laget på den lettvinte måten. 

En god tomatsaus trenger alle i repertoaret sitt. Egentlig flere, når jeg tenker meg om. Gode tomatsauser løfter lasagnen og pasta bolognesen, de er obligatoriske hvis flere tapasretter skal serveres, og passer utmerket til nøttestek og andre typiske søndagsmiddager.

I denne varianten så dropper jeg ferske tomater – da det ofte tar litt mye tid og blir litt mye søl med de. Istedenfor bruker jeg en kombinasjon av soltørka tomater (umami) og hermetiske. Jeg pleier å bruke noen kroner ekstra på å få hermetiske tomater av god kvalitet.

Sausen kan kokes i en evighet – da blir den best – men den blir også skikkelig god om du bare har en halvtime til rådighet. Jeg lager ofte dobbel porsjon og lar det jeg ikke bruker med en gang stå i lukket glass i kjøleskapet noen dager.

Ingredienser til en stor skål:

 • 2 sjalottløk
 • 2 kinesisk hvitløk
 • 1 pakke soltørka tomater i olje
 • 1 kvast oregano eller timian
 • 2 ss olivenolje
 • 2 bokser (ca 4 dl hver) hermetiske tomater
 • 1 terning eller 1 ss grønnsaksbuljongpulver
 • salt og pepper

Framgangsmåte:

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Grovhakk soltørka tomater og oregano.

Varm opp oljen til medium varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk og soltørka tomater. La det surre i 4-5-6 minutter. Ha deretter i oregano, hermetiske tomater og grønnsaksbuljongpulver. La det koke i 10-15 minutter, lengre om du har tid. Kjør suppen jevn med stavmikser eller i en blender (pass på så du ikke brenner deg), og smak eventuelt til med litt salt og pepper.

FLERE VEGANSKE SAUSER OG DIPPER FINNER DU HER. 

2 Comments

 1. Ina Mikalsen

  Når du skriver 2 kinesisk hvitløk er det to hele?

  1. Mari Hult

   Ja 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *