Ajvar

Nydelig saus laget av bakt paprika, aubergine og hvitløk. 

Ajvar er nok en stjerne fra østligere breddegrader! Denne her har visst opphav fra Balkan, og jeg synes den passer helt utmerket til retter også fra Midtøsten. Selvsagt med falafel (for hva passer vel ikke med falafel?). Du kan også bruke den som dip til pitabrødbiter, som pålegg, og den gjør seg skikkelig godt med grillmat.

Her baker vi grønnsakene i ovn for å gjøre de myke og fine, og få fram masse gode smaker. Jeg har jukset litt med auberginen og bakt den i skiver. Dersom du vil ha en ekstra god ajvar så baker du den hel (da trenger den ca 20 minutter lengre tid), og drar ut innmaten med en spiseskje etterpå.

NB: Råvarene i denne sausen blir ganske små sånn rent fysisk. Den lille tallerkenen med saus som viser på bildene er det jeg fikk fra denne oppskriften, som kan virke ganske mye større når du ser på råvarelisten.

Ingredienser til 1 skål (tilbehør til 4 porsjoner):

 • 1 aubergine
 • 4-5 søte paprika
 • 2 kinesisk hvitløk
 • 1 ts sukker
 • 0,5 sitron
 • 1 ss olivenolje
 • salt og pepper

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Skjær skallet av auberginen, og del innmaten i skiver. Legg de på den ca en tredjedel av stekebrettet.

Skjær paprika i to på langs, legg de på resten av stekebrettet. Skallet skal vende oppover. Finn plass til hvitløkene innimellom, og sett brettet i ovnen. La det steke i cirka 30 minutter, til paprikaen begynner å få mørke flekker.

Ta brettet ut av ovnen. Å få skinnet av paprikaen kan være litt stress, men det må til. Et vanlig triks er å legge de i en plastpose i 10 minutter, da går skinnet rett av. Dette er ikke spesielt miljøvennlig, så det er greit å bruke litt andre metoder. Å legge den i en tett boks har fungert fint for meg tidligere.

Uansett – skinnet skal av paprikaen, og skallet skal av hvitløken (her holder det med å bruke en kniv).

Ha aubergine, paprika, hvitløk, sukker, sitronsaft, salt og pepper i en bolle og miks det kjapt med en stavmikser for en grov konsistens. Du kan også bruke en foodprocessor for en jevnere ajvar, eller hakke med kniv for en enda grovere variant. Smak eventuelt til med litt mer salt og sitronsaft.

HER FINNER DU OPPSKRIFT PÅ FLERE VEGANSKE SAUSER OG DIPPER. 

2 Comments

 1. Veldig god, og passer også utmerket som pizzasaus om man vil unngå tomatbaserte sauser 🙂

  1. Mari Hult

   Ja, så lurt! Den passer helt sikkert til det!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *