tofu med brokkoli

Tofu – slik gjør du

ANNONSE FOR KINSARVIK NATURKOST

Tofu er en snål og vidunderlig råvare. Lenge før jeg begynte å tenke veganske tanker så dukket små kuber med tofu opp i salatbaren på jobben fra tid til annen. Rå, uten krydder. Helt naturell tofu. Jeg glemmer aldri ansiktsuttrykket på redaktøren min da han fant ut at den svært generøse haugen med fetaost han hadde toppet salaten sin med faktisk var tofu.

Råvaren trenger kjærlighet og omtanke. På grunn av dens proteinrike næringssammensetning og lave pris så er tofuen svært ofte den første “kjøtterstatningen” nyfrelste veganere prøver seg på. Men gang på gang leser jeg innlegg skrevet i frustrasjon over den på Facebook. Folk får det ikke til. Heldigvis så er ikke hjelpen langt unna. Gi meg et par setninger å prøve meg på bare.

tofu med brokkoli

For det første: Du TRENGER ikke kjøpe tofu naturell. Den finnes i et titalls smaksvarianter – minst- og disse skal funke til ethvert bruk. Første gang jeg møtte røkt tofu med sesamfrø skar jeg den i tynne, tynne skiver og stekte den på høy varme i litt olje. Spiste rett fra panna, stående ved kjøkkenbenken. Smakte bacon nesten.

Og for det andre: Naturell tofu kan bli skikkelig godt det, men du må tilberede den med nettopp kjærlighet og omtanke.

Slik tilbereder du tofu

 1. Legg tofuen mellom to lag rent kjøkkenpapir (eller et kjøkkenhåndkle), og legg noe litt tungt over. La det stå i 10-15 minutter. Da presser du ut en del overflødig vann fra tofuen. Dette vannet skal vi i neste skritt erstatte med noe som smaker mye bedre, nemlig
 2. Marinade! Tofu trekker til seg alt av smaker, og det skikkelig fort. En god marinade + tofu i 10-15 minutter blir skikkelig bra.
 3. Steking. Jeg foretrekker å først steke tofuen “tørr” på relativt lav varme, for deretter å guffe opp varmen og få til stekeskorpe i noen minutter etterpå. Du kan også ovnsbake tofuen, det smaker også godt, og konsistensen blir kanskje enda kjekkere.

Sjekk ut videoen for en rask gjennomgang: 

Kinsarvik har kjempegodt utvalg i både tofu, og produkter som hjelper tofuen med å smake godt.

Her er masse god tofu, med og uten smak. 

Her er masse gode Marigold-produkter som du kan bruke i marinader og sauser. 

Noen av mine favorittprodukter i tofuverden:

Den naturelle tofuen er den jeg bruker i videoen. Varianten som er røkt elsker jeg å steke som vegansk “bacon”, trenger bare litt olje og liquid aminos/soyasaus i pannen så har vi det. Italiensk tofu er SUPERGOD på pizza. Den siste pakken er tempeh, ikke helt tofu. En litt kul fetter, egentlig. Tempeh lages av fermenterte soyabønner og har en skikkelig spennende smak, samt fastere konsistens enn tofu.

De tre produktene nederst er favorittene mine fra Marigold – næringsgjær, liquid aminos (supergod soyasaus) samt verdens beste (spør du meg) økologiske grønnsaksbuljongpulver. Det er disse tre jeg bruker i sausen i denne oppskriften, og de gir masse god umamismak til retten.

Ingredienser til 2 porsjoner: 

 • 250 g tofu naturell
 • 0,5 rød chili
 • 2 cm ingefær
 • 0,5 kinesisk hvitløk
 • 3 ss liquid aminos (soyasaus)
 • 1 brokkoli
 • ris til servering
 • olje til steking
 • sesamfrø

Saus: 

 • 2 dl vann
 • 1 ss grønnsaksbuljongpulver
 • 1 ss liquid aminos
 • 2 ss næringsgjær
 • 1 ss maisstivelse

Framgangsmåte: 

Press overflødig væske ut av tofuen (se framgangsmåte over). Skjær den i terninger.

Grovhakk chili, ingefær og hvitløk. Ha liquid aminos i en skål, rør inn chili, ingefær og hvitløk, vend deretter inn tofuen. Gjør klar sausen (oppskrift under) og skjær brokkolien i buketter mens det marinerer. 10-15 minutter marinering holder, får det stå en halvtime blir det enda bedre.

Kok ris etter anvisning på pakken.

Varm opp oljen til medium varme i en stekepanne. Ha i tofuen (det gjør ingenting om bitene fra marinaden blir med) og stek den på lav varme i 5-6-7 minutter. Den skal begynne å tørke litt i sidene. Guff opp varmen til høy, og fres tofubitene slik at de begynner å gå litt gylne kanter. Ha i brokkolien og la det steke sammen i noen minutter. Skru varmen ned igjen til medium. Hell på sausen (oppskrift under) og la det koke til den tykner litt – det går kjapt. Smak eventuelt til med litt salt og pepper.

Server tofu og brokkoli med ris. Dryss over litt sesamfrø, og kos deg med retten mens den er rykende varm!

Saus: 

Ha alle ingrediensene i en bolle og rør de sammen med en gaffel.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *