vegansk hjemmelaget falafeloppskrift med linser vegetarbloggen

Falafel av røde linser

Sprø på utsiden, saftige på innsiden, og fylt med masse god næring og smak. Supre som midtpunktet på mezebordet!

Falafel av linser? Klart det går an! Selv om jeg vanligvis foretrekker kikerter i falafel, så er det gøy å eksperimentere med litt andre råvarer også. I denne bruker jeg tørka røde linser, som får ligge litt i vann før oppstart. Fordelen med å ikke koke de først er at falafelen holder bedre sammen, og får en kjekkere tekstur (den blir ikke så myk, rett og slett).

Røde linser smaker nesten ingenting, så her er det åpent for å ha i det du liker best. Dette er en ganske safe variant med løk, hvitløk, persille og spisskummen, men du kan også gunne på med for eksempel koriander, chili og andre typer krydder om du foretrekker det.

Kikertmelet bruker vi for å hjelpe falaflene å holde fasongen. Dette smaker ikke noe godt før varmebehandling, så om du skal smake til falafeldeigen er det lurt å gjøre dette før du har i kikertmel. Kikertmel fås kjøpt i internasjonale matbutikker samt noen helsekoster og godt assorterte dagligvarebutikker. Får du absolutt ikke tak i det så kan hvetemel gjøre nesten samme nytten, men du trenger nok litt mer mel.

Ingredienser til 4 porsjoner:

 • 2,5 dl tørka røde linser
 • 2 ss olivenolje
 • 1 rødløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 kvast bladpersille
 • eventuelt 1 kvast koriander
 • 4 ss kikertmel
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1 ts spisskummen
 • 2 ss sesamfrø

Framgangsmåte:

Bløtlegg linsene i noen timer før start.

Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Hell olivenoljen over det, fordel den utover med en pensel eller litt rent kjøkkenpapir.

Ha rødløk, hvitløk, persille og eventuelt koriander i en foodprocessor og kjør til det er jevnt. Ha deretter i linser og kjør til de begynner å bli knuste. Ha over i en bolle og ha i kikertmel, salt, pepper, spisskummen og sesamfrø. Jobb det sammen til en jevnt deig. Henger den ikke godt sammen har du i litt mer kikertmel.

Form små boller av deigen, trykk de sånn halvflate.

Fordel de utover stekebrettet.

Sett i ovnen og bak i 18-20 minutter. Dersom du husker det så blir det ekstra bra om du tar de ut og snur de halvveis i stekingen.

Falaflene kan også stekes i stekepanne, men da kan det hende at du trenger litt mer kikertmel for at de skal holde sammen godt. Prøv gjerne å steke en liten falafel som test, for deretter å eventuelt ha i mer mel.

Stek falaflene gylne på hver side (4-5 minutter) i litt olje i medium/høy varme i en stekepanne.

FLERE FALAFELOPPSKRIFTER OG TILBEHØR FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *