

Hummus av hvite bønner
Nydelig kremet hummus med smak av hvitløk, persille og sitron. Passer som dip, på mezebordet, til grillmaten og som et alternativ til ris og pasta.
Hummus er og blir en favoritt hos meg. Vanligvis lages den jo av kikerter, men visste du at du kan få et minst like godt resultat om du bruker hvite bønner?

Ingredienser til 1 stor skål:
- 4 dl tørka eller 2 bokser store hvite bønner
- 1 kinesisk hvitløk
- 2 ss vegansk margarin eller olivenolje
- 2 ts oregano
- 2,5 dl vann med grønnsaksbuljongterning
- 0,5 sitron
- 1 kvast bladpersille
- salt og pepper
- olivenolje til servering

Framgangsmåte:
Dersom du bruker tørka bønner må de bløtlegges over natten for deretter å kokes møre (går fort en time til det, kanskje mer).
Bruker du hermetiske så holder det med å helle laken av bønnene og skylle de i godt med kaldt vann.
Finhakk hvitløk.
Smelt margarin eller varm opp olje til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i hvitløk og oregano og la det surre i et par minutter. Tilsett deretter bønnene og la det surre litt til.
Hell på vann med grønnsaksbuljongterning og la det hele koke opp, la det deretter koke i 5-6 minutter.
Press i sitronsaft. Ha over i en foodprocessor, tilsett bladpersille og kjør til du har en helt jevn puré. Smak til med salt og pepper.
Dersom du serverer hummusen som dip/pålegg: Ha over i en bolle eller på en stor tallerken, og hell over litt olivenolje. Kan serveres både varm, lun og kald.
Dersom du serverer hummusen som middagstilbehør så kan du gjerne droppe olivenoljen, det kommer an på hva som serveres ved siden av. Jeg synes denne kan være god å bruke som et alternativ til ris eller pasta, der jeg bare topper den med stekte grønnsaker. Da blir oljen litt too much, i min smak. Men du bestemmer jo selvfølgelig selv!
