Vegansk «kvikklunsj»

Nydelig sprø kjekssjokolade som passer perfekt ute på tur!

Ingen påske uten tur og kvikklunsj! Foreldrene mine lærte seg fort at jeg måtte lokkes med sjokolade for å få meg ut i skiløypene, så for meg er påske fortsatt synonymt med hytte, tur, den lille termosen min med kakao på og hyppige pauser med kjekssjokolade. Dessverre har den originale kvikklunsj melk i seg, og er ikke vegansk, men det gjør jo ikke så mye når vi kan lage en like god tursjokolade selv?

Denne oppskriften er inspirert hos en jeg fant hos Linda Stuhaug, der hun lager kjeksen i vaffeljern, skjærer den i strimler og deretter bader den i sjokolade. Hennes variant er sukkerfri, jeg forandret litt på den og lagte den melkefri istedenfor. Resultatet ble skikkelig godt, sprø kjekssjokolade akkurat som jeg husker den.

Ingredienser til en god haug sjokolade: 

 • 2 dl soyamelk
 • 2 ts eplesidereddik
 • 1 dl olje
 • 1 dl sukker
 • 2 ts vaniljesukker (kan erstattes av 1 ts ren vanilje eller vaniljeekstrakt)
 • 2 ts bakepulver
 • 0,5 ts salt
 • 350 g hvetemel
 • 600 g sjokolade (halvparten om du kun vil ha sjokolade på den ene siden av kjeksene)

Framgangsmåte: 

Visp sammen soyamelk og eddik i en bolle slik at det tykner. ha i olje, sukker, vaniljesukker, bakepulver og salt og rør godt sammen. Ha i mesteparten av hvetemelet og jobb sammen til du har en smidig deig. Spe eventuelt med litt mer mel – deigen skal ikke være helt tørr, men heller ikke klissete.

Del deigen i 8-10-12 biter og kjevle disse ut slik at de passer i vaffeljernet ditt. Deigen skal være ca en halv cm tykk.

Varm opp vaffeljernet som vanlig, gni det eventuelt inn med litt olje, og stek deigbitene til de er gylne på begge sider. Avkjøl på rist.

Smelt sjokoladen i vannbad.

Skjær vaflene i ca 2 cm brede strimler. Dypp disse i den smelta sjokoladen slik at de blir godt dekka, løft de deretter tilbake på risten. Litt kjøkkenpapir under risten er lurt (det drypper mye).

La kjeksen stå kaldt slik at sjokoladen stivner.

Når sjokoladen har stivna så skjærer du kjeksen i skiver. Oppbevares i kjøleskapet i en tett kakeboks.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSK KONFEKT OG GODTERI FINNER DU HER. 

5 Comments

 1. Ingeborg

  Nå har jeg en ekstra grunn til å kjøpe vaffeljern! Lurt å lage selv, så kan man bruke litt mørkere og sunnere sjokolade.

  1. Mari Hult

   Haha det er alltid godt med en grunn! 😀

 2. Du er så flink! Tusen takk for all inspirasjonen jeg får 🙂

  1. Mari Hult

   Selv takk for fin kommentar 🙂

 3. Kristina

  Må ha gjort noe veldig galt, for dette ble ikke spesielt bra, dessverre. Da jeg hadde riktig mengde mel var røra nesten fortsatt så flytende at jeg kunne røre i den med visp. Endte opp med dobbel mengde mel, men den var fortsatt klissete, men endte opp med å bruke den slik. Nå står de til kjøling i kjøleskapet, men da jeg delte de var de rå i midten, til tross for at jeg hadde de leeeenge i vaffeljernet. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke ellers.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *